ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν αναγνώρισε τους δράστες ο Π. Ταρασουλέας

Σε αδυναμία βρέθηκε χτες ο, συνταξιούχος πλέον, εισαγγελέας Παναγιώτης Ταρασουλέας να αναγνωρίσει κάποιον από τους δικαζόμενους ως μέλη της «17Ν» ως δράστες της επίθεσης εναντίον του στις 18 Ιανουαρίου του 1989. Κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή είναι οι Σάββας Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και Αλέκος Γιωτόπουλος. Ο Π. Ταρασουλέας είπε ότι ο άνδρας που τον πυροβόλησε τέσσερις φορές στα πόδια έξω από το σπίτι του στο Πολύδροσο μοιάζει κάπως με τον Σάββα Ξηρό. Αντίθετα η Ελπίδα Ταρασουλέα αναγνώρισε τον Σ. Ξηρό ως τον δράστη της επίθεσης εναντίον του συζύγου της.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του δικαστηρίου ο Σ. Ξηρός σχετικά με την προανακριτική του ομολογία όπου είχε πει ότι πυροβόλησε τον Π. Ταρασουλέα κατόπιν εντολής, απάντησε πως αυτός δεν έπαιρνε εντολές από κανέναν. Σε ερώτηση του εισαγγελέα Βασίλη Μαρκή αν είχε σχέση με τους πυροβολισμούς, παρέπεμψε στη δήλωση που έκανε στην αρχή της δίκης ότι αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες για τη δράση της «17Ν» και δε θα τοποθετηθεί στο ποινικό μέρος της υπόθεσης. Από τη μεριά του ο Δ. Κουφοντίνας σημείωσε πως ο λόγος της επίθεσης στον Π. Ταρασουλέα αναφέρεται στην προκήρυξη της οργάνωσης και δεν έχει να προσθέσει τίποτε άλλο.

Νωρίτερα, είχαν καταθέσει έξι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη. Κανένας από τους μάρτυρες αυτούς δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες της επίθεσης. Είχε κληθεί να καταθέσει επίσης για την ίδια υπόθεση και ο Αλέξανδρος Μπορόβας, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε και ο πρόεδρος επιφυλάχτηκε για τη βίαιη προσαγωγή του.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με τις υποθέσεις της απόπειρας δολοφονίας κατά του Γιώργου Πέτσου και του οδηγού του καθώς και της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη. Χτες παρόντες στο δικαστήριο ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη με τα παιδιά της Αλεξία και Κωνσταντίνο και το σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο. Αποχώρησαν πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξεκινά το 2004 με 20 χρόνια καθυστέρηση

Είκοσι ολόκληρα χρόνια, από τότε δηλαδή που προτάθηκε η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση χτες διά στόματος υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη, ανακοίνωσε ότι το έργο θα ξεκινήσει του χρόνου... Και πρόσθεσε ότι έως το τέλος Απρίλη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προεπιλογής των επικρατέστερων υποψηφίων για το έργο.

Στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα την υποθαλάσσια αρτηρία, ο πρόεδρος του Τμήματος Σ. Τζακόπουλος, παρουσίασε τις προτάσεις του ΤΕΕ και τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο έπρεπε να αναλάβει εξαρχής το κόστος της υποθαλάσσιας αρτηρίας, αντί να επιλέξει τη διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης, η οποία - όπως είπε - ενδέχεται να οδηγήσει και αυτό το έργο σε αδιέξοδα, παρόμοια με εκείνα του Μετρό.

Ειδικότερα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει να μην υπάρξουν διόδια για τους χρήστες της αρτηρίας. Αντί αυτού, οι συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το έργο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό δημόσιο, έστω και μέσω «σκιωδών» διοδίων. Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος εισηγείται ακόμη να μελετηθούν άμεσα τα σημεία εισόδου - εξόδου της αρτηρίας και η κυκλοφοριακή τους σύνδεση με το οδικό δίκτυο, αλλά και να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, αφού προηγηθεί νομοθετική μέριμνα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την έναρξη της κατασκευής (π.χ. αρχαιολογικών, γεωτεχνικών).

Από τις παρεμβάσεις των συνέδρων το βασικό συμπέρασμα ήταν: σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη αναμένονται να δημιουργηθούν προβλήματα αποκοπής, μείωσης προσπελασιμότητας και περιορισμού του ελεύθερου χώρου στη ζώνη της νέας παραλίας, λόγω της προτεινόμενης διεύρυνσης της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακόμη τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εδαφοτεχνικές μελέτες, ενώ αναφέρθηκε ότι το κόστος του έργου που εκτιμάται σε 320 εκατ. ευρώ είναι μεγάλο αν συγκριθεί με το κόστος παρόμοιων έργων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκλογές σε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ

Τα νέα προεδρεία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) θα αναδειχτούν σήμερα και αύριο, δίνοντας έτσι ένα τέλος στις παρασκηνιακές κομματικές διαβουλεύσεις που κυριάρχησαν το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ.

Σήμερα το πρωί ψηφίζουν οι νομάρχες και αύριο οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Ρυθμιστής και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις αναδεικνύεται ο ΣΥΝ, καθώς οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν και στα δύο συλλογικά όργανα από ισάριθμες έδρες. Πάντως η στάση του νομάρχη Χανίων Γ. Κατσανεβάκη, που στηρίζεται από το ΣΥΝ αλλά θεωρείται και του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, αναμένεται καθοριστική για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί ο μοναδικός εκλέκτορας του ΣΥΝ στην ΕΝΑΕ έχει θέσει ως όρο για την εκλογή της Φ. Γεννηματά, τη στήριξη της Ντ. Μπακογιάννη στην ΚΕΔΚΕ.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΑΝΤΩΝΙΟ ΔΙΟΝ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

Ετών 88

κηδεύουμε τη Δευτέρα 31/03/03 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου

Η σύζυγος: Σταυρούλα. Τα παιδιά: Βασιλική και Μιχάλης, Ελένη και Στυλιανός. Τα εγγόνια: Ιωάννης, Ισμήνη, Φαίδωνας. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Επανεξέταση φαρμάκων για το θυρεοειδή

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχωρά σε συνολική εξέταση όλων των αντίστοιχων με το «Τ4» φαρμάκων για την αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.

Από τα αρχικά στοιχεία της διερεύνησης σε παγκόσμια κλίμακα, προκύπτει ότι η δραστική ουσία λεβοθυροξίνη, που περιέχουν, εμφανίζει εν μέρει αναποτελεσματικότητα, η οποία αποδίδεται στις ιδιότητες της συγκεκριμένης ουσίας. Η μεταβλητότητα της ουσίας αυτής, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΦ, απαιτεί τη λήψη μέτρων από τις εταιρείες παραγωγής και σχετικές συστάσεις αναμένεται να αποσταλούν σε αυτές από τον Οργανισμό. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση από τους θεράποντες γιατρούς τους και να ακολουθούν την αγωγή μόνο με ιατρική συνταγή.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Απορρίφθηκε η ένσταση Λαλένη

Ο Α. Παχατουρίδης «κέρδισε» σε πρώτη φάση τη μάχη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών σε βάρος του συνυποψηφίου του Κ. Λαλέντη. Συνεπώς, δήμαρχος Περιστερίου θα είναι ο Α. Παχατουρίδης που υποστηρίχτηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές από τη ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ ο Κ. Λαλένης είχε υποστηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε προσφύγει ο Κ. Λαλένης, ο οποίος πιθανότατα θα προσφύγει και στο ΣτΕ.

Να ξεκαθαρίσει το θέμα του ΚΥΤ Ηλιούπολης

Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Τη σαφή και ξεκάθαρη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία εγκατάσταση Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην περιοχή της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης και πως σταδιακά θα απομακρυνθούν και οι υπάρχοντες πυλώνες μεταφοράς ρεύματος, ζητούν από τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι, μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δε θα εγκατασταθεί τελικά το ΚΥΤ της ΔΕΗ των 450 KW. Επισημαίνουν, όμως, πως «στην ίδια ανακοίνωση διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επιτρέψει την εγκατάσταση ΚΥΤ μικρότερης δυναμικότητας (150 KW), με δεδομένο το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην υγεία και στο περιβάλλον αυτές οι εγκαταστάσεις και βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση».

Ετσι, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων των δύο Δήμων και να υπάρξει: 1) Σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία εγκατάσταση ΚΥΤ στην περιοχή και 2) ότι σταδιακά θα απομακρυνθούν και οι υπάρχοντες πυλώνες μεταφοράς ρεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ