Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Βομβιστικές επιθέσεις και σχέδια ευρύτερης ανάφλεξης

ΜΑΝΙΛΑ-ΝΤΑΒΑΟ.--

Οι δύο χτεσινές αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, με την πιο σοβαρή στο αεροδρόμιο της πόλης Νταβάο των Φιλιππίνων - τουλάχιστον 20 νεκροί, ανάμεσά τους ένας Αμερικανός υπήκοος, και 100 τραυματίες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ - και μία ακόμη στο κέντρο της πόλης Ταγκούμ, με ένα νεκρό, κλιμακώνουν ακόμη περισσότερο την εμφύλια σύρραξη στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο στρατός των Φιλιππίνων διέρρεε χτες πληροφορίες κατά τις οποίες οι επιθέσεις είναι έργο είτε του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF) ή του Νέου Λαϊκού Στρατού, της ένοπλης πτέρυγας του ΚΚ Φιλιππίνων. Ο Γκαζάλι Τζαφάρ -εκπρόσωπος του MILF για πολιτικά θέματα - είπε ότι η οργάνωση δεν είχε καμία ανάμειξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η χρονική στιγμή της έκρηξης - μόλις είχαν προσγειωθεί δύο αεροσκάφη και η αίθουσα αφίξεων, κοντά στην οποία είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, ήταν γεμάτη κόσμο - καταδεικνύει πιθανότατα ότι ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό. Η αστυνομία έκανε λόγο για 18 συλλήψεις «υπόπτων» για την ενέργεια.

Ο Ιγκνάσιο Μπούνιε, εκπρόσωπος Τύπου της Προέδρου Γκλόρια Αρόγιο, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Πρόεδρος «καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την άνανδρη πράξη τρομοκρατίας, η οποία δε θα μείνει ατιμώρητη». Σε μια στιγμή που εκκρεμεί ο «χαρακτήρας» της επιχείρησης των 3.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν στην περιοχή, είναι πολύ πιθανό η Αρόγιο και η κυβέρνησή της να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να προωθήσουν την πολεμική εμπλοκή των Αμερικανών, αφού οι στρατηγοί «θέλουν τη βοήθειά τους». Ηδη, ο στρατός «αποκάλυψε» χτες ότι το MILF και ο Νέος Λαϊκός Στρατός έχουν «συνάψει συμμαχία» και έχουν ενοποιήσει τις δυνάμεις τους στο Κεντρικό Μιντανάο.

Ο στρατός εξέταζε σχέδια «εκκένωσης» του συμπλέγματος των νησιών της περιοχής από τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους τους, καθώς προετοιμάζεται να μετατρέψει την περιοχή σε πεδίο μάχης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ