ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Διαφορετικοί χειρισμοί» για ΛΔ Κορέας...

Αμερικανοί πεζοναύτες φρουρούν ένα από τα «Στελθ» που βρίσκονται ήδη στη Νότια Κορέα

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες φρουρούν ένα από τα «Στελθ» που βρίσκονται ήδη στη Νότια Κορέα
ΣΕΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ουδεμία κίνηση δε διαβλέπει η Σεούλ είτε προς την κατεύθυνση επανενεργοποίησης βορειοκορεατικής πυρηνικής μονάδας επεξεργασίας πυρηνικών υλικών ή πραγματοποίησης βορειοκορεατικών βαλλιστικών δοκιμών μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό ανακοίνωσε χτες σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει το κλίμα έντασης που τροφοδοτείται τελευταία με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και «πληροφορίες» της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα και ενώ έχει σημάνει η ώρα μηδέν για την εξαπόλυση του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τις πραγματικές διαθέσεις του έναντι της ΛΔ Κορέας. Είναι ενδεικτική η παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, χτες σε εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NBC, όπου διέψευσε πως οι χειρισμοί της Ουάσιγκτον έναντι της Βαγδάτης θα αποτελέσουν πρότυπο γενικής δράσης και κατά άλλων χωρών του λεγόμενου άξονα του κακού. «Κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε διεθνώς είναι διαφορετική», είπε ο Τσένεϊ, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ΛΔ Κορέας λέγοντας πως η προσέγγιση των ΗΠΑ «δε θα είναι αυτόματα ίδια με αυτή που γίνεται στο Ιράκ».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία γειτονικών χωρών της ΛΔ Κορέας για την εκτόνωση της κρίσης, λέγοντας πως «χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και ιδιαίτερα η Κίνα έχουν σημαντικό ρόλο» στις προσπάθειες για τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ...

Προτίμησε δε να μην αναφερθεί επί της ουσίας στην πρόταση του Πεκίνου για διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας, ανακοινώνοντας, εντούτοις, πως θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον σε χώρες της Ασίας κατά τη διάρκεια περιοδείας που θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο μήνα.

Παρ' όλα αυτά, αργότερα χτες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα, Τόμας Χάμπαρντ, μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της ΛΔ Κορέας, επαναλαμβάνοντας πως «όλα τα ενδεχόμενα κατά της Πιονγιάνγκ μελετώνται»...

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ερευνες και συλλήψεις...

Αστυνομικοί απομακρύνουν τις τηλεοπτικές κάμερες από την έρευνα στο σπίτι του Αρκάν

Associated Press

Αστυνομικοί απομακρύνουν τις τηλεοπτικές κάμερες από την έρευνα στο σπίτι του Αρκάν
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-«Θέμα μερικών ημερών» θεωρείται πως είναι η σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του Ζόραν Τζίντζιτς και η εξάρθρωση της οργάνωσης του οργανωμένου εγκλήματος Ζέμουν. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν στελέχη της σερβικής κυβέρνησης, η οποία σήμερα αναμένεται να αποκτήσει και πρωθυπουργό εφ' όσον, βεβαίως, η επίσημη υποψηφιότητα του Ζόραν Ζίβκοβιτς εγκριθεί απ' την πλειοψηφία του σερβικού κοινοβουλίου...

Μεταξύ των ήδη άνω των 400 ατόμων που έχουν συλληφθεί είτε ως ενεχόμενα στη δολοφονία Τζίντζιτς, είτε ως μέλη της ομάδας Ζέμουν, είναι και η χήρα του προ τριών ετών δολοφονημένου Αρκάν και γνωστή Σέρβα τραγουδίστρια, Σβετλάνα Ραζνάτοβιτς. Ειδικές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας εισέβαλαν χτες το πρωί στη βίλα της Σβετλάνα Ραζνάτοβιτς, καταστρέφοντας μέρος του κτιρίου, κατάσχοντας ηλεκτρονικό υλικό και όπλα και συλλαμβάνοντας εκτός απ' την ίδια και αρκετά μέλη της ιδιωτικής της φρουράς...

O Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς (στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος υπουργός στο υπό μικρή «αναδόμηση» σερβικό υπουργικό συμβούλιο) χαρακτήρισε «αναγκαίο» το μπαράζ συλλήψεων που έχει εξαπολύσει η αστυνομία λέγοντας πως είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να διαλευκανθεί ο φόνος του Ζόραν Τζίντζιτς. Υπεραμύνθηκε και της επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Σερβία λέγοντας πως δίχως αυτή οι συλληφθέντες θα απελευθερώνονταν. (Λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, οι συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση έως και τριάντα μέρες δίχως την απαγγελία κατηγοριών)... Ο ίδιος προέβλεψε πως οι αυξημένες εξουσίες της αστυνομίας θα οδηγήσουν στην «εντός μερικών ημερών» διαλεύκανση πολλών ανεπίλυτων δολοφονιών κατά πρώην αξιωματούχων, όπως η προ λίγων ετών δολοφονία του Ιβάν Στάμπολιτς, η απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος, Βουκ Ντράσκοβιτς κλπ.

ΠΓΔΜ
Αναίμακτη έκρηξη στο Κουμάνοβο...

ΣΚΟΠΙΑ.- Βόμβα εξερράγη νωρίς χτες το πρωί σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στην πόλη Κουμάνοβο στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, δίχως ευτυχώς να προκληθούν θύματα.

Η βόμβα εξερράγη λίγα λεπτά μετά τη διέλευση τοπικής επιβατικής αμαξοστοιχίας, προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές. Τοπικές αστυνομικές αρχές διενεργούν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Στην ίδια περιοχή είχαν, τις προηγούμενες μέρες, τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι εντούτοις εξουδετερώνονταν απ' τους πυροτεχνουργούς της αστυνομίας της χώρας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκτός νόμου το «Μπατασούνα»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ενέκρινε τελικά χτες το αίτημα της κυβέρνησης που ζητούσε τη μόνιμη απαγόρευση του βασκικού αυτονομιστικού κόμματος «Μπατασούνα». Είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975 που ένα πολιτικό κόμμα κηρύσσεται παράνομο.

Η κυβέρνηση κατηγορεί το «Μπατασούνα» ότι αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της ένοπλης αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ και ότι παρέχει οικονομική υποστήριξη στις ενέργειές της. Το «Μπατασούνα» αρνείται τις κατηγορίες.

Το «Μπατασούνα» μπορεί να προσφύγει πλέον στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αλλά αυτό δε θα παγώσει την απαγόρευση. Το κόμμα δεν μπορεί πλέον να λάβει μέρος στις επερχόμενες τοπικές εκλογές του Μάη. Πάντως και ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων, Γιοσέμπα Ασκαράγκα, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «πρωτοφανές πλήγμα για τη δημοκρατία».

Σε ξεχωριστή νομική διαδικασία ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είχε διατάξει τον Αύγουστο την 3ετή απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων του κόμματος, ενώ παράλληλα πολλά μέλη του κόμματος κατηγορούνται από τότε ως στελέχη της ΕΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ