ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η επιχείρηση «κρατική τρομοκρατία» δε θα περάσει

Νέα κρούσματα τρομοκράτησης και αυταρχισμού σε βάρος κομμουνιστών και άλλων λαϊκών αγωνιστών έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Μέρα με την ημέρα γίνεται αντιληπτό πλέον ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα ή τυχαία γεγονότα. Χτες ήταν ο γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ Π. Σαββίδης, τις προηγούμενες μέρες 5 νέοι στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Αύριο ποιοι και πού; Φαίνεται ότι η επιχείρηση «κρατική τρομοκρατία» επεκτείνεται και αυτό αναδεικνύει την ανάγκη αφύπνισης και ενεργοποίησης του λαϊκού κινήματος.

Στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, μέσα στο τρίμηνο που πέρασε, εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 5 τέτοια κρούσματα. Αστυνομικά όργανα έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση τρομοκράτησης της νεολαίας, τόσο μελών της ΚΝΕ όσο και άλλων με σαφή προοδευτικό και αριστερό προσανατολισμό. Η τακτική, αν και φαινομενικά περιορίζεται στην «εξακρίβωση στοιχείων», συχνά συνοδεύεται από συμπεριφορά που δηλώνει ξεκάθαρα ότι δε... χτυπάνε στα τυφλά. Ειρωνείες, σχόλια για την πολιτική ένταξη των προσαγομένων, μεταφορά καμία φορά και με χειροπέδες, για να ολοκληρωθεί το σκηνικό εκφοβισμού.

Τα γεγονότα αυτά, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ και προειδοποιεί ότι δε θα περάσει η επιχείρηση «κρατική τρομοκρατία». Τις επόμενες μέρες, στελέχη της οργάνωσης θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνει πως το φαινόμενο αυτό πρέπει να το δούμε υπό το φως του νόμου της διαλεκτικής που περιγράφει και ερμηνεύει μια σειρά από γεγονότα της φύσης, αλλά και της κοινωνικής ζωής και αναφέρει: «Οταν η εμφάνιση ενός φαινομένου ξεπεράσει μια κρίσιμη ποσότητα μετατρέπεται σε μια νέα ποιότητα».

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καταγγέλλει πως η αστυνομική επιχείρηση τρομοκράτησης των κομμουνιστών και των άλλων λαϊκών αγωνιστών από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της αποτελούν συνέχεια της έντασης του αυταρχισμού, της εφαρμογής του «τρομονόμου» στην πράξη.

Και καλεί κάθε δημοκράτη, κάθε εργαζόμενο, τους νέους και τις νέες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, τη στιγμή που η λαϊκή δυσαρέσκεια φουντώνει, έχουμε κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας ενάντια σε μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.

Κανένας εφησυχασμός, καμία αυταπάτη. Να είμαστε όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, ενάντια στην καταστρατήγηση των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας δεν κάνουν πίσω. Δεν πτοούνται με απειλές και αυθαιρεσίες. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε αυταρχισμό από όπου κι αν προέρχεται», σημειώνει.

ΠΑΤΡΑ
Τη Δευτέρα η δίκη των 7 φιλειρηνιστών

Ευθεία πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού προκαλεί η δίωξη εφτά αγωνιστών του αντιπολεμικού - φιλειρηνικού κινήματος, που δικάζονται τη Δευτέρα 17 Μάρτη στο δικαστήριο της Πάτρας για την αντιιμπεριαλιστική τους δράση, τη στιγμή που τα γεράκια του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε γενικευμένη σύρραξη κατά του Ιράκ.

Οι εφτά αγωνιστές παραπέμπονται στο δικαστήριο με την κατηγορία της «διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς κατά συναυτουργία σε ξένη ιδιοκτησία», επειδή πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, για να φύγει η βάση του Αράξου και τα πυρηνικά. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εφτά αγωνιστές σύρονται στο δικαστήριο αυτεπάγγελτα, καθώς ο διοικητής του Αράξου δε θέλησε να προχωρήσει σε καμία δίωξη των φιλειρηνιστών.

Η Επιτροπή Ειρήνης, το ΠΑΜΕ, η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Λαϊκών Ελευθεριών καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, την ημέρα της δίκης στις 9 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο και πορεία προς τα δικαστήρια.

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Λαϊκών Ελευθεριών αφού καταγγέλλει τις διώξεις των εφτά αγωνιστών και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους διωκόμενους, επισημαίνει: «Παραπέμπονται να δικαστούν γιατί πήραν μέρος στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Τότε, όπως και τώρα η κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ το έδαφος της χώρας μας για να πραγματοποιούν το δολοφονικό τους έργο» για να συμπληρώσει: «Είναι πρόκληση τις μέρες που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν το Ιράκ, στη χώρα μας να δικάζονται αυτοί που υπερασπίζονται την ειρήνη. Η κυβέρνηση μετά τη νομοθετική θωράκιση του συστήματος προχωράει σε σωρεία διώξεων και ενεργοποιεί μηχανισμούς καταστολής σε όποιον διαφωνεί και διαμαρτύρεται για την πολιτική της. Προχτές σύρθηκαν στα δικαστήρια 77 μαθητές στη Θεσσαλονίκη, αφισοκολλητές στην Πάτρα, εργαζόμενοι στην Αθήνα κ.ά.». Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «χρέος κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου είναι η υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Κοκτέιλ» δημαγωγίας

«Επικοινωνιακή» περιοδεία που συνοδεύτηκε από αντίστοιχες δημαγωγικές δηλώσεις πραγματοποίησε χτες ο Κ. Καραμανλής στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τα λαϊκά προβλήματα και να ξεφύγει από την «αντιπολιτευτική» ανυπαρξία. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε την Κεντρική Λαχαναγορά για να αναδείξει το ζήτημα της ακρίβειας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κουβέντα για την ταμπακιέρα, για το κύκλωμα δηλαδή της ελεύθερης αγοράς που διαμορφώνει τις τιμές. Δεν του απέμειναν λοιπόν παρά ο «λαϊκισμός των διαπιστώσεων» και τα άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης και τα παχιά λόγια περί αλλαγής πολιτικής. Ετσι έκανε λόγο για «ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες», πρόσθεσε την «ανεργία που πλήττει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια», συμπλήρωσε λίγο «από την πτώση του Χρηματιστηρίου» και «την αγωνία του πολίτη για το αύριο» και το κοκτέιλ της δημαγωγίας σερβιρίστηκε. Στο διά ταύτα, επικαλέστηκε τον... πόλεμο για να επισημάνει την ανάγκη «αλλαγής πολιτικής» και να ζητήσει από την κυβέρνηση άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα όπως, να χτυπήσει αποτελεσματικά την κερδοσκοπία, την αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο, να εντείνει τους ελέγχους και για τις τιμές, αλλά και για την ποιότητα των προϊόντων, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο «πώς» σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς...

Αυτά που απέφυγε να πει ο Κ. Καραμανλής τα είπε με το γνωστό κυνικό τρόπο του ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ευθέως ότι αλλαγή πολιτικής σημαίνει «άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές εκεί που δεν έγιναν, στον τομέα της εργασίας, στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στις αποκρατικοποιήσεις, στη δημόσια διοίκηση. Σημαίνει περιορισμούς στις κρατικές δαπάνες». Στην ίδια συνέντευξη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι εκλογές έπρεπε «να γίνουν χτες», αλλά εκτίμησε ότι ο Κ. Σημίτης θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της τετραετίας, εκτός και «αν χάσει τον έλεγχο». Επανέλαβε ότι δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του για το αν θα πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές, αντίθετα με τον γιο του Κυριάκο που θα κατέβει, όπως είπε, στη Β' Αθηνών. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής όλων των στελεχών στη ΝΔ, εκτός του Αντ. Σαμαρά, στον οποίο υπέδειξε να ψάξει να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ...

Προβοκάτσια Μητσοτάκη!

Σε προκλητική και προβοκατόρικη συσχέτιση μεταξύ των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και της «17 Ν», προέβη ο Κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμα φορά, πως το σύστημα χρησιμοποιούσε την οργάνωση των δολοφόνων για να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες. Σε χτεσινή του συνέντευξη στον «ΑΝΤΕΝΝΑ», ο Κ. Μητσοτάκης είπε επί λέξει: «Οταν μια κυβέρνηση μπροστά σε 100 πικετοφόρους με μαύρες σημαίες και με ένα πλακάτ σταματά το μεγαλύτερο δημόσιο έργο, είναι κακή κυβέρνηση. Οταν μια κυβέρνηση επιτρέπει σε 100 ανθρώπους να σταματούν την κυκλοφορία στην Αθήνα επί έξι ώρες Μουζίκοι(!) Ελληνες, διότι κάποιος θέλει να ακουστεί, ξέρετε αυτή η ιστορία, εμποδίζουν την κυκλοφορία, γιατί την εμποδίζουν; Είναι διότι έτσι γίνεται γνωστό το αίτημά τους, ταλαιπωρούν το κοινό για να γίνει γνωστό το αίτημά τους, έχει μια ακραία αναλογία με τους δολοφόνους της "17 Ν" που δολοφονούν για να διαβαστούν οι προκηρύξεις τους. Δεν είναι κράτος αυτό». Το «σωστό» κράτος, κατά τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ είναι, ως γνωστόν, τα Σώματα Ασφαλείας, για τα οποία είχε πει «εσείς είστε το κράτος»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ