Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέοι νεκροί από την «ισραηλινή νόμιμη αυτοάμυνα»

Ο 33χρονος πατέρας τους δολοφονήθηκε στην τελευταία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς

Associated Press

Ο 33χρονος πατέρας τους δολοφονήθηκε στην τελευταία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς
ΤΖΕΝΙΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αποφασισμένη να επιμείνει «στις νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας, έτσι ώστε οι τρομοκράτες να μην έχουν πουθενά καταφύγιο» δηλώνει, διά στόματος εκπροσώπου της, η ισραηλινή ηγεσία, απαντώντας στην, ούτως ή άλλως, εξ απαλών ονύχων επίκριση της Ουάσιγκτον για τις αλλεπάλληλες αιματηρές εισβολές στη Λωρίδα της Γάζας. Επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές, 3 νεαροί Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη, 1 βεδουίνος στη Λωρίδα της Γάζας, αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

Ενας 18χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά σε Ιντερνέτ καφέ στην πόλη της Τζενίν, όταν εισέβαλαν Ισραηλινοί ειδικοί πράκτορες με πολιτικά, υποστηριζόμενοι στη συνέχεια από στρατιωτικά οχήματα. Στόχος, υποτίθεται, της εισβολής ήταν η σύλληψη ενός μέλους της «Τζιχάντ», που όντως συνελήφθη μετά από πολύωρη μάχη μαζί με άλλους 6 Παλαιστινίους. Από την ανταλλαγή πυρών, όμως, σκοτώθηκε ο 18χρονος και τραυματίστηκαν άλλοι 6 Παλαιστίνιοι και ελαφρά δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος τραυματιζόταν σοβαρά από σφαίρα στο στομάχι, όταν ένοπλοι έποικοι άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας παιδιών που πετροβολούσαν τον εποικισμό Ελι. Από τα πυρά των εποίκων τραυματίστηκαν άλλοι 4 νεαροί Παλαιστίνιοι. Είχε προηγηθεί, το βράδυ, επιδρομή των εποίκων του Ελι σε σπίτια Παλαιστινίων στην περιοχή. Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών στην Τουλκαρέμ, ενώ ένας ηλικιωμένος βεδουίνος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η μπουλντόζα συνοδεύεται από το τανκς, για να συνεχίσουν το δολοφονικό τους έργο

Associated Press

Η μπουλντόζα συνοδεύεται από το τανκς, για να συνεχίσουν το δολοφονικό τους έργο
Οπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν 45 Παλαιστίνιοι. Ισραηλινός αξιωματούχος, τηρώντας την ανωνυμία του, καυτηρίαζε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τις απώλειες αθώων πολιτών» και συμπλήρωνε ότι ασκούνται πιέσεις στην ισραηλινή ηγεσία να λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ανώφελες καταστροφές σπιτιών και οι αθώοι νεκροί, κάτι που «επιδεινώνει την ανθρωπιστική κατάσταση και δυσχεραίνει την επανάληψη του διαλόγου». Ο Ισραηλινός αξιωματούχος επαναλάμβανε ότι «για τους τρομοκράτες δε θα υπάρχει πουθενά καταφύγιο» και χαρακτήριζε τις ισραηλινές εισβολές «νόμιμη αυτοάμυνα», ενώ κατηγορούσε «τους τρομοκράτες ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες για ασπίδες».

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, ένα ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην έρημο Νεγκέβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος, ενώ στο Τελ Αβίβ αναπτύχθηκαν οι πρώτες αντιπυραυλικές συστοιχίες «Πάτριοτ», ενόψει της σχεδιαζόμενης επίθεσης στο Ιράκ και τα ενδεχόμενα ιρακινά αντίποινα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ