ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Σήμερα περικυκλώνουμε το Πεντάγωνο

Στις 5 το απόγευμα, το αντιπολεμικό κίνημα της πατρίδας μας, διαδηλώνει και απαιτεί: «Οχι στον Ευρωστρατό, όχι στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης»

Σήμερα το απόγευμα ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά θα βρεθεί έξω από το Πεντάγωνο. Θα διαδηλώσει την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς των Ευρωπαίων εταίρων, που την ίδια ώρα σήμερα, αλλά και αύριο θα συζητούν και θα προετοιμάζουν το έδαφος για τη δημιουργία ενός νέου επιθετικού στρατού, ο οποίος θα κινείται και θα επιχειρεί εναντίον των λαών...

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον Ευρωστρατό, όχι στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης», η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλούν το λαό του Λεκανοπεδίου να πάρει μαζικά μέρος στην περικύκλωση του Πενταγώνου, σήμερα Παρασκευή 14 του Μάρτη στις 5 το απόγευμα, με αφορμή την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Ο ελληνικός λαός, οι λαοί όλης της Ευρώπης, δεν πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις. Δεν πρέπει να πιστέψουν και να εναποθέσουν τις ελπίδες ότι οι... άξονες και οι... αντιάξονες που δημιουργούνται στην Ευρώπη, θα αποτρέψουν τον πόλεμο στο Ιράκ. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η ΕΕ ουσιαστικά έδωσε «πράσινο φως» στις ΗΠΑ για τον πόλεμο. Το λαϊκό αντιπολεμικό κίνημα της πατρίδας πρέπει να γνωρίζει ότι σήμερα και αύριο, στον «Αστέρα της Βουλιαγμένης», αξιωματούχοι της ΕΕ θα δρομολογήσουν την επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία του ευρωστρατού, ενός ξεκάθαρα επιθετικού στρατού, ο οποίος φυσικά δεν προορίζεται για να αποτρέψει πολέμους, αντίθετα μάλιστα θα εξοπλιστεί με νέα σύγχρονα και πανάκριβα όπλα για να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα παντού! Εξάλλου, τα μέλη του αντιπολεμικού κινήματος της πατρίδας μας είναι σίγουρο ότι δεν ξεχνούν το ρόλο των «καλών ιμπεριαλιστών» της Ευρώπης, στον ανελέητο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας...

Εναντίον αυτών των πολεμοκάπηλων σχεδίων θα διαδηλώσουν σήμερα χιλιάδες φιλειρηνιστές, θα μπουν στην πρώτη γραμμή, συνεχίζοντας τον αγώνα τους, εντείνοντας τη μαχητικότητά τους για την αποτροπή του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, για την απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτόν.

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Θα είναι όλοι εκεί για να καταδικάσουν τον πόλεμο
  • Αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, το αγωνιστικό αντιπολεμικό ραντεβού
  • Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

«Ολοι στα Προπύλαια το Σάββατο 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, και στην πορεία στη Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία», καλούν η ΕΕΔΥΕ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» το λαό του Λεκανοπεδίου.

Οι διοργανωτές του μεγάλου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου καλούν τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, το Σάββατο το μεσημέρι να «πλημμυρίσουν» τους δρόμους της Αθήνας. Να συγκεντρωθούν στα Προπύλαια και από κει να πορευτούν στην πρεσβεία των δολοφόνων, για να καταδικάσουν τον πόλεμο που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι ιμπεριαλιστές εναντίον του λαού του ΙΡΑΚ.

Ο ελληνικός λαός, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, πρέπει να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης της ειρήνης στα χέρια του και μαζί με τους άλλους λαούς να κλιμακώσει τον αντιπολεμικό αγώνα και να απαιτήσει:

- ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

- Να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσει η βάση της Σούδας, να γυρίσουν οι φρεγάτες από τον Περσικό, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στη μηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

- ΟΧΙ στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και του Ευρωστρατού, που συγκροτούν οι Ευρωιμπεριαλιστες στο όνομα των αντιθέσεών τους με άλλα κέντρα.

Προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, αύριο Σάββατο, στα Προπύλαια, έχουν οριστεί για τις 11 π.μ., στα παρακάτω σημεία:

- Ομόνοια: Νεολαία και συνδικάτα.

- Στύλοι Ολυμπίου Διός: Ανατολικές, νότιες και νοτιοανατολικές συνοικίες, καθώς και το δεύτερο διαμέρισμα της Αθήνας.

- Μουσείο: Δυτικές και βόρειες συνοικίες και η Α` Αθήνας.

- «Μπακάκος»: Σωματεία και εργαζόμενοι του Πειραιά.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Κλιμακώνονται οι αντιπολεμικές προετοιμασίες

Σε κινητοποίηση βρίσκονται αυτές τις μέρες φορείς του φιλειρηνικού κινήματος σε πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Ετσι, αναπτύσσεται πολύμορφη δραστηριότητα ενημέρωσης και προετοιμασίας του λαού, για να βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να κινητοποιηθεί, αμέσως, σε περίπτωση πολέμου. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί:

- Στην Πρέβεζα, σήμερα, 14/3/2003, λαμπαδηδρομία οργανώνει, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Ειρήνης, η ΝΔΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7. μ.μ. Επίσης, το Σαββατοκύριακο η Επιτροπή Ειρήνης θα κάνει εξορμήσεις στην ύπαιθρο, και την Κυριακή 16/3/2003, στις 9.30 π.μ., από τα ΚΤΕΛ Πρεβέζης, θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία.

- Στα Γιάννενα, σήμερα, λαμπαδηδρομία οργανώνει η ΝΔΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο ενώ εξορμήσεις στην ύπαιθρο προγραμματίζονται για το Σαββατοκύριακο.

- Στην Αρτα, η Αντιπολεμική Επιτροπή με το Εργατικό Κέντρο συνδιοργανώνουν συλλαλητήριο το Σάββατο 15/3, στις 12 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Επίσης, το ΕΚ Αρτας έχει πάρει απόφαση να κάνει τρίωρη στάση εργασίας την πρώτη μέρα του πολέμου.

- Στη Λευκάδα, την Κυριακή στις 10 π.μ., από την πλατεία του Αγ. Μηνά θα ξεκινήσει αυτοκινητοδρομία σε όλο το νησί για την ενημέρωση του λαού της Λευκάδας.

- Στην Κέρκυρα, σε σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ και στην οποία συμμετείχε πλήθος φορέων και η Αντιπολεμική Επιτροπή Κέρκυρας, προγραμματίστηκε να γίνει πλατιά ενημέρωση στην πόλη και την ύπαιθρο για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται για την πρώτη μέρα του πολέμου.

Σημειώνεται ότι όλα τα Εργατικά Κέντρα της Βορειοδυτικής Ελλάδας και πλήθος άλλων φορέων έχουν αποφασίσει για άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση πολέμου.

Eurokinissi

Τα τύμπανα που ηχούσαν χτες το μεσημέρι στα Προπύλαια έδιναν την αίσθηση απ' τα ινδιάνικα «τύμπανα του πολέμου», όπως τους φανταζόμαστε διαβάζοντας παλιά τον «Καουμπόη».

Οταν όμως πλησίαζες βρισκόσουν στον Γ. Καλαϊτζή, στον Στάθη και τον Ανδρέα Πετρουλάκη, που τα έκαναν τα σκίτσα τους προκηρύξεις ενάντια στον πόλεμο και τα μοίραζαν στους περαστικούς. Κάποιοι έπαιρναν ολόκληρο πάκο με σκίτσα και τα μοίραζαν μέχρι την Ομόνοια υπό τον ήχο πάντα των τυμπανιστών «ΗΧΟΔΡΑΣΗ» και του Ν. Τουλιάτου.

«Ολοι στους δρόμους την πρώτη μέρα του πολέμου»

Ανοιχτή επιστολή προς το ζακυνθινό λαό από 41 ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού

«Εμείς οι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού που σκεφτόμαστε, δρούμε αισθανόμαστε εναρμονισμένοι με τα προβλήματα και τις αγωνίες του λαού μας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους λαούς όλης της Γης που υποφέρουν εξαιτίας του ιμπεριαλισμού και ξεχωριστά και ιδιαίτερα στο λαό που σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, το λαό του Ιράκ».

Αυτό υπογραμμίζουν σε ανοιχτή επιστολή προς το ζακυνθινό λαό, 41 άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού του νησιού, με αφορμή τον επικείμενο πόλεμο των ιμπεριαλιστών σε βάρος του λαού του Ιράκ.

Στη συνέχεια, απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα στο λαό της περιοχής, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει σε αυτό το έργο να μείνεις βουβός θεατής. Ο αγώνας για μόρφωση, πολιτισμό και καλλιτεχνικό έργο που δε θα υποτάσσεται στην οικονομική, πολιτική, ιδεολογική κυριαρχία του κεφαλαίου είναι αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Γίνε πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Εκδήλωσε την αλληλεγγύη σου στους λαούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Την πρώτη ημέρα του πολέμου να κατεβούμε όλοι στους δρόμους».

Το κείμενο υπογράφουν: Ιωάννα Ζούγρα, μουσικός, Παναγιώτα Παυγιέλου, μουσικός, Βασίλης Γιαννόπουλος, μουσικός, Αντριάνα Λυκούρεση, μουσικός, Ηλίας Θωμάς, καθηγητής μουσικής, Διονυσία Σταμίρη, μουσικός, Αικατερίνη Γιακουμέλου, μουσικός, Φανή Κοσώνα, μουσικός, Διονύσης Σούλης, μουσικός, Ειρήνη Σούλη, μουσικός, Κώστας Μεϊντάνης, μουσικός, Ιωάννης Σπίνος, τεχνικός ήχου, Ελσα Καπνίση, μουσικός, Διονύσης Καλαμαράς, εικαστικός, Αντρέας Σταμίρης, μουσικός, Σπύρος Μαυρομάτης, μουσικός, Αννα Θωμά, μουσικός, Δημήτρης Αναστασόπουλος, μουσικός, Διονύσης Σεμιτέκολος, μουσικός, Δανιήλ Πέττας, μουσικός, Τάκης Πετρόπουλος, ηθοποιός, Μιχάλης Διαλυνάς, μουσικός, Νικολάι Κομισάροβ, μουσικός, Γιάννης Πετρόπουλος, τραγουδιστής, Γιώργος Γκίκας, ηθοποιός, Κώστας Παπαγιαννόπουλος, μουσικός, Αικατερίνη Αβούρη, μουσικός, Τάσης Ραυτόπουλος, ζωγράφος, Ολγα Μπέρτα Σέλληνα, δασκάλα χορού, Νικόλαος Ταπίνης, μουσικός, Κώστας Καποδίστριας, ηθοποιός, Σταμάτης Φιλιακάς, αρχιμουσικός, Διονύσης Μυλωνάς, μουσικός, Ακης Τσιριγώτης, μουσικός, Παναγιώτα Βερρύκιου, μουσικός, Διονύσης Κλάδης, αρχιμουσικός, Διονύσης Μαλλιάς, αρχιμουσικός, Θανάσης Σπίνος, φωτογράφος, Ηλίας Μπράχος, μουσικός, Σαλώμη Τραγούλια, μουσικός, Αντρέας Βίτσος, μουσικός.

Η «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003» Παντείου Πανεπιστημίου καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη, 27 Μάρτη, στις 6.30μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Παντείου, με θέμα: «Αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ευρωπαϊκή Ενωση και σύγχρονο Πανεπιστήμιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ