ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Δεν είναι πολιτικά τα αδικήματα

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής συνεχίστηκε χτες η συζήτηση για την ένσταση περί αναρμοδιότητας του δικαστηρίου. Αρκετοί από τους εκπροσώπους της Πολιτικής Αγωγής καταναλώθηκαν και χτες στο ρόλο της Αριστεράς, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης των κατηγορουμένων ότι η «17 Ν» είναι ...κομμάτι της ευρύτερης Αριστεράς.

Ο δικηγόρος του Γ. Πέτσου, Σ. Κεχαγιόγλου, χαρακτήρισε ως «ανιστόρητους» τους ισχυρισμούς του συνηγόρου του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτη, και χαρακτήρισε τη «17 Νοέμβρη» «δολοφονούσα Αριστερά». Επίσης, έκανε λόγο για «αίρεση και παρένθεση στην ελληνική ιστορία», προσθέτοντας ότι έτσι θα παραμείνει. Αναφερόμενος στα μέλη της «17 Ν», είπε ότι ήταν δυστυχισμένα, διότι υπήρξε ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και υποστήριξε εντελώς ανιστόρητα ότι «θα ήθελαν πολύ να ήταν στη Σιέρα Μαέστρα της Κούβας το 1959» και να μπουν θριαμβευτές.

Ο Σ. Κεχαγιόγλου έκανε αναφορά και στη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη, που τη χαρακτήρισε κακέκτυπο της δολοφονίας του Ιταλού πολιτικού, Αλντο Μόρο. Επίσης, πρότεινε στο δικαστήριο να επιφυλαχτεί για την ένσταση αναρμοδιότητας, και να αποφασίσει κατά την πρόοδο της ακροαματικής διαδικασίας, εάν κάποια από τα αδικήματα της «17 Ν» είναι πολιτικά να παραπέμπονται στα μικρά ορκωτά δικαστήρια. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ακόμη και εάν υπάρχουν σαφή πολιτικά κίνητρα στις ενέργειες της «17 Ν», δεν αρκούν για να μετατρέψουν αυτοδικαίως σε πολιτικά τα εγκλήματά της.

Eurokinissi

Ο Γ. Πέτσος, ο οποίος υπήρξε θύμα της «17 Ν», υποστήριξε ότι η επίθεση εναντίον του εξυπηρετούσε πολιτική σκοπιμότητα και διευκρίνισε πως υπήρξε στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης για «να μην εμφανιστεί ο Πέτσος στο ειδικό δικαστήριο και να μιλήσει». Σε παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε ότι «δε θα γινόταν ειδικό δικαστήριο, αν δεν υπήρχε ο Πέτσος».

Αποδοκιμάζοντας την πρακτική του φερόμενου ως αρχηγού της «17 Ν» Α. Γιωτόπουλου, ο Γ. Πέτσος είπε ότι ο ίδιος «ήταν από εκείνους που σπούδασαν στην Ελλάδα φυλακισμένος για 3,5 χρόνια και δεν είχε την πολυτέλεια να οργανώνει αντίσταση από τα καφενεία της Γαλλίας».

Η εκπρόσωπος της οικογένειας Μπακογιάννη, Ολ. Τσόλκα, αναφερόμενη στους παραλληλισμούς της «17 Ν» με το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της παρανομίας, σημείωσε ότι τέτοιου είδους παραλληλισμοί αγνοούν την ιστορία των πολιτικών κομμάτων και των συλλογικών κινημάτων.

Ο συνήγορος του Γ. Παλαιοκρασσά, Γ. Μαύρος, ανέφερε ότι η «17 Ν» δεν κατέστρεφε ανθρώπινες ζωές, αλλά καταργούσε τον άνθρωπο, και διάβασε απόσπασμα από προκήρυξη της οργάνωσης, στην οποία αναπτύσσεται η άποψη των συγγραφέων της για την «υψηλότερη αξία» των δολοφονιών έναντι των βομβιστικών επιθέσεων.

Κατά της άποψης ότι τα εγκλήματα της «17 Ν» είναι πολιτικά, τάχθηκαν ο συνήγορος του Γ. Παλαιοκρασσά, Αλ. Κατσαντώνης, και ο συνήγορος των οικογενειών Βαρδινογιάννη, Αθανασιάδη και Αγγελόπουλου, Π. Μαχάς, ο οποίος επικαλέστηκε νομολογία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν αποτελούν πολιτικά εγκλήματα.

Χτες ο συνήγορος των αδελφών Ξηρού, Γ. Αγιοστρατίτης, ζήτησε από το δικαστήριο να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να μιλούν στα διαλείμματα της δίκης με τους κατηγορουμένους. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτης, του απάντησε πως είναι κρατούμενοι και κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων της Πολιτικής Αγωγής, και με τη δευτερολογία όσων συνηγόρων υπεράσπισης το επιθυμούν.

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...

Τι ήταν τελικά η «17 Νοέμβρη»; Το ερώτημα φαίνεται ότι αποχτάει τη δική του ξεχωριστή σημασία στη δίκη που γίνεται αυτές τις μέρες στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Κι όχι επειδή η απάντηση κρίνεται απαραίτητη για την τελική κρίση των δικαστών που εκδικάζουν την υπόθεση. Το τωρινό δικαστήριο διά των παραγόντων του ισχυρίζεται ότι, όσον αφορά τους κατηγορούμενους θα κρίνει πράξεις κι όχι ιδέες, αν και μέσα από τις διαδικασίες τους σύρονται συνεχώς στο εδώλιο οι ιδέες και πρακτικές του μαζικού - λαϊκού κινήματος, οι κατακτήσεις του σ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Φροντίζουν άλλωστε γι' αυτό, είναι αλήθεια, σε αγαστή συνεργασία, τόσο οι συνήγοροι της υπεράσπισης όσο και αυτοί της πολιτικής αγωγής. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο...

Αγορεύοντας, προχτές, στο δικαστήριο, ο δικηγόρος του Αλ. Γιωτόπουλου Γιάννης Ραχιώτης υποστήριξε πως η «17Ν» ανήκει στην ευρεία αριστερά. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως άλλαξε ριζικά την ιστορία και την εικόνα της Αριστεράς διότι ήταν η επιτιθέμενη αριστερά, η αριστερά που δεν εμφανιζόταν ως το αθώο θύμα των αντίπαλων αλλά προξενούσε θύματα στις τάξεις τους, η αριστερά που δεν αρκούνταν στο ρόλο της κυνηγημένης, αλλά περνούσε στο ρόλο του κυνηγού των εχθρών της. Χθες, ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Σάκης Κεχαγιόγλου, στη δική του αγόρευση, χαρακτήρισε την «17Ν» ως «δολοφονούσα αριστερά». Πολιτική αγωγή και υπεράσπιση, επομένως, συμφωνούν στο βασικό: Η «17 Νοέμβρη» είναι μια αριστερή οργάνωση. Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας;

Η «17Ν» επιχειρούσε και επιχειρεί έναν καθαγιασμό της δράσης της μέσα από την αριστερά, εμφανιζόμενη ως αριστερά. Κι επειδή στην Ελλάδα δε νοείται αριστερά χωρίς το ΚΚΕ, πίσω από την ιστορική δράση του ΚΚΕ έψαχνε και ψάχνει να κρυφτεί. Το καθεστώς έχει ανάγκη από μια ιδεολογικοπολιτική νίκη που θα κηλιδώνει την κοινωνικοπολιτική του άρνηση, δηλαδή την αριστερά. Γι' αυτό και χρεώνει στην αριστερά τη «17Ν». Επειδή, μάλιστα η πιο σαφής, η πιο ολοκληρωμένη άρνηση του συστήματος, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι ταυτισμένη εμπράκτως με το ΚΚΕ, όταν η κυρίαρχη προπαγάνδα χρεώνει τη «17Ν» στην αριστερά, το ΚΚΕ κυρίως σημαδεύει. Από τα πράγματα, επομένως, το ΚΚΕ καλείται για μια ακόμη φορά, όπως άλλωστε το έκανε άπειρες φορές στο παρελθόν, να υπερασπιστεί την ιστορία και την ιδεολογία, την τιμή και την ηθική ολόκληρης της αριστεράς.

Αλλά τι ήταν η «17Ν»; Στις προκηρύξεις της μιλούσε γενικόλογα για σοσιαλισμό αλλά αυτό δεν είναι αρκετό στοιχείο για να τη χαρακτηρίσει κανείς αριστερή οργάνωση. Αρκεί να σκεφτεί ότι για σοσιαλισμό μιλούσαν ακόμη και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι. Ο σοσιαλισμός της «17Ν» δεν είχε ταξικές αναφορές και μπορούσε να χωρέσει τις πιο ετερόκλητες δυνάμεις. Η «17Ν» εκφραζόταν με δριμύτητα κατά των Αμερικανών και χτύπησε ορισμένους στόχους τους, αλλά ο αντιαμερικανισμός της στηριζόταν στη βάση ενός ιδιότυπου εθνικισμού, που περισσότερα κοινά έχει με τη σημερινή ακροδεξιά παρά με την αριστερά. Δεν ήταν, δηλαδή, αντίθεση στις οικονομικές λειτουργίες του καπιταλιστικού συστήματος στο ανώτατο στάδιο ανάπτυξής του. Στη δράση της «17Ν» υπάρχουν δύο ακόμη σημεία -ανάμεσα σε πολλά- που αξίζει να προσεχτούν. Το πρώτο είναι πως ενώ εμφανίστηκε ως τιμωρός των χουντικών- που δεν τους τιμωρούσε το μεταπολιτευτικό καθεστώς- ουδέποτε στράφηκε κατά των στρατιωτικών παρά το γεγονός ότι τη δικτατορία ο στρατός την έκανε. Γιατί άραγε; Το δεύτερο έχει να κάνει με τη δολοφονία του Τούρκου Σιπαχίογλου. Τον σκότωσαν, λέει, για να εκδικηθούν τη δολοφονία του Κύπριου Γεωργιάδη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Πότε, άραγε, στην ιστορία της η αριστερά μπήκε ανάμεσα στις συγκρούσεις των μυστικών υπηρεσιών και πότε ανέλαβε ρόλο που θα προσιδίαζε στη δράση της ΚΥΠ; Αυτά προς το παρόν, με την υπενθύμιση σε όσους λανσάρουν το παραμύθι της «αριστερής» 17Ν να προσέχουν τις λεπτομέρειες...


Γ. Π.

«Προσωπικό θέμα»

Προσωπικό θέμα επικαλέστηκε χτες με την έναρξη της διαδικασίας, ο Δ. Κουφοντίνας. Πήρε το λόγο για να απαντήσει στο συνήγορο της πολιτικής αγωγής, Ηλ. Αναγνωστόπουλο, ο οποίος αναφερόμενος σε προκήρυξη της «17Ν», υποστήριξε πως αυτή διακήρυττε ότι θα χτυπήσει όποιον Αμερικανό έρχεται στην Ελλάδα, ακόμα και για διακοπές.

Διαβάζοντας το σχετικό απόσπασμα από την προκήρυξη, είπε: «Αποφασίσαμε, λοιπόν, να χτυπήσουμε τον εγκληματικό μηχανισμό γενοκτονίας, που λέγεται αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Οπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, θα συνεχίσουμε να χτυπάμε αυτούς τους φονιάδες είτε εργάζονται στις αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας, είτε έχουν έρθει σε διακοπές στα νησιά μας». Για να προσθέσει πως «είναι σαφές ότι δε μιλάμε για Αμερικανούς τουρίστες με τους οποίους δεν έχουμε κανένα πρόβλημα». Πρόσθεσε δε ότι η «πλειοψηφία των ενεργειών μας ήταν αντιαμερικανικές». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ. Κουφοντίνας αναφέρθηκε σε βιβλίο που έχει εκδοθεί και περιλαμβάνει προκηρύξεις της «17Ν». Σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι οκτώ από τις προκηρύξεις που περιέχει δεν ανήκουν στην «17Ν».

Μέρα με τη νύχτα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, μετά την ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, δήλωσε για τη «17 Ν»:

«Το ΚΚΕ έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί απέναντι στη "17Ν", τους στόχους που υπηρετούσε και το ρόλο που έπαιξε εδώ και 27 χρόνια, ανεξάρτητα από το πώς σκέφτεται ο α' ή ο β' συντελεστής της, ή τι θέση είχε ή τι ρόλο έπαιξε στα πλαίσια αυτής της οργάνωσης. Μέρα με τη νύχτα είναι το ΚΚΕ, με την ιδεολογία, την πολιτική και την πρακτική της "17 Νοέμβρη". Επομένως, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο και ούτε μας αφορούν όλα όσα λέγονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ