ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Αποκλεισμένη παραμένει ακόμη η νότια Εύβοια!!

Ο δρόμος «έσπασε» στις 20 Φλεβάρη από την κακοκαιρία και έτσι, στην κυβερνητική εγκατάλειψη και στην έλλειψη κρατικής αρωγής, ήρθε να προστεθεί και ο αποκλεισμός

Ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας των Καλλιανών και του Αγίου Δημητρίου είναι αποκλεισμένος από καθιζήσεις, που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία
Ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας των Καλλιανών και του Αγίου Δημητρίου είναι αποκλεισμένος από καθιζήσεις, που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία
Αποκλεισμένοι, σχεδόν, από τον υπόλοιπο κόσμο παραμένουν εδώ και δυο βδομάδες 300 κάτοικοι του νότιου άκρου της Εύβοιας, στο Δήμο Μαρμαρίου και στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλλιανών. Αιτία είναι οι μεγάλες καταπτώσεις χώματος και βράχων και η καταστροφή του δρόμου από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, κατάσταση που παραμένει ως είχε από τις 20 Φλεβάρη.

Περιοχή ορεινή και, κατά συνέπεια, αγροτοκτηνοτροφική, οι κάτοικοί της δεν έχουν άλλο εισόδημα παρά μόνον από τα 7.000 αιγοπρόβατα που εκτρέφουν. Τώρα, μετά την καταστροφή του δρόμου, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τις προμήθειες δικής τους τροφής και των ζωοτροφών, αφού είναι αναγκασμένοι, μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες, να τα μεταφέρουν πεζοί στους ώμους τους και σε μεγάλη απόσταση. Σοβαρό, επίσης, πρόβλημα υπάρχει με τη μεταφορά των μαθητών γυμνασίου και λυκείου.

Τα ίδια προβλήματα ακόμα πιο νότια, στην κοινότητα Καφηρέα, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της, όπου οι κατολισθήσεις κάνουν αδύνατη την οδική κυκλοφορία. Το νομαρχιακό κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, που τους επισκέφτηκε πρόσφατα, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντινομάρχη, τους υποσχέθηκε ...μακροπρόθεσμη αποκατάσταση του δρόμου λόγω των καταπτώσεων. Και μέχρι τότε, τι θα κάνουν;

Στο ερώτημα αυτό απάντησαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, που τη Δευτέρα το μεσημέρι αντιπροσωπευτικά βρέθηκαν έξω από τη Νομαρχία, στη Χαλκίδα, απαιτώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Νίκος Μανώλης, δήμαρχος Μαρμαρίου, «μάλλον η αναμονή για λύσεις θα τραβήξει πολύ, αφού ακόμα και σήμερα μας επισκέφτηκε κλιμάκιο τεχνικών υπηρεσιών και οι εκτιμήσεις τους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές». «Εκείνο που χρειάζεται - μας τόνισε - είναι να δοθούν άμεσα πιστώσεις για συντήρηση και έργα, όμως δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Η πολιτεία πρέπει να μας δει με "άλλο μάτι", αφού τόσα χρόνια μας έχει εγκαταλείψει».

Μαζί με τους κατοίκους, ήταν στη Νομαρχία και η Σοφία Ντούρου, νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ, η οποία επισήμανε στο «Ρ»: «Οι κάτοικοι της περιοχής Μαρμαρίου των Καλλιανών και του Καφηρέα υπέστησαν τις συνέπειες των αποτελεσμάτων της κυβερνητικής αδιαφορίας, των κυβερνητικών αντιλαϊκών φαινομένων και όχι των "ακραίων καιρικών φαινομένων", όπως ισχυρίζεται κάθε τόσο. Τα ίδια έχουν συμβεί και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας και της χώρας. Οι περσινές αποζημιώσεις (από τις μεγάλες καταστροφές του Γενάρη - Φλεβάρη 2002) ακόμα δεν έχουν καταβληθεί, κανένα έργο αποκατάστασης δεν έχει δρομολογηθεί. Γι' αυτό εμείς, εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας μέσα, και ιδιαίτερα έξω, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τους καλέσαμε συσπειρωμένοι και ενωμένοι να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις μαζί με τους κατοίκους και των άλλων περιοχών της Εύβοιας και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε, γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».


Τσιγκούνης ο ΟΣΕ...

Κανένα σχέδιο για τη λύση του προβλήματος, που προκαλεί η διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών από το κέντρο της Λάρισας

Ο ΟΣΕ δεν έχει κανένα σχέδιο για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που δημιουργούν στη Λάρισα οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι οποίες διέρχονται από το κέντρο της πόλης, χωρίζοντάς τη στα δύο!

Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης εκπροσώπων φορέων της Λάρισας με αρμοδίους του υπουργείου Μεταφορών και του ΟΣΕ στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των φορέων της Λάρισας - μετείχαν ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.ά. - συνοδευόμενοι από βουλευτές του νομού, έθεσαν το αίτημα για την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών, που διέρχονται μέσα στην πόλη, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα λυθούν και τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στη συγκοινωνία εντός της πόλης και ιδιαίτερα ανάμεσα στις συνοικίες, οι οποίες είναι αποκομμένες μεταξύ τους, πολλές δεν επικοινωνούν με το κέντρο της πόλης και, ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθεί μια έκταση που ανήκει στον ΟΣΕ και σήμερα μένει ανεκμετάλλευτη.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου και του ΟΣΕ - στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Λ. Κωνσταντινίδης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Γ. Γιαννακός - παραδέχτηκαν ότι ο ΟΣΕ δεν έχει κανένα σχέδιο λύσης αυτού του προβλήματος και ζήτησαν δίμηνη προθεσμία, προκειμένου να μελετήσουν τις εναλλακτικές λύσεις και ν' απαντήσουν στο ομόθυμο αίτημα των φορέων της Λάρισας.

Ωστόσο, από τη συζήτηση, κατέστη φανερό ότι οι αρμόδιοι του ΟΣΕ προβληματίζονται με την υπογειοποίηση των γραμμών, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος του έργου - για τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κυβέρνηση δεν τσιγκουνεύεται να ξοδεύει χρήματα του ελληνικού λαού, ενώ αντιθέτως τσιγκουνεύεται, όταν πρόκειται για προβλήματα της επαρχίας... - και δείχνουν να προκρίνουν ως λύση την παραμονή των γραμμών και την κατασκευή υπέργειων και υπόγειων διαβάσεων για τη λύση του συγκοινωνιακού προβλήματος. Είναι, όμως, φανερό πως αυτή δεν είναι η ουσιαστική και μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λάρισα και εναπόκειται στους φορείς και στους κατοίκους της πόλης ν' αγωνιστούν με κάθε τρόπο για να επιβάλουν τη σωστή λύση...


Η κυβέρνηση εμπαίζει τους ομογενείς πρόσφυγες

Το ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού από την κυβέρνηση - αυτή τη φορά απέναντι στους ελληνικής καταγωγής πρόσφυγες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης - δεν έχει όρια. Μετά τη σύσκεψη για τα αγροτικά προβλήματα στη Δυτική Μακεδονία, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε σε σύσκεψη των προσφύγων, οι οποίοι, όπως τόνισαν, κλήθηκαν για πρώτη φορά από το κυβερνών κόμμα, έστω και να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, από τότε που ήρθαν στην Ελλάδα. Τι πήραν ως απάντηση; «Το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά για τους παλιννοστούντες, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε ο Κώστας Λαλιώτης, ενώ συμπλήρωσε ότι στο εξής ο ίδιος θα τους βλέπει κάθε δύο μήνες. Προφανώς, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για ψηφοθηρικούς λόγους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων των προσφύγων μιλώντας για τα προβλήματά τους έκαναν καθαρό ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε για τους ομογενείς που γύρισαν από την πρώην ΕΣΣΔ, δυσαρεστώντας μάλλον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ανάμεσα σε άλλα, επισήμαναν ότι αν και δαπανήθηκαν περισσότερα από 110 δισ. δρχ. για όσους ζουν σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν άλλαξαν οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν οι ομογενείς. Πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά σπαταλήθηκαν εδώ και εκεί. Ακόμα, σημείωσαν ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πριν δύο χρόνια, στην ουσία παραμένει - στα όσα θετικά του σημεία - ανενεργός, ενώ οι προτάσεις των φορέων για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων συνεχώς απορρίπτονται. Τα στεγαστικά δάνεια που δίνονται δεν αρκούν για την αγορά έστω και μίας πολύ μικρής κατοικίας, τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σταμάτησαν, αναξιοποίητο παραμένει το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που ήρθε από την πρώην ΕΣΣΔ, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δε βρίσκουν εύκολα δουλιά, αλλά και δεν έχουν καμία προοπτική να συγκεντρώσουν τα ένσημα που χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθούν, καθώς δεν τους αναγνωρίζονται τα χρόνια απασχόλησης στις χώρες προέλευσής τους.

Παρά το γεγονός ότι ο Κ. Λαλιώτης, φαινόταν να ακούει με απορία πολλά από αυτά τα προβλήματα (σ.σ. κρατούσε μάλιστα και σχετικές σημειώσεις...) οι εκπρόσωποι των παλιννοστούντων υπενθύμισαν ότι έχουν αποστείλει εκατοντάδες υπομνήματα για τα θέματα αυτά στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ