ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέοι νεκροί από την «ισραηλινή νόμιμη αυτοάμυνα»

Ο 33χρονος πατέρας τους δολοφονήθηκε στην τελευταία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς

Associated Press

Ο 33χρονος πατέρας τους δολοφονήθηκε στην τελευταία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς
ΤΖΕΝΙΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αποφασισμένη να επιμείνει «στις νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας, έτσι ώστε οι τρομοκράτες να μην έχουν πουθενά καταφύγιο» δηλώνει, διά στόματος εκπροσώπου της, η ισραηλινή ηγεσία, απαντώντας στην, ούτως ή άλλως, εξ απαλών ονύχων επίκριση της Ουάσιγκτον για τις αλλεπάλληλες αιματηρές εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας. Επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές, 3 νεαροί Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη, 1 βεδουίνος στη Λωρίδα της Γάζας, αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

Ενας 18χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά σε Ιντερνέτ καφέ στην πόλη της Τζενίν, όταν εισέβαλαν Ισραηλινοί ειδικοί πράκτορες με πολιτικά, υποστηριζόμενοι στη συνέχεια από στρατιωτικά οχήματα. Στόχος, υποτίθεται, της εισβολής ήταν η σύλληψη ενός μέλους της «Τζιχάντ», που όντως συνελήφθη μετά από πολύωρη μάχη μαζί με άλλους 6 Παλαιστινίους. Από την ανταλλαγή πυρών, όμως, σκοτώθηκε ο 18χρονος και τραυματίστηκαν άλλοι 6 Παλαιστίνιοι και ελαφρά δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος τραυματιζόταν σοβαρά από σφαίρα στο στομάχι, όταν ένοπλοι έποικοι άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας παιδιών που πετροβολούσαν τον εποικισμό Ελι. Από τα πυρά των εποίκων τραυματίστηκαν άλλοι 4 νεαροί Παλαιστίνιοι. Είχε προηγηθεί, το βράδυ, επιδρομή των εποίκων του Ελι σε σπίτια Παλαιστινίων στην περιοχή. Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών στην Τουλκαρέμ, ενώ ένας ηλικιωμένος βεδουίνος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η μπουλντόζα συνοδεύεται από το τανκς, για να συνεχίσουν το δολοφονικό τους έργο

Associated Press

Η μπουλντόζα συνοδεύεται από το τανκς, για να συνεχίσουν το δολοφονικό τους έργο
Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν 45 Παλαιστίνιοι. Ισραηλινός αξιωματούχος, τηρώντας την ανωνυμία του, καυτηρίαζε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τις απώλειες αθώων πολιτών» και συμπλήρωνε ότι ασκούνται πιέσεις στην ισραηλινή ηγεσία να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ανώφελες καταστροφές σπιτιών και οι αθώοι νεκροί, κάτι που «επιδεινώνει την ανθρωπιστική κατάσταση και δυσχεραίνει την επανάληψη του διαλόγου». Ο Ισραηλινός αξιωματούχος επαναλάμβανε ότι «για τους τρομοκράτες δε θα υπάρχει πουθενά καταφύγιο» και χαρακτήριζε τις ισραηλινές εισβολές «νόμιμη αυτοάμυνα», ενώ κατηγορούσε «τους τρομοκράτες ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες για ασπίδες».

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, ένα ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην έρημο Νεγκέβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος, ενώ στο Τελ Αβίβ αναπτύχθηκαν οι πρώτες αντιπυραυλικές συστοιχίες «Πάτριοτ», ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης στο Ιράκ και τα ενδεχόμενα ιρακινά αντίποινα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μετακίνηση ΝΑΤΟικών βάσεων

ΣΟΦΙΑ.--

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη στάθμευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων σε βάσεις της χώρας, ακόμα και πριν την επίσημη ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιούμπομιρ Τουντόροφ, δήλωσε χτες ότι «η στέγαση αμερικανικών δυνάμεων -εφόσον ζητηθεί από τις ΗΠΑ- πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι αδύνατη»!

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε να συμπληρώσει τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ και επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Τζέιμς Λ. Τζόουνς, σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη μετακίνηση βάσεών του από τη Γερμανία και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Τζόουνς, η μετακίνηση αυτή των βάσεων θα γίνει μέσα στα πλαίσια σχεδίου αναδιάρθρωσης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που προβλέπει «μικρότερες και πιο ευέλικτες» δυνάμεις επικεντρωμένες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ως απάντηση «στις μετα Ψυχρο-πολεμικές συνθήκες».

Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένο σχέδιο, ο Τζόουνς δεν απέκλεισε την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία ως τις χώρες στις οποίες ενδέχεται να γίνει η μετεγκατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Νικολάι Σβινάροφ, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η χώρα του μπορεί να προσφέρει επιπλέον βάσεις στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που αυτές αποφασίσουν να μετακινήσουν δυνάμεις από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Τζόουνς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να έχουν το σχέδιο έτοιμο μέσα σε ένα χρόνο και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του αμέσως μετά.

ΚΑΝΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Κύμα «εξόδου» μεταναστών...

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Εκατοντάδες μετανάστες στις ΗΠΑ, κυρίως από το Πακιστάν και μουσουλμανικές χώρες, ειδικά από τη Μέση Ανατολή, συρρέουν τους τελευταίους μήνες στα σύνορα του Καναδά, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Ο λόγος; Φοβούνται ότι θα συλληφθούν από τις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες κάνοντας χρήση των έκτακτων εξουσιών που αποτέλεσαν τη νομοθετική «κληρονομιά» της 11ης Σεπτέμβρη, τους συλλαμβάνουν κατά δεκάδες και χωρίς να τους παρέχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με κανέναν. Οι «εξαφανισμένοι», ή «εν κρυπτώ κρατούμενοι» στις ΗΠΑ σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές είναι κάπου 1.300, ωστόσο άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό.

Μιλώντας στον Μάικ Φοξ, ανταποκριτή στον Καναδά του βρετανικού δικτύου BBC, η Τζιν Τσένι, στέλεχος της Υπηρεσίας Ελέγχου Μετανάστευσης, οι αιτούμενοι πολιτικό άσυλο στον Καναδά «είναι 12 ημερησίως κατά μέσον όρο». Η ίδια προσθέτει πως «από τα τέλη Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι από όσους ζητούν άσυλο είναι από το Πακιστάν». Οι επίδοξοι μετανάστες στον Καναδά διαμένουν σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στην πόλη Μπέρλινγκτον της Νέας Αγγλίας. Σύμφωνα με εργαζόμενους στην υπηρεσία ελέγχου όσο και σε οργανώσεις αρωγής, αρκετοί Πακιστανοί είναι τρομοκρατημένοι και αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους, επειδή φοβούνται ότι θα απελαθούν στις ΗΠΑ, όπου τους περιμένει σίγουρη σύλληψη. Ετσι, κάποιοι «ρισκάρουν να επιχειρήσουν να αποδράσουν, και στη συνέχεια συλλαμβάνονται και απελαύνονται».

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αδιέξοδα

ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ.--

Εδώ και μήνες η πολυδιαφημισμένη «ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» καρκινοβατεί. Το αδιέξοδο πάντα παρόν, ενώ οι πιέσεις για πρόοδο των συνομιλιών και υιοθέτηση προσχεδίου για μία τελική ειρηνική διευθέτηση που παρουσίασαν από κοινού Βρετανία και Ιρλανδία στους πολιτικούς ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας, κατά τις ολοήμερες διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν...

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σύνοδος κορυφής, την οποία φιλοξενούν οι δύο κυβερνήσεις, θα συνεχιστεί, ωστόσο η επιτυχία των προσπαθειών τους θα εξαρτηθεί εν τέλει από την αντίδραση στο σχέδιο του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), που πιέζεται να καταθέσει οριστικά τα όπλα.

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν, είχαν πολύωρες συνομιλίες με αντιπροσωπείες των κυριότερων κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, με σκοπό την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης στο Μπέλφαστ, η οποία κατέρρευσε πριν από πέντε μήνες.

«Δε μένουμε επειδή δε σημειώνουμε πρόοδο. Ακριβώς το αντίθετο», υποστήριξε εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι επαφές θα συνεχιστούν για ακόμη μία ημέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ