Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Συνέδριο της πρασινοκόκκινης Συμμαχίας

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ (ανταπόκριση).-

Σε αγωνιστικό κλίμα και επηρεασμένο από το κλίμα του πολέμου διεξήχθη στην Κοπεγχάγη το περασμένο Σαββατοκύριακο το 14ο ετήσιο Συνέδριο της Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας. Μετά από πρόσκληση του κόμματος «Κοκκινο - Πράσινη Συμμαχία» της Δανίας, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πήρε μέρος στο συνέδριο και εκπροσωπήθηκε από τον Παναγιώτη Απέργη, στέλεχος του Κόμματος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Πρασινοκόκκινη Συμμαχία στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει το 3% των ψήφων και εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο της Δανίας με 4 βουλευτές, ενώ επίσης εκπροσωπείται και στο Ευρωκοινοβούλιο με δυο ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί μέσω του «Κινήματος του Ιούνη» που είναι ένα πλατύ κίνημα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χαρακτηριστικό του Συνεδρίου ήταν το αγωνιστικό κλίμα και η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας. Σύμφωνα με τον απολογισμό που έγινε από το Κεντρικό Συμβούλιο, τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί τα μέλη της Συμμαχίας κατά 20%. Στο Συνέδριο αποφασίστηκε να δυναμώσει ο αγώνας και να πολλαπλασιαστούν οι μορφές πάλης για την αποφυγή του πολέμου που προετοιμάζεται στο Ιράκ από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τον αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τις κινητοποιήσεις και δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας που είχε η Δανία στο προηγούμενο εξάμηνο. Συζητήθηκε ακόμη ότι πρέπει με κάθε τρόπο να δοθεί βοήθεια και ανταλλαγή πείρας σε όλα τα αντιευρωπαϊκά κινήματα που αναπτύσσονται στις χώρες που είναι υποψήφια μέλη.

Οσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, στο Συνέδριο αποφασίστηκε πόλεμος ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση που οδηγεί με την πολιτική της τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Πόλεμος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές, πόλεμος ενάντια στην πολιτική αλλαγής του συστήματος παιδείας και υγείας, πόλεμος ενάντια στα μέτρα για την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη σύνταξη, στις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό και στην ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε να σταματήσει η εκ δεδομένου μέχρι σήμερα υποστήριξη στη σοσιαλδημοκρατία με το πρόσχημα να μην έρθει η δεξιά. Αυτό αποτελεί παρελθόν, και στις επόμενες εκλογές θα τεθούν συγκεκριμένοι όροι στη σοσιαλδημοκρατία για τυχόν ψήφο εμπιστοσύνης.

Επίσης αποφασίστηκε να εντατικοποιηθεί η δουλιά στις μειονότητες, σους συλλόγους ξένων εργατών και η πάλη ενάντια στον ρατσισμό και στις φυλετικές διακρίσεις.

Εγινε επίσης εκλογή των υποψηφίων βουλευτών που θα πάρουν μέρος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στο συνέδριο, εκτός από το ΚΚΕ, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚ Αυστρίας, του ΑΚΕΛ Κύπρου, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ