ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Βομβιστικές επιθέσεις και σχέδια ευρύτερης ανάφλεξης

ΜΑΝΙΛΑ-ΝΤΑΒΑΟ.--

Οι δύο χτεσινές αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, με την πιο σοβαρή στο αεροδρόμιο της πόλης Νταβάο των Φιλιππίνων - τουλάχιστον 20 νεκροί, ανάμεσά τους ένας Αμερικανός υπήκοος, και 100 τραυματίες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ - και μία ακόμη στο κέντρο της πόλης Ταγκούμ, με ένα νεκρό, κλιμακώνουν ακόμη περισσότερο την εμφύλια σύρραξη στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο στρατός των Φιλιππίνων διέρρεε χτες πληροφορίες κατά τις οποίες οι επιθέσεις είναι έργο είτε του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF) ή του Νέου Λαϊκού Στρατού, της ένοπλης πτέρυγας του ΚΚ Φιλιππίνων. Ο Γκαζάλι Τζαφάρ -εκπρόσωπος του MILF για πολιτικά θέματα - είπε ότι η οργάνωση δεν είχε καμία ανάμειξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η χρονική στιγμή της έκρηξης - μόλις είχαν προσγειωθεί δύο αεροσκάφη και η αίθουσα αφίξεων, κοντά στην οποία είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, ήταν γεμάτη κόσμο - καταδεικνύει πιθανότατα ότι ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό. Η αστυνομία έκανε λόγο για 18 συλλήψεις «υπόπτων» για την ενέργεια.

Ο Ιγκνάσιο Μπούνιε, εκπρόσωπος Τύπου της Προέδρου Γκλόρια Αρόγιο, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Πρόεδρος «καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την άνανδρη πράξη τρομοκρατίας, η οποία δε θα μείνει ατιμώρητη». Σε μια στιγμή που εκκρεμεί ο «χαρακτήρας» της επιχείρησης των 3.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν στην περιοχή, είναι πολύ πιθανό η Αρόγιο και η κυβέρνησή της να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να προωθήσουν την πολεμική εμπλοκή των Αμερικανών, αφού οι στρατηγοί «θέλουν τη βοήθειά τους». Ηδη, ο στρατός «αποκάλυψε» χτες ότι το MILF και ο Νέος Λαϊκός Στρατός έχουν «συνάψει συμμαχία» και έχουν ενοποιήσει τις δυνάμεις τους στο Κεντρικό Μιντανάο.

Ο στρατός εξέταζε σχέδια «εκκένωσης» του συμπλέγματος των νησιών της περιοχής από τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους τους, καθώς προετοιμάζεται να μετατρέψει την περιοχή σε πεδίο μάχης...

ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οριστικά σε αμερικανικά χέρια ο Μοχάμεντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε αμερικανικά χέρια και με τη βεβαιότητα ότι ο Χαλίντ Μοχάμεντ είναι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11 Σεπτέμβρη λύθηκε το «μυστήριο» που... έπεσε για λίγο, ιδίως μετά την ανακοίνωσή της σύλληψής του.

«Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ είναι ο εγκέφαλος και ο βασικός υποκινητής των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη» δήλωσε ενώπιον της δικαστικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ και εκτίμησε ότι η σύλληψή του «είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την "Αλ Κάιντα" και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του δικτύου της οργάνωσης ανά τον κόσμο».

Με την άποψη αυτή φαίνεται να συμφωνεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ που τόνισε ότι «αμερικανικές και πακιστανικές Αρχές επέφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στην "Αλ Κάιντα" με τη σύλληψη του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, του εγκεφάλου των επιχειρήσεων, του αρχιδολοφόνου του δικτύου της "Αλ Κάιντα"» προσθέτοντας ότι ο «άνδρας που εμπνεύστηκε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τις ΗΠΑ».

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως ο Μοχάμεντ κρατείται ήδη από αμερικανικές δυνάμεις εκτός Πακιστάν, αλλά η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι αναχώρησε μόλις χτες το πρωί. «Βρίσκεται κάπου στην περιοχή αυτή. Το πιθανότερο στο Αφγανιστάν», δήλωσε προς το πρακτορείο «Ρόιτερ» ο Πακιστανός υπουργός Πληροφοριών Σέιχ Ρασίντ Αχμεντ. Εντούτοις οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν εάν ο Μοχάμεντ κρατείται στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για την ανάκριση υπόπτων που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας πριν μεταφερθούν αλλού.

Ενταλμα σύλληψης και από Γαλλία

Στο μεταξύ, Γάλλος δικαστής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, αναφορικά με την υπόθεση της έκρηξης στην εβραϊκή συναγωγή στην Τζέρμπα της Τυνησίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 19 άτομα τον περασμένο Απρίλη.

Ειδικότερα, ο Μοχάμεντ φέρεται να έχει δώσει τηλεφωνική εντολή στον ύποπτο, ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση στη συναγωγή της Τυνησίας, όπως μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Ο καμικάζι Νιζάρ Ναουάρ είχε χρησιμοποιήσει δορυφορικό τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ λίγο πριν πυροδοτήσει το παγιδευμένο αυτοκίνητό του στη συναγωγή της Τζέρμπα, υποστηρίζει η γαλλική Δικαιοσύνη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Κίνδυνος για ένα «γενετικό» απαρτχάιντ...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Στα επόμενα χρόνια, θα δοθούν ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες γενετικών εξετάσεων που θα φωτογραφίζουν την προδιάθεση των ανθρώπων σε μία σειρά ασθενειών. Ομως, η νομοθεσία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας ώστε να γίνει εφικτή μία δίκαιη και ισότιμη κοινωνία. Δίχως δημόσια συζήτηση και δίχως έλεγχο, οι άνθρωποι θα πέσουν θύματα γενετικών διακρίσεων από φορείς, όπως εργοδότες και ασφαλιστικές εταιρίες...». Αυτή την επισήμανση έκανε χτες ο βραβευθείς με Νόμπελ Ιατρικής Βρετανός γενετιστής σερ Πολ Νερς.

Ο Νερς, που βραβεύτηκε με Νόμπελ για τη συνεισφορά του στην κατανόηση της κυτταρικής διαίρεσης, υπογράμμισε πως οι εξελίξεις στη γενετική «είναι πολύ σημαντικές για να απασχολούν μόνον επιστήμονες και κυβερνήσεις»! «Είναι πολύ σημαντικό να έχει θέση και γνώμη η διεθνής κοινή γνώμη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας να δώσει μία πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της γενετικής στη ζωή μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια, ο Νερς προέβλεψε την «ατομική γενετική ταυτότητα» ταυτόχρονα με τη γέννηση των ανθρώπων και το ενδεχόμενο απόρριψης εργαζομένων-ασφαλισμένων με βάση μόνο και μόνο τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης χρόνιας, ανίατης νόσου. Εκανε λόγο για ένα «γενετικό απαρτχάιντ» εάν δεν υπάρξει η απαιτούμενη επαγρύπνηση πολιτών και η άσκηση ανάλογων πιέσεων για την αποτροπή γενετικών διακρίσεων από ιδιωτικούς φορείς, εργοδότες, κυβερνήσεις, νομοθέτες...

Η ομιλία του Βρετανού επιστήμονα έγινε χτες στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Γενετικές εξετάσεις, χαρτογράφηση ανθρώπινου γονιδιώματος και επιπτώσεις». Σύμφωνα με αξιωματούχο της βρετανικής κυβέρνησης, οι επισημάνσεις των επιστημόνων θα αξιοποιηθούν όσον αφορά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων πάνω στις εφαρμογές και επιπτώσεις των επιτευγμάτων της γενετικής.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ενόψει η δίκη πρώην αυτονομιστή...

ΧΑΓΗ.--

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Κοσσοβάρος Αλβανός (και πρώην στέλεχος των αυτονομιστών του «ΟΥΤΣΕΚΑ») Φατμίρ Λιμάι μεταφέρθηκε χτες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να δικαστεί...

Ο Λιμάι είναι ένα απ' τα υψηλόβαθμα στελέχη των πρώην αυτονομιστών του Κοσσυφοπεδίου και διατέλεσε στενός συνεργάτης του πρώην αρχηγού του ΟΥΤΣΕΚΑ (νυν ηγέτη του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου» Χασίμ Θάτσι). Σήμερα αναμένεται να προσαχθεί στο δικαστήριο όπου θα του απαγγελθούν εννέα κατηγορίες που αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΔΑΝΙΑ
Εγκριση του αμερικανικού «αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Η κυβέρνηση της Δανίας προτίθεται να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις ραντάρ που διαθέτουν στην αεροπορική βάση Θιούλ στη βόρεια Γροιλανδία, στο πλαίσιο των προετοιμασιών του αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος (NMD), γνωστού και ως «υιός του πολέμου των άστρων».

Το γεγονός αυτό ανέφερε χτες το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, μνημονεύοντας σχετική αναφορά της κυβέρνησης (απάντηση στο επίσημο αίτημα των ΗΠΑ του περασμένου Δεκέμβρη) την οποία αναμενόταν να καταθέσει χτες στη Βουλή ο ΥΠΕΞ Περ Στιγκ Μέλερ. Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί από τα Κοινοβούλια της Δανίας και της Γροιλανδίας τον Απρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι η Γροιλανδία είναι ήμι-αυτόνομη περιοχή της Δανίας χωρίς δικαιοδοσία σε θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, τα οποία και αποφασίζονται από την κυβέρνηση της Δανίας.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Απεργία πείνας αγροτών

ΦΛΟΡΙΔΑ.--

Οταν στις 8 του Γενάρη αυτού του χρόνου δεκάδες αγρότες, κυρίως μεξικανικής καταγωγής, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι σχεδόν δύο μήνες μετά, περισσότεροι από 70 εργάτες στις φάρμες, αλλά και φοιτητές σε ένδειξη συμπαράστασης, εξακολουθούν να λαμβάνουν μέρος σε αυτή την κινητοποίηση που εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες πείνας στην ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ, απαιτώντας την πρώτη αύξηση των αποδοχών τους από το 1979, καθώς επίσης η αλυσίδα «Taco Bell» να πληρώνει ένα εκατοστό του δολαρίου περισσότερο για κάθε λίβρα ντοματών, και αυτά τα λεφτά να πηγαίνουν κατευθείαν στους εργάτες. Αυτό θα διπλασιάσει αυτόματα το εισόδημα των εργατών.

Παράλληλα, την Παρασκευή, χιλιάδες, εργάτες, αγρότες και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Taco Bell» στην Καλιφόρνια για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ενωση των Εργατών του «Immokalee». Ανάλογες εκδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν στη Φιλαδέλφεια, στην Αριζόνα και σε δεκάδες άλλες πόλεις στην αμερικανική επικράτεια και τον Καναδά, αλλά και σε σχολεία και πανεπιστήμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ