Τρίτη 18 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκτός νόμου το «Μπατασούνα»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ενέκρινε τελικά χτες το αίτημα της κυβέρνησης που ζητούσε τη μόνιμη απαγόρευση του βασκικού αυτονομιστικού κόμματος «Μπατασούνα». Είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975 που ένα πολιτικό κόμμα κηρύσσεται παράνομο.

Η κυβέρνηση κατηγορεί το «Μπατασούνα» ότι αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της ένοπλης αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ και ότι παρέχει οικονομική υποστήριξη στις ενέργειές της. Το «Μπατασούνα» αρνείται τις κατηγορίες.

Το «Μπατασούνα» μπορεί να προσφύγει πλέον στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αλλά αυτό δε θα παγώσει την απαγόρευση. Το κόμμα δεν μπορεί πλέον να λάβει μέρος στις επερχόμενες τοπικές εκλογές του Μάη. Πάντως και ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Χώρας των Βάσκων, Γιοσέμπα Ασκαράγκα, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «πρωτοφανές πλήγμα για τη δημοκρατία».

Σε ξεχωριστή νομική διαδικασία ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είχε διατάξει τον Αύγουστο την 3ετή απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων του κόμματος, ενώ παράλληλα πολλά μέλη του κόμματος κατηγορούνται από τότε ως στελέχη της ΕΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ