Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μετακίνηση ΝΑΤΟικών βάσεων

ΣΟΦΙΑ.--

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη στάθμευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων σε βάσεις της χώρας, ακόμα και πριν την επίσημη ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιούμπομιρ Τουντόροφ, δήλωσε χτες ότι «η στέγαση αμερικανικών δυνάμεων -εφόσον ζητηθεί από τις ΗΠΑ- πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι αδύνατη»!

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε να συμπληρώσει τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ και επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Τζέιμς Λ. Τζόουνς, σύμφωνα με τις οποίες το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη μετακίνηση βάσεών του από τη Γερμανία και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες σε κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Τζόουνς, η μετακίνηση αυτή των βάσεων θα γίνει μέσα στα πλαίσια σχεδίου αναδιάρθρωσης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που προβλέπει «μικρότερες και πιο ευέλικτες» δυνάμεις επικεντρωμένες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ως απάντηση «στις μετα Ψυχρο-πολεμικές συνθήκες».

Αν και δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένο σχέδιο, ο Τζόουνς δεν απέκλεισε την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία ως τις χώρες στις οποίες ενδέχεται να γίνει η μετεγκατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Νικολάι Σβινάροφ, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η χώρα του μπορεί να προσφέρει επιπλέον βάσεις στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που αυτές αποφασίσουν να μετακινήσουν δυνάμεις από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Τζόουνς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να έχουν το σχέδιο έτοιμο μέσα σε ένα χρόνο και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του αμέσως μετά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ