Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξεκινά το 2004 με 20 χρόνια καθυστέρηση

Είκοσι ολόκληρα χρόνια, από τότε δηλαδή που προτάθηκε η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση χτες διά στόματος υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη, ανακοίνωσε ότι το έργο θα ξεκινήσει του χρόνου... Και πρόσθεσε ότι έως το τέλος Απρίλη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προεπιλογής των επικρατέστερων υποψηφίων για το έργο.

Στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα την υποθαλάσσια αρτηρία, ο πρόεδρος του Τμήματος Σ. Τζακόπουλος, παρουσίασε τις προτάσεις του ΤΕΕ και τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο έπρεπε να αναλάβει εξαρχής το κόστος της υποθαλάσσιας αρτηρίας, αντί να επιλέξει τη διαδικασία της σύμβασης παραχώρησης, η οποία - όπως είπε - ενδέχεται να οδηγήσει και αυτό το έργο σε αδιέξοδα, παρόμοια με εκείνα του Μετρό.

Ειδικότερα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει να μην υπάρξουν διόδια για τους χρήστες της αρτηρίας. Αντί αυτού, οι συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το έργο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό δημόσιο, έστω και μέσω «σκιωδών» διοδίων. Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος εισηγείται ακόμη να μελετηθούν άμεσα τα σημεία εισόδου - εξόδου της αρτηρίας και η κυκλοφοριακή τους σύνδεση με το οδικό δίκτυο, αλλά και να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, αφού προηγηθεί νομοθετική μέριμνα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την έναρξη της κατασκευής (π.χ. αρχαιολογικών, γεωτεχνικών).

Από τις παρεμβάσεις των συνέδρων το βασικό συμπέρασμα ήταν: σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη αναμένονται να δημιουργηθούν προβλήματα αποκοπής, μείωσης προσπελασιμότητας και περιορισμού του ελεύθερου χώρου στη ζώνη της νέας παραλίας, λόγω της προτεινόμενης διεύρυνσης της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακόμη τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εδαφοτεχνικές μελέτες, ενώ αναφέρθηκε ότι το κόστος του έργου που εκτιμάται σε 320 εκατ. ευρώ είναι μεγάλο αν συγκριθεί με το κόστος παρόμοιων έργων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ