ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΡΑΚΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Οι πρώτες απώλειες

Τμήμα του τείχους της Νινευή
Τμήμα του τείχους της Νινευή
Την πρώτη δημόσια αναφορά για διαπιστωμένες καταστροφές στα μνημεία του Ιράκ από την ιμπεριαλιστική επίθεση αποτελεί η προχτεσινή ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της UNESCO Κοϊσίρο Ματσουούρα, με την οποία ζητά από τις ΗΠΑ να διαφυλάξουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς των μεγάλων πολιτισμών της Μεσοποταμίας.

Η UNESCO έχει πληροφορίες από ιρακινές και άλλες πηγές για την πρόκληση ζημιών σε πολιτιστικά κτίρια στη Βαγδάτη, στη Μοσούλη και στο Τικρίτ, τις πρώτες μέρες του πολέμου. Ο αναπληρωτής διευθυντής δήλωσε ότι ενημερώθηκε για καταστροφές στα μουσεία του Τικρίτ και της Μοσούλης και ότι είδε στην τηλεόραση την καταστροφή του Αλ Ζοχούρ («Παλάτι των Λουλουδιών») της Βαγδάτης. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι και το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης επλήγη από την επίθεση σε κοντινό υπουργείο. «Είναι ένα από τα τελειότερα μουσεία στη Μέση Ανατολή. Πριν από λίγο καιρό βοηθήσαμε σε μια μεγάλη ανακαίνισή του. Θα είναι μεγάλη ντροπή, αν έχει υποστεί ζημιές», τόνισε.

Το Ιράκ «λίκνο πολιτισμών, που ήκμασαν πριν χιλιάδες έτη, έχει πολλούς θησαυρούς και τοποθεσίες που αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της κληρονομιάς όλης της ανθρωπότητας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Ματσουούρα και ζητά από τις ΗΠΑ «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί και να διαφυλαχτεί η εξεχόντως πλούσια ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά για το όφελος των μελλοντικών γενεών». Πρόσθεσε ότι διέθεσε στην Ουάσιγκτον ένα χάρτη με αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και το Πεντάγωνο έχει ενημερωθεί από κορυφαίους ειδικούς για ευπρόσβλητες τοποθεσίες.

Φυσικά, είναι απίθανο οι δολοφόνοι παιδιών να συγκινηθούν με τις αρχαιότητες, θα προσθέταμε εμείς, αλλά η καταγραφή της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να γίνει.

Την έντονη ανησυχία του για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος όμως κρατά τις «ισορροπίες» της κυβερνητικής προπαγάνδας για εσωτερική κατανάλωση. Ετσι, ενώ σημειώνει ότι «μέσα στη δίνη του πολέμου στο Ιράκ και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, εκφράζει έντονα την ανησυχία του για τη διάσωση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της χώρας αυτής», δεν αναφέρει καν τη λέξη «ΗΠΑ» και καταδικάζει γενικώς και αορίστως «τις επιθέσεις των δυνατών κατά των λαών». Ο ανώδυνος πασιφισμός του συλλόγου εξαντλείται με έκκληση «για την ειρήνευση στην περιοχή και για τη διασφάλιση των μνημείων (...)».

40ήμερη απουσία

Σαράντα μέρες συμπληρώνονται από το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού και αξέχαστου συντρόφου του «Ρ» Τίτου Βανδή. Αύριο, στις 12.15 το μεσημέρι, η αγαπημένη του συντρόφισσα, Μπέττυ Βαλάση, τα παιδιά του, συγγενείς και φίλοι, θα τελέσουν το 40ήμερο μνημόσυνό του, στους Αγ. Θεοδώρους, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Κριτική»: Π. Ερικσον - Λ. Μάρφι «Ιστορία της ανθρωπολογικής σκέψης» (μετάφραση Φανή Μπούμπουλη, μελέτη του ανθρώπου και του πολιτισμού από την αρχαιότητα έως και τον 20ό αιώνα). Αθανάσιος Τ. Καραφύλλης «Νεοελληνική Εκπαίδευση (Δύο αιώνες μεταρρυθμιστικών προσπαθειών)» (μελέτη που ξεκινά από τις μεταρρυθμίσεις του Ι. Καποδίστρια). Φράνκα Παντανό - Ρόκου «Διδασκαλία από απόσταση με χρήση υπερμέσων (Σχεδιασμός παιδαγωγικών μοντέλων και διαδικασιών επικοινωνίας)» (μελέτη).

- «Κέδρος»: Αλκη Ζέη «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» (εξαιρετικά επίκαιρο μυθιστόρημα για εφήβους με θέμα τη διάλυση των οικογενειών και τα ναρκωτικά). Αλέξης Πανσέληνος «Ο κουτσός άγγελος» (μυθιστόρημα, 4η χιλιάδα αντιτύπων). Μισέλ Φουκό «Εγώ, ο Πιερ Ριβέρ, που έσφαξα τη μητέρα μου, την αδελφή μου και τον αδελφό μου...» (μετάφραση Γιάννης Οικονόμου, η περίπτωση μιας μητροκτονίας και αδελφοκτονίας που συνέβη το 19ο αιώνα. Ουσιαστικά πρόκειται για επιστημονικού χαρακτήρα αφήγηση για τη διαμάχη του δικαστικού με τον ψυχιατρικό λόγο του 19ου αιώνα). Κάρεν Μπλίξεν «Αννα» (μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου, μυθιστόρημα).

- «Μεταίχμιο»: «Αλεξάνδρεια» (στην ενδιαφέρουσα σειρά «Μια πόλη στη λογοτεχνία» με ανθολόγο και επιμελητή τον συγγραφέα Φαίδωνα Ταμβακάκη. Στον τόμο αυτό ανθολογούνται μεταξύ άλλων αποσπάσματα των Ε. Μ. Φόρστερ, Πλουτάρχου, Σεφέρη, Πην. Δέλτα, Λ. Ντάρελ, Ναγκίμπ Μαχφούζ, Μαρ. Ιορδανίδου, Μαν. Γιαλουράκη, Στ. Τσίρκα, Τ. Μαλάνου, Κ. Καβάφη, Αν. Φρανς κ.ά.). Ρισάρντ Καπίνσκι «Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου» (μετάφραση Ζώγια Μαυροειδή, δημοσιογραφική έρευνα για τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ονδούρας και Σαλβαδόρ εξαιτίας μιας ποδοσφαιρικής συνάντησης).

- «Καλέντης»: Τομ Χολτ «Εύπολις ο κωμωδιογράφος» (μετάφραση Γιάννης Σπανδωνής, βιογραφική μυθιστορία για τον αρχαίο κωμωδιογράφο Εύπολι από την Παλλήνη της Αττικής, η οποία μας ταξιδεύει και στην αρχαία Αθήνα τον καιρό του Περικλή, στα Μεγάλα Διονύσια και στην τραγική και κωμική ποίηση). Βίλχελμ Χάουφ «Παραμύθια» (Μετάφραση - επίμετρο Λήδα Παλλαντίου, εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου. Παραμύθια που «ταξιδεύουν» τα παιδιά στον κόσμο της Ανατολής). Μισέλ Μανσό «Γιατί όχι στη Βενετία;» (μετάφραση Λήδα Παλλαντίου, μυθιστόρημα).

- «Εξάντας»: Μάριο Βάργκας Γιόσα «Πότε πήραμε την κάτω βόλτα;» (μετάφραση Τασία Παναγοπούλου, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Περού). Στάθης Δαμιανάκος «Από τον χωρικό στον αγρότη (Η ελληνική αγροτική οικονομία απέναντι στην παγκοσμιοποίηση)» (μελέτη, μετάφραση Αθηνά Βουγιούκα σε συνεργασία με τον συγγραφέα).

- «Κοχλίας»: Νίκος Κουνενής «Δημόσια εγγραφή» (διηγήματα).

- «Σαββάλας»: Λίλιαν Μήτρου «Το Δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας» (η πρώτη μελέτη στη σειρά «Δίκαιο και Κοινωνία στον 21ο αιώνα», την οποία διευθύνει ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παπαδημητρίου).

- «Ωκεανίδα»: Τζόναθαν Φράνζεν «Οι διορθώσεις» (μετάφραση Αλέξης Εμμανουήλ, μυθιστόρημα).

- «Αγκυρα»: Στίβεν Λ. Κάρτερ «Ο αυτοκράτορας του Οσεάν Παρκ» (μετάφραση Πόλυ Μοσχοπούλου, δικαστικό θρίλερ με κοινωνικές διαστάσεις, με ήρωες μια πολυμελή οικογένεια με διασυνδέσεις στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος). Λένι Γκούντινγκς - Τζένι Τζόουνς «Οταν θα μεγαλώσω» (μετάφραση Μάνος Κοντολέων, παιδικό). Αν Κότρινγκερ - Τζένι Τζόουνς «Οπου κι αν είμαι βρίσκομαι μαζί σου» (μετάφραση Μάνος Κοντολέων, παιδικό).

- Παναγιώτης Π. Λουκαρέας (στιχουργός και δάσκαλος μουσικής, Καλαμάτα τηλ. 26835, Αθήνα 210-5233.608): «Ψυχομοσβολιές» (στίχοι και ποιήματα). «Το μπουζούκι από την αρχαία Ελλάδα με όνομα «Πανδούρα» (αναφορά στο μπουζούκι). «Κορφολογήματα» (ποιητική συλλογή), «Του έρωτα και της ζωής» (ποιητική συλλογή), «Γλυκοχαράζει» (ποιητική συλλογή), «Το λιακωτό του νου» (ποιήματα), «Αρχοντα του πλανήτη» (τραγούδια με καημούς και προβληματισμούς). «Από τα παιδιά της Καλαμάτας με αγάπη» (μουσικός οδηγός εκδηλώσεων της Σχολής Μουσικής Λουκαρέα).

- «Οδός Πανός»: Γιώργος Γιάνναρης «Τραγούδια του κατατρεγμού» (ποίηση). Χάρης Μεγαλυνός «Καλοκαίρια και ενιαυτοί» (ποίηση). Αύγουστος Κορτό «Ο γλύπτης του δρόμου» (μυθιστόρημα).

- «Bell»: Τόμας Χάρις «Κόκκινος δράκος» (μετάφραση Μάρκος Χρόνης, θρίλερ που έχει γίνει και ταινία δύο φορές).

- Σταύρου Καλφιώτη «Ρέκβιεμ στη μάνα» (κείμενα και πεζά, Στ. Καλφιώτης Χρ. Σμύρνης 3, 15451, Ν. Ψυχικό).

- «Να ένα μήλο» (καλαίσθητα σχεδιασμένη εξαμηνιαία επιθεώρηση για τη σύγχρονη λογοτεχνία, σε έκδοση - διεύθυνση της δημοσιογράφου Λώρης Κέζα, με την υποστήριξη των εκδόσεων «Πατάκη», τεύχος πρώτο, με κείμενα των Λ. Κέζα, Β. Χατζηγιαννίδη, Γ. Καραντώνη, Ν. Βλαντή, Β. Αλμπάνη, Π. Καρνέζη κ.ά.).

- «Αλμπουρο» (Κύπρου 6, Ραφήνα, 19009). Γιάννης Παχανατζής «Ο θρησκευτικός μισογυνισμός (Η γυναίκα στους "παραδείσους" του μονοθεϊσμού» (μελέτη για την καταπίεση της γυναίκας στις κοινωνίες της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και μέσω των μονοθεϊστικών θρησκειών).

Το παιδικό βιβλίο γιορτάζει

Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4) διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (29,30/3) στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων. Από τις 10πμ-8μμ, τα παιδιά θα απασχοληθούν με εκπαιδευτικά παιχνίδια, αναγνώσεις κειμένων, θεατρικά και εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις εικονογράφησης και βιβλιοδεσίας. Επίσης θα υπάρχει παζάρι φτηνού βιβλίου. Επίσης, το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τύπωσε αφίσα και φυλλάδιο με το φετινό μήνυμα της ημέρας, το οποίο ανέλαβε η Βραζιλία και θα αποσταλεί σε 1.000 σχολεία και βιβλιοθήκες μας.

Απαράδεκτο...

Αίφνης... η Ακαδημία Αθηνών «ξύπνησε»! Με δελτίο Τύπου (26/3)ανακοίνωσε ότι στις 12 Μάρτη(!) το Παγκόσμιο Ιδρυμα Καινοτομίας απέστειλε αντιπολεμική διακήρυξη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την οποία υπογράφουν 15 νομπελίστες, πρόεδροι Ακαδημιών και επιστήμονες από διάφορες χώρες. Η ελληνική Ακαδημία αφήνει να εννοηθεί ότι έλαβε την αντιπολεμική διακήρυξη ετεροχρονισμένα, γράφοντας ότι της «ετέθη υπόψη πρόσφατα».

Και έτσι να είναι, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η Ακαδημία Αθηνών, ως πνευματικό ίδρυμα που είναι, όφειλε να μην περιμένει κανένα ξένο ίδρυμα για να αντιταχθεί στο αιματοκύλισμα ενός λαού. Αλλά και το κείμενο - διακήρυξη είναι, επιεικώς, απαράδεκτο, αφού οι υπογράφοντες «παρακαλούν τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να μην προχωρήσουν σε πόλεμο κατά του Ιράκ» (σ.σ. λες και ο πόλεμος δεν άρχισε) και... συμβουλεύουν, «στον πόλεμο πρέπει να καταφεύγουμε μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος»! Μάλιστα... «προειδοποιούν την ανθρωπότητα» ότι ο πόλεμος έχει «δραματικές μεταβολές στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη ζωή» (σ.σ. σώπα!).

Αλλά ακόμα και αυτό το «άοσμο» κείμενο το υπέγραψαν ελάχιστα μέλη της Ακαδημίας. Επεσε πολύ «βαρύ» στα υπόλοιπας; Εκείνοι που άρθρωσαν, έστω, αυτό το μικρό «όχι» στον πόλεμο είναι οι: Μενέλαος Παλλάντιος, Τάσος Αθανασιάδης, Νικόλαος Κονομής, Πάνος Λιγομενίδης, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέξανδρος Καμπίτογλου, Κωνσταντίνος Γρόλλιος, Γεώργιος Κοντόπουλος, Κωνσταντίνος Δρακάτος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αντώνιος Κουνάδης, Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Λουκάς Χριστοφόρου, Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, Κική Δημουλά, Δημήτριος Σκαρβέλης, Κωνσταντίνος Κριμπάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ