Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Διαφορετικοί χειρισμοί» για ΛΔ Κορέας...

Αμερικανοί πεζοναύτες φρουρούν ένα από τα «Στελθ» που βρίσκονται ήδη στη Νότια Κορέα

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες φρουρούν ένα από τα «Στελθ» που βρίσκονται ήδη στη Νότια Κορέα
ΣΕΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ουδεμία κίνηση δε διαβλέπει η Σεούλ είτε προς την κατεύθυνση επανενεργοποίησης βορειοκορεατικής πυρηνικής μονάδας επεξεργασίας πυρηνικών υλικών ή πραγματοποίησης βορειοκορεατικών βαλλιστικών δοκιμών μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό ανακοίνωσε χτες σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει το κλίμα έντασης που τροφοδοτείται τελευταία με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και «πληροφορίες» της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα και ενώ έχει σημάνει η ώρα μηδέν για την εξαπόλυση του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τις πραγματικές διαθέσεις του έναντι της ΛΔ Κορέας. Είναι ενδεικτική η παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, χτες σε εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NBC, όπου διέψευσε πως οι χειρισμοί της Ουάσιγκτον έναντι της Βαγδάτης θα αποτελέσουν πρότυπο γενικής δράσης και κατά άλλων χωρών του λεγόμενου άξονα του κακού. «Κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε διεθνώς είναι διαφορετική», είπε ο Τσένεϊ, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ΛΔ Κορέας λέγοντας πως η προσέγγιση των ΗΠΑ «δε θα είναι αυτόματα ίδια με αυτή που γίνεται στο Ιράκ».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία γειτονικών χωρών της ΛΔ Κορέας για την εκτόνωση της κρίσης, λέγοντας πως «χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και ιδιαίτερα η Κίνα έχουν σημαντικό ρόλο» στις προσπάθειες για τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ...

Προτίμησε δε να μην αναφερθεί επί της ουσίας στην πρόταση του Πεκίνου για διμερείς συνομιλίες ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας, ανακοινώνοντας, εντούτοις, πως θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον σε χώρες της Ασίας κατά τη διάρκεια περιοδείας που θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο μήνα.

Παρ' όλα αυτά, αργότερα χτες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα, Τόμας Χάμπαρντ, μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της ΛΔ Κορέας, επαναλαμβάνοντας πως «όλα τα ενδεχόμενα κατά της Πιονγιάνγκ μελετώνται»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ