ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλατιά συμμετοχή στην Αντιπολεμική, ΑντιΝΑΤΟική Σύνοδο

Κλιμακώνεται η δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Λαϊκή Αντιπολεμική, ΑντιΝΑΤΟική Σύνοδο -απέναντι στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ-, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 15 και 16 Μάρτη από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο.

Οπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο ΕΚΘ οι οργανωτές των εκδηλώσεων στις 15 -16 Μάρτη, στη Λαϊκή Αντιπολεμική, ΑντιΝΑΤΟική Σύνοδο που έχει θέμα: «ΟΧΙ στο μιλιταρισμό, ΟΧΙ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - Για μια Ευρώπη της Ειρήνης, δίχως ΝΑΤΟ, Ευρωστρατό, αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά» και θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν με ειδικές παρεμβάσεις γνωστοί καθηγητές πανεπιστημίων και αξιωματικοί ε.α. καθώς και εκπρόσωποι από δεκάδες κόμματα και κινήσεις από τα Βαλκάνια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Γ. Χαβατζάς, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», παρουσίασε αναλυτικά τους φορείς που μέχρι και χθες είχαν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν. Από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ.

Από τις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, θα συμμετέχουν: Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, «Καμπάνια ενάντια στο Απεμπλουτισμένο Ουράνιο» (Αγγλία), Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ειρηνιστές του Σιμπίου (Ρουμανία), Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό - Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Ενωση Απογόνων των Θυμάτων του Αντιφασιστικού Αγώνα (Βουλγαρία), ΕΚΟΓΚΛΑΣΝΟΣΤ (Βουλγαρία), Βουλγάρικη Αντιφασιστική Ενωση, Σύλλογος Αξιωματικών και Υπαξιωματικών εν αποστρατεία (Βουλγαρία), Ενωση Ελεύθερων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Βουλγαρία).

Τις εκδηλώσεις χαιρετίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, η Επιτροπή Ειρήνης Σουηδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας, και ο Δανός ευρωβουλευτής Ole Krarup του «λαϊκού κινήματος ενάντια στην ΕΕ», η Φοιτητική Ενωση Κροατίας, το Κόμμα Εργασίας Ελβετίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλανδίας.

Στη διάρκεια των εργασιών μεταξύ άλλων παρεμβάσεις θα κάνουν από τη χώρα μας οι:

-- Θερμός Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών - Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

-- Λαμπριανίδης Λόης, οικονομικός γεωγράφος, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

-- Κουσκουβέλης Ηλίας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών - Πολιτικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

-- Παπαδημητρίου Ζήσης, καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ,

-- Κακαράς Αντώνης, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

-- Παπαναστάσης Νίκος, συνταγματάρχης ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ),

-- Καρατουλιώτης Νίκος, αντιστράτηγος ε.α.,

-- Δάνης Παπαβασιλείου, δημοσιογράφος,

-- Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, ιατρός βιοπαθολόγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ΠΙΕΠΠΠΒΑ).

Αντιπολεμικός συναγερμός για το συλλαλητήριο του Σαββάτου

Στη 1 το μεσημέρι, στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Σε αντιπολεμικό συναγερμό βρίσκεται το φιλειρηνικό κίνημα της Μακεδονίας και της Θράκης. Προετοιμάζει τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στο παλλαϊκό αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 15 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διήμερης λαϊκής Αντισυνόδου που οργανώνει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», μαζί με την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και το Βαλκανικό Αντινατοϊκό Κέντρο.

Με στόχο να σταματήσουν τη μηχανή του πολέμου και να αποτρέψουν το νέο ματοκύλισμα του ιρακινού λαού που ετοιμάζουν οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, η νεολαία, ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Στη Θεσσαλονίκη καθημερινά πραγματοποιούνται περιφερειακά πικετοφορίες και άλλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της προπαγάνδισης της παλλαϊκής κινητοποίησης.

Προσυγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί από το Αγαλμα του Βενιζέλου και το Βαρδάρι. Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο χώρο μπροστά από την κεντρική Πύλη του λιμανιού. Στη διάρκεια της εκδήλωσης στο χώρο του λιμανιού θα τοποθετηθεί ειδική τιμητική πλάκα στη μνήμη των θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο.

Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι φορείς δηλώνουν παρών στον αγώνα ενάντια στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Χτες τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στο λιμάνι ανακοίνωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Ψυχολογικού, ΤΕΦΑΑ, Τοπογράφων, Δασολογίας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων του ΑΠΘ καλούν τους φοιτητές, μαζί με το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να συμμετάσχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στην πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο.

Αντίστοιχες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης και άλλων φορέων.

- Στη Φλώρινα το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία.

- Την ίδια μέρα συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Πτολεμαΐδα στις 6.30μμ στην κεντρική πλατεία και στην Κοζάνη στις 7μμ στην κεντρική πλατεία.

Motion Team

Με το ποδήλατο

Με το ποδήλατό του ξεκίνησε από την Καβάλα για την Αθήνα, με τελικό στόχο στη συνέχεια να πάει στο Ιράκ και να ενταχθεί στην ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο Αγγελος Βουλόδημος είναι ταξίαρχος ε.α. και ξεκίνησε το τολμηρό του εγχείρημα την Τρίτη 11 Μάρτη. «Δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε απαθείς, είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στα παιδιά μας», δηλώνει. Χτες έφτασε στη Θεσσαλονίκη, στο Λευκό Πύργο, όπου τον υποδέχτηκε εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ και άλλοι φίλοι της ειρήνης.

Καθημερινά διανύει 90-100 χιλιόμετρα και υπολογίζει να φτάσει στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη 18 Μάρτη.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί τους κατοίκους του νομού στις 16 του Μάρτη 2003 να πάρουν μέρος στη μηχανοκίνητη πορεία, που θα ξεκινήσει από το Αισθητικό Αλσος, στην οδό Κοζάνης, και ώρα 10.30 π.μ., με κατεύθυνση την πλατεία Τυρνάβου, όπου στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και στη συνέχεια οι φιλειρηνιστές θα διαδηλώσουν μπροστά από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

-- H Γραμματεία της Παλλεσβιακής Οργανωτικής Επιτροπής της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλούν το λαό του νησιού να πάρει μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν το Σάββατο 15 του Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.

-- Η Παλλημνιακή Επιτροπή της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί όλους τους πολίτες της Λήμνου στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας.

ΠΑΤΡΑ
Αντιπολεμική πικετοφορία

Σε πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στον επικείμενο πόλεμο των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού σε βάρος του λαού του Ιράκ, καλεί η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ) στην Πάτρα, αύριο, Παρασκευή 14 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔΕ καλεί όλο το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να αντισταθούν στη βαρβαρότητα του πολέμου και της Νέας Τάξης με έμπρακτο τρόπο. «Την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου, κλείνουμε τα σχολεία και κατεβαίνουμε στο δρόμο, να διαδηλώσουμε μαζί με φοιτητές κι εργάτες, μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης, με μόνο στόχο να σταματήσουμε τον πόλεμο και να βροντοφωνάξουμε: Οχι στο βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απεμπλοκή της χώρας μας τώρα, να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών τώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ