ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πόλεμος αλλά «νομιμοποιημένος»!

Υπέρ ενός «νομιμοποιημένου» πολέμου τάσσεται η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας να κρύψει τη φιλοπόλεμη θέση της πίσω από ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, αλλά και να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τις ΗΠΑ.

Την τροποποιημένη αυτή θέση παρουσίασε χθες ο Κ. Καραμανλής, σε ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα». «Οι όποιες αποφάσεις - τόνισε - να προέρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, το μοναδικό νομιμοποιημένο διεθνές όργανο αποφάσεων για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια». Επισήμανε την ανάγκη της διαφύλαξης αρμονικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στη βάση της «συμμαχικής ισοτιμίας», πράγμα που σημαίνει «αποφυγή της μονομέρειας και αποδοχή όσων αναδεικνύει η ιστορική εμπιστοσύνη». Τόνισε ακόμα ότι «η ΕΕ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση, να καταστεί θύμα της κρίσης στο Ιράκ». Τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της ΚΕΠΠΑ στη βάση της «ενισχυμένης συνεργασίας» και της ενίσχυσης των «αμυντικών» δαπανών, οι οποίες ζήτησε να εξαιρεθούν από το Σύμφωνο Σταθερότητας!

Αναφερόμενος στο «ναυάγιο» της Χάγης για το Κυπριακό, άσκησε κριτική εκ των υστέρων στους χειρισμούς της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό ατόπημα» την άσκηση πίεσης εκ μέρους του Κ. Σημίτη προς τον «κυπριακό ελληνισμό», μέσω των απόψεων που εξέφραζε, όπως ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι η «τελευταία ευκαιρία» ή ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να βαρεθεί και να αναγνωρίσει τη διχοτόμηση. Ζήτησε να επανέλθει η θέση ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από τη συμπεριφορά της στο Κυπριακό, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό γιατί αποσύνδεσε «την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος από το Κυπριακό». Η ΝΔ, κατέληξε, «πιστεύει ότι κανείς δε δικαιούται να θεωρήσει ότι τελειώνουν οι προσπάθειες και οι ευκαιρίες για την επίλυση του προβλήματος».

Στο μεταξύ, το «ρήγμα» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αντανακλάται και στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου τα στελέχη αρχίζουν να στοιχίζονται πίσω από τις γενικότερες συμμαχίες που διαμορφώνονται. Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του ευρωβουλευτή Χρ. Ζαχαράκη, ο οποίος, μιλώντας προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο, επέκρινε τις ΗΠΑ για τα πολεμικά της σχέδια στο Ιράκ και τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός «ουσιαστικά, αφορά στη μελλοντική οργάνωση του κόσμου». Ενός κόσμου, πρόσθεσε, που καλείται να επιλέξει μεταξύ των αρχών του ΟΗΕ και της αυθαίρετης μονομέρειας των ΗΠΑ, οι οποίες προωθούν την κοσμοθεωρία του προληπτικού πλήγματος.

Μόνο συγνώμη δε ζητήσαμε!!!

Πλήρως δικαιολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την παρενόχληση ελληνικού πολεμικού αεροπλάνου από αμερικανικά μαχητικά στο FIR Αθηνών

Τη μετατροπή της Ελλάδας και του ευρύτερου χώρου, θαλάσσιου και εναέριου, που την περιβάλει, σε πεδίο προετοιμασίας της πολεμικής μηχανής των Αμερικανών ενόψει της επίθεσης στο Ιράκ, επιβεβαίωσε με τελείως κυνικό τρόπο χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας. Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση που αφορούσε τις πληροφορίες για παρενόχληση ελληνικού πολεμικού αεροσκάφους από δύο αμερικανικά μαχητικά «F18» στα όρια του FIR Αθηνών με το FIR Μάλτας, 90 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας.

O υπουργός, αφού αρχικά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι οι Αμερικάνοι έχουν επιβάλει καθεστώς δικής τους κυριαρχίας στην περιοχή, αγνοώντας οποιαδήποτε αρμοδιότητα έχουν οι ελληνικές αρχές για τον έλεγχο του FIR. «Οι Αμερικανοί, είπε, έχουν κάποια ελλιμενισμένα αεροπλανοφόρα και κάνουν ασκήσεις εκεί. Εχουν ειδοποιήσει μάλιστα έγκαιρα ότι διεξάγονται συνεχείς ασκήσεις, διότι, όπως γνωρίζετε, έχουν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να γίνει πόλεμος. Αυτό έχει πει επισήμως ο Πρόεδρος Μπους. Επομένως, έχει θέσει σε ετοιμότητα τα αμερικανικά στρατεύματα - άρα και τα αεροπλανοφόρα που έχει στην ευρύτερη περιοχή - και γίνονται αεροπορικές ασκήσεις εκεί. Ενα ελληνικό αεροπλάνο πλησίασε στη ζώνη την οποία είχε προσδιορίσει (και μας είχε ειδοποιήσει γι' αυτό) το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και το αεροσκάφος αυτό, ειδοποιήθηκε ότι πρέπει να απομακρυνθεί, διότι εκείνη την ώρα διεξάγονταν ασκήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ