ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΟΚΕΡ ΜΠΟΥΣ
Μήνυμα πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλίζεται, δε συμμορφώνεται με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ιράκ συνιστά απειλή για την ανθρωπότητα, καθώς υποθάλπει την τρομοκρατία, συνεπώς: «Πρέπει να αφοπλιστεί. Είναι καιρός για δράση. Δε χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός για να υπερασπιστούμε το αμερικανικό έθνος»...

Με αυτά τα λόγια ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους «προανήγγειλε» τη στρατιωτική εισβολή στη Βαγδάτη, εντός των ημερών, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από το Λευκό Οίκο, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ξημερώματα Παρασκευής στην Ελλάδα.

Ο Μπους δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν εξαπατά τη διεθνή κοινότητα, καθώς όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια για να αφοπλιστεί, αλλά εξακολουθεί να κατασκευάζει βιολογικά όπλα, εξαπατώντας τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν την ύπαρξη εργοστασίου κατασκευής βιολογικών όπλων στο Ιράκ και γι' αυτό η καταστροφή των πυραύλων «Al Samoud 2» ήταν απλώς ένα «σόου». «Στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας του λαού, αν δεν το κάνει, θα τον αφοπλίσουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση της κρίσης διά της διπλωματικής οδού βρίσκεται στην τελευταία φάση της.

«Δε θα περιμένουμε να αλλάξει η στάση του Σαντάμ Χουσεΐν», συνέχισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος, ωστόσο, υποστήριξε ότι η χρήση βίας είναι η τελευταία λύση και θα εξαρτηθεί από τη στάση του Προέδρου του Ιράκ και ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν ο Χουσεΐν αφοπλιστεί ή αυτοεξοριστεί.

Με τις δηλώσεις του, ο Τζορτζ Μπους επιχείρησε να πείσει τον αμερικανικό λαό για την ορθότητα της απόφασής του να επιτεθεί στο Ιράκ, αλλά και να τον προετοιμάσει για τις συνέπειες της στρατιωτικής εισβολής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε πολλά σημεία των δηλώσεών του αναφέρθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, τονίζοντας πως ως Πρόεδρος έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα να προστατέψει τον αμερικανικό λαό και αυτό θα κάνει.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα καταθέσουν προς ψήφιση στον ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης, ανεξάρτητα από τις πιθανότητες έγκρισής του, και σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που εκφράζουν πολλά κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ενδεχόμενο πολέμου, είπε: «Αν τεθεί θέμα ασφάλειας των ΗΠΑ δε χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός». Σε αυτό, μάλιστα, το σημείο υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δε χρειάζονται ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερο προσωπικό, αλλά την πλήρη συνεργασία της Βαγδάτης.

Πρόσθεσε, δε, ότι εάν αποφασιστεί η στρατιωτική εισβολή, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και στους εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων να αποχωρήσουν από τη Βαγδάτη, ενώ συνέδεσε το καθεστώς της Βαγδάτης και με τη διεθνή τρομοκρατία, δηλώνοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες, οι οποίοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής κατά των ΗΠΑ, αλλά και πολλών άλλων κρατών.

Τέλος, σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του κόσμου κατά του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε: «Ούτε σε εμένα αρέσει ο πόλεμος», αλλά εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλιστεί «είμαι αναγκασμένος να προχωρήσω».

«Πρόοδο και ενεργό συνεργασία» ανέφεραν οι επιθεωρητές

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Associated Press

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Βήματα προόδου» στο επίπεδο της ιρακινής συνεργασίας ανέφερε, στην τρίτη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Χανς Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το βιολογικό, χημικό και πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράκ, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, μίλησε για «ενεργό ιρακινή συνεργασία».

Ο Χανς Μπλιξ μίλησε για «επιτάχυνση» των Ιρακινών πρωτοβουλιών ως προς τα αιτήματα των επιθεωρητών και χαρακτήρισε «σημαντικότατο δείγμα αφοπλισμού» την καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ 2». Επίσης, εκτίμησε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στον τομέα των πληροφοριών σχετικά με το χημικό ή βιολογικό ιρακινό οπλοστάσιο, αν και συμπλήρωσε ότι «ο ρυθμός παροχής των συγκεκριμένων πληροφοριών παραμένει ακόμη αρκετά αργός».

Ο Σουηδός διπλωμάτης έκανε λόγο για «ενεργητική ή προληπτική» ιρακινή συνεργασία, η οποία, «δεν είναι άμεση, όπως προβλέπει το ψήφισμα 1441, αλλά δεν παύει να είναι ευπρόσδεκτη για τους επιθεωρητές». Ο Μπλιξ δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να διαψεύσει με διπλωματικότατο τρόπο τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί ύπαρξης κινητών μυστικών εργαστηρίων παρασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί καμία τέτοια εγκατάσταση».

Κλείνοντας την τρίτη ενημέρωσή του, ο Χανς Μπλιξ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνεντεύξεις με Ιρακινούς επιστήμονες και ότι σύντομα θα επιδιωχτεί οι συνεντεύξεις αυτές να γίνουν εκτός του Ιράκ. «Ακόμη και με ενεργό συνεργασία από την πλευρά του Ιράκ, πιθανώς θα χρειαστούν μήνες για να είναι σε θέση οι επιθεωρητές να βεβαιώσουν ότι στο Ιράκ δεν υπάρχουν απαγορευμένα όπλα, ούτε η δυνατότητα παραγωγής τους», κατέληξε.

«Το Ιράκ ανταποκρίνεται ενεργά στους ελέγχους της ΔΕΑΕ, ίσως και λόγω της διεθνούς πίεσης των τελευταίων τριών βδομάδων», υποστήριξε ξεκάθαρα ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ. Ο Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν είναι αυθεντικά» τα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το Ιράκ επιδίωξε να αποκτήσει ουράνιο από το Νίγηρα, προκειμένου να παράγει πυρηνικά όπλα. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι αν και το Ιράκ διαθέτει μαγνήτες και σωλήνες αλουμινίου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυγόκεντρος για την παραγωγή απεμπλουτισμένου ουρανίου, δεν αποδείχτηκε ότι έχουν γίνει ποτέ τέτοιες προσπάθειες.

Πριν από την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο αλ Μπάρανταϊ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», απηύθυνε έκκληση για συνέχιση των επιθεωρήσεων, εκτιμώντας ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα». Επίσης, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ διευκρίνιζε ότι «είναι πρακτικώς αδύνατο να δοθούν ποτέ εγγυήσεις για τον πλήρη αφοπλισμό μιας χώρας. Πάντοτε θα υπάρχει ένας βαθμός κινδύνου, αλλά αυτό δεν αποκλείει την επιτυχή έκβαση των επιθεωρήσεών μας», καταλήγει ο αλ Μπάρανταϊ.

Αμερικανο-βρετανικό τελεσίγραφο στο Ιράκ

«Πρόσχημα πολέμου» χαρακτήρισαν Γαλλία - Γερμανία - Ρωσία το νέο τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ-Βρετανία, ενώ επιμένουν, μαζί με την Κίνα, για συνέχιση των επιθεωρήσεων

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το Ιράκ θα έχει αποτύχει να επωφεληθεί από την τελευταία ευκαιρία που του δίνεται για έναν ειρηνικό αφοπλισμό αν οι επιθεωρητές δεν αναφέρουν μέχρι τις 17 Μαρτίου, πλήρη, άνευ προϋποθέσεων και όρων, συμμόρφωσή του». Αυτό προβλέπει το νέο τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος, που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Βρετανός ΥΠΕΞ με την υποστήριξη των ΗΠΑ-Ισπανίας και στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα. Το σχέδιο, ουσιαστικά, είχε απορριφθεί πριν την παρουσίασή του από τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Κίνας κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους στην κρίσιμη συνεδρίαση, που δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου.

«Κατάλογο απογοήτευσης και έλλειψης συνεργασίας» χαρακτήρισε την έκθεση των επικεφαλής των επιθεωρητών του ιρακινού αφοπλισμού ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε ότι η ιρακινή ηγεσία «δε συμμορφώνεται και δεν έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή της συνεργασίας». Ο Πάουελ εκτίμησε ότι οι όποιες κινήσεις ενεργότερης συμμόρφωσης, που έχουν γίνει από τη Βαγδάτη, οφείλονται στην άσκηση διεθνούς πίεσης και προειδοποίησε ότι η αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα υποστεί τεράστια φθορά αν τα μέλη του δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στην ομιλία του, ο Πάουελ προανήγγειλε την κατάθεση του νέου τροποποιημένου σχεδίου ψηφίσματος, λίγο αργότερα, από τον Τζακ Στρο και δήλωσε, αργότερα, ότι ΗΠΑ-Βρετανία επιθυμούν να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 11 του Μάρτη.

Με τις απόψεις του Πάουελ συμφώνησαν τόσο η ΥΠΕΞ της Ισπανίας όσο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του κοιτούσε αποκλειστικά και μόνο τον Γάλλο ομόλογό του, στον οποίο απευθύνθηκε πολλάκις με το μικρό του όνομα. «Δε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τις επιθεωρήσεις, γιατί, όπως είδαμε την τελευταία βδομάδα, εάν η ιρακινή ηγεσία το επιθυμεί, συμμορφώνεται με εκπληκτική ταχύτητα», κατέληξε ο Στρο.

Επιμένουν και οι «διαφωνούντες»

Στη θέση τους, όμως, επέμειναν και οι «διαφωνούντες». Ο Γάλλος ΥΠΕΞ απέρριψε, εκ των προτέρων, το νέο σχέδιο ψηφίσματος, εκτιμώντας ότι αποτελεί «τελεσίγραφο πολέμου και δίνει το κατάλληλο πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης». Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν αναφέρθηκε εκτενώς στον ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο που ο ΟΗΕ οφείλει να διαδραματίσει ενωτικά για το μέλλον του κόσμου και επανέλαβε ότι «όσο οι επιθεωρητές αναφέρουν πρόοδο στους ελέγχους, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα τελεσίγραφο». Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Γάλλος ΥΠΕΞ φερόταν έτοιμος να αποδεχτεί κάποια αλλαγή στην πρόταση για παράταση των επιθεωρήσεων μέχρι τα τέλη Ιούνη, που συμπεριλαμβάνεται στο γαλλο-γερμανο-ρωσικό μνημόνιο που έχει κατατεθεί από τις αρχές της βδομάδας, αλλά όχι τελεσίγραφα.

Τη «σθεναρή υποστήριξή του στη συνέχιση των επιθεωρήσεων» εξέφρασε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, που επέμεινε ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα διπλωματικά μέσα. «Οι επιθεωρήσεις λειτουργούν αποτελεσματικά, και θα πρέπει να αυξηθούν και να επιταχυνθούν. Ο ειρηνικός αφοπλισμός του Ιράκ είναι εφικτός, ενώ τα τελεσίγραφα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον πόλεμο», τόνισε ανάμεσα σε άλλα και ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόσκα Φίσερ. Κανένα λόγο «να κλείσει η πόρτα στην ειρήνη» δε «βλέπει» ούτε το Πεκίνο, κατέστησε σαφές και ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Ταν Τζιασουάν, ο οποίος έκανε αναφορά και στην ανάγκη να εισακουστούν τα φιλειρηνικά αισθήματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Της κρίσιμης συνεδρίασης προηγήθηκαν αλλεπάλληλες εντατικές διαβουλεύσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ με πολλούς διπλωμάτες από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, ο Πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, λίγο πριν παραχωρήσει τη συνέντευξη Τύπου, για να εισπράξει, για άλλη μια φορά, την επιμονή του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ειρηνικής λύσης».

Από τις τοποθετήσεις των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δε φάνηκε να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε σύγκριση με τα «στρατόπεδα» που είχαν διαμορφωθεί και στην προηγούμενη ενημέρωση των επιθεωρητών. Ισπανία και Βουλγαρία υποστήριξαν την αμερικανο-βρετανική θέση, ενώ η Συρία τάχθηκε, σαφώς, υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων. Οι υπόλοιπες χώρες, μη μόνιμα μέλη, του Συμβουλίου, στις τοποθετήσεις, δεν αποσαφήνισαν τη θέση που προτίθενται να τηρήσουν, κάτι που σηματοδοτεί την έναρξη άλλου ενός μαραθωνίου «παζαριών και διαβουλεύσεων» μέχρι τη μέρα της ψηφοφορίας.

Οι γυναίκες κατά του πολέμου

«Είμαστε θύματα ενός συστήματος γενοκτονίας, συστήματος που μας αφαιρεί το δικαίωμα στη δουλιά, σε αξιοπρεπή μεροκάματα, στη ζωή, στην Υγεία, στην Παιδεία, στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Και πρέπει να σκεφτούμε εκ νέου το ζήτημα της ειρήνης και του πολέμου... είμαστε λοιπόν αλληλέγγυες με τον ιρακινό, τον παλαιστινιακό, αφγανικό λαό, στο πλευρό του λαού της Κολομβίας, της Βολιβίας, της ΛΔ Κορέας και παλεύουμε κατά της ALCA, του Σχεδίου Πουέμπλα Πάναμα, του Σχεδίου Κολομβία και παλεύουμε για έναν άλλο κόσμο».

Με τα λόγια αυτά η Ιβη ντε Μποναφίνι, ηγετική φιγούρα των Μητέρων της πλατείας Μαΐου, σφραγίζει τις πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που θα γίνουν όχι μόνο στην Αργεντινή και τη Λατινική Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αφού η Μέρα της Γυναίκας φέτος μετατράπηκε σε μέρα δράσης κατά του πολέμου.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος και o πλανήτης μοιάζει να γεμίζει σήμερα με κινητοποίησες κατά του πολέμου. Ενδεικτικά εκτός της Λατινικής Αμερικής, στο Λονδίνο οργανώνεται πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία με σύνθημα να επενδύσουμε στη ζωή και όχι στο θάνατο.

Στην Ιταλία, οι κινητοποιήσεις άρχισαν από χτες, με τις γυναίκες να διαδηλώνουν κατά του πολέμου έξω από το υπουργείο Αμυνας στη Ρώμη, ενώ σήμερα, θα γίνει διαδήλωση γυναικών ενάντια στη βία του πολέμου. Αντίστοιχη πορεία διοργανώνεται και στη Βαρκελώνη, από την επιτροπή για τις 8 του Μάρτη, η οποία αποτελείται από δεκάδες οργανώσεις γυναικών.

Στην ίδια την καρδιά του κτήνους οι πολυήμερες κινητοποιήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας ενάντια στον πόλεμο, από τις 3 έως τις 9 του Μάρτη σειρά εκδηλώσεων, θα κορυφωθούν με τη σημερινή πορεία που θα προσπαθήσει να περικυκλώσει το Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον, ενώ στο Λος Αντζελες θα γίνει διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και κάθε πόλεμο, με ομιλίες, θέατρο δρόμου, κουκλοθέατρο, χορό και πολλά ακόμα...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων

ΑΓΚΥΡΑ, ΙΣΚΕΝΤΕΡΟΥΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκατοντάδες οχήματα του τουρκικού στρατού -τουλάχιστον 300, ανάμεσά τους άρματα μάχης Μ47, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ, ασθενοφόρα και φορτηγά-, μαζί με 1.000 στρατιώτες, κινούνταν χτες προς τα σύνορα με το Ιράκ, σε μια ένδειξη πως, με ή χωρίς αμερικανική «έγκριση» θα εισβάλει στον κουρδικό θύλακα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν προειδοποιούσε σε συνέντευξή του στο CNN-Turk ότι η Ουάσιγκτον «αντιτίθεται σε μονομερή τουρκική κίνηση στο Βόρειο Ιράκ» (χωρίς να συνειδητοποιεί, μάλλον, την ειρωνεία). Οι αμερικανικές απειλές έρχονται να προστεθούν στους συνεχιζόμενους εκβιασμούς για παροχή άδειας διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων εν όψει του πολέμου, που ωστόσο δε μοιάζουν να φέρνουν αποτέλεσμα.

Η τουρκική κυβέρνηση και κυρίως οι στρατηγοί όμως έχουν από την πλευρά τους διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον ότι δε θα επιτρέψουν την εγκαθίδρυση κουρδικού κράτους, που θα ξανάνοιγε τον 15χρονο πόλεμο που διεξήγαγαν κατά του ΡΚΚ. Από την άλλη, οι Ιρακινοί Κούρδοι επαναλάμβαναν, όπως διαρκώς κάνουν εδώ και βδομάδες, πως τουρκική εισβολή θα σημάνει πόλεμο. Ο Μπαρχάμ Σαλίχ, μέλος της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, είπε ξανά ότι «αντιτιθέμεθα σε μονομερή επέμβαση οποιουδήποτε γείτονά μας» -φράση που εξυπονοεί, πέρα από την Τουρκία, και το Ιράν. Χτες στο Λονδίνο εκατοντάδες Κούρδοι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Τόνι Μπλερ να «αποτρέψει» την τουρκική εισβολή...

Πιθανή άρση του «αδιεξόδου» στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας δε διαφαίνεται πριν περάσει αρκετός χρόνος, αφού πέρα από την αναμονή του Ερντογάν για απόφαση του ΣΑ, την Κυριακή ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης συμμετέχει στις επαναληπτικές εκλογές και φιλοδοξεί, αφού εκλεγεί βουλευτής, να καταλάβει την πρωθυπουργία και να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του. Η διαδικασία όμως που πιθανολογείται να διαρκέσει δύο βδομάδες ενδέχεται να μην έχει καμία σημασία, αφού οι ΗΠΑ αφήνουν να εννοηθεί πως θα χτυπήσουν πιο σύντομα, με ή χωρίς νέο ψήφισμα του ΣΑ.

Ο Τζορτζ Μπους, πάντως, «βεβαίωσε» την τουρκική κυβέρνηση πως, ούτως ή άλλως, οι ΗΠΑ «θεωρούν φίλη» την Τουρκία. «Η Τουρκία είναι φίλος. Είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Τουρκία», ανέφερε, προσθέτοντας «υποστηρίζω την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

ΙΤΑΛΙΑ
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

ΡΩΜΗ.--

Ακόμη μια μέρα δράσεων κατά των πολεμικών προετοιμασιών χτες στην Ιταλία, ενόψει και του μεγάλου αντι-πολεμικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα έξω από την αμερικανική βάση «Καμπ Ντάρμπι», στην οποία συγκεντρώνεται το αμερικανικό πολεμικό υλικό.

Χτες τη σκυτάλη πήραν δεκάδες αγωνίστριες που πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στις πύλες του ιταλικού υπουργείου Αμυνας στη Ρώμη, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ειρήνης και κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που παρέχει ποικίλες διευκολύνσεις στους Αμερικανούς. Παράλληλα ακτιβιστές κατάφεραν για μια ακόμη φορά να ακινητοποιήσουν ένα τρένο που μετέφερε τανκς στο σταθμό Μπατιπάλια, κοντά στο Σαλέρνο στη Νότια Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών του αντι-πολεμικού συλλαλητηρίου έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι», περίπου 80.000 με 100.000 άνθρωποι αναμένεται να δώσουν το ισχυρό «παρών».

ΠΓΔΜ
Αμερικανική «πρόσκληση» για συμμετοχή στον πόλεμο...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Επίσημη «πρόσκληση» - αίτημα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για... συμμετοχή σε έναν «πιθανό διεθνή συνασπισμό για αφοπλισμό του (Ιρακινού προέδρου) Σαντάμ (Χουσεΐν)» απέστειλε η Ουάσιγκτον σύμφωνα με σχετική χτεσινή ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια.

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι είπαν σε δημοσιογράφους πως η σχετική απόφαση θα ληφθεί «εντός μερικών ημερών» και πως δε χρειάζεται βιασύνη... Ισως, επειδή ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, έχει ήδη προσφέρει στην Ουάσιγκτον για τις «ανάγκες» του πολέμου κατά του Ιράκ αεροδρόμια, εθνικό εναέριο χώρο και οδικές αρτηρίες...

Ασχέτως πάντως με τις κινήσεις Τραϊκόφκσι και τις προθέσεις του πρωθυπουργού Τσερβενκόφσκι, η όποια απόφαση για επίσημη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο (νέο...) αμερικανο-βρετανικό πόλεμο κατά του Ιράκ θα πρέπει να έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ