Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οριστικά σε αμερικανικά χέρια ο Μοχάμεντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε αμερικανικά χέρια και με τη βεβαιότητα ότι ο Χαλίντ Μοχάμεντ είναι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11 Σεπτέμβρη λύθηκε το «μυστήριο» που... έπεσε για λίγο, ιδίως μετά την ανακοίνωσή της σύλληψής του.

«Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ είναι ο εγκέφαλος και ο βασικός υποκινητής των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη» δήλωσε ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ και εκτίμησε ότι η σύλληψή του «είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την "Αλ Κάιντα" και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του δικτύου της οργάνωσης ανά τον κόσμο».

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ που τόνισε ότι «αμερικανικές και πακιστανικές Αρχές επέφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στην "Αλ Κάιντα" με τη σύλληψη του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, του εγκεφάλου των επιχειρήσεων, του αρχιδολοφόνου του δικτύου της "Αλ Κάιντα"» προσθέτοντας ότι ο «άνδρας που εμπνεύστηκε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τις ΗΠΑ».

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως ο Μοχάμεντ κρατείται ήδη από αμερικανικές δυνάμεις εκτός Πακιστάν, αλλά η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι αναχώρησε μόλις χτες το πρωί. «Βρίσκεται κάπου στην περιοχή αυτή. Το πιθανότερο στο Αφγανιστάν», δήλωσε προς το πρακτορείο «Ρόιτερ» ο Πακιστανός υπουργός Πληροφοριών Σέιχ Ρασίντ Αχμεντ. Εντούτοις οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν εάν ο Μοχάμεντ κρατείται στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για την ανάκριση υπόπτων που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας πριν μεταφερθούν αλλού.

Ενταλμα σύλληψης και από Γαλλία

Στο μεταξύ, Γάλλος δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, αναφορικά με την υπόθεση της έκρηξης στην εβραϊκή συναγωγή στην Τζέρμπα της Τυνησίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 19 άτομα τον περασμένο Απρίλη.

Ειδικότερα, ο Μοχάμεντ φέρεται να έχει δώσει τηλεφωνική εντολή στον ύποπτο, ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση στη συναγωγή της Τυνησίας, όπως μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Ο καμικάζι Νιζάρ Ναουάρ είχε χρησιμοποιήσει δορυφορικό τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ λίγο πριν πυροδοτήσει το παγιδευμένο αυτοκίνητό του στη συναγωγή της Τζέρμπα, υποστηρίζει η γαλλική Δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ