ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Αγώνας με αποφασιστικότητα και προοπτική

Από πικετοφορία της ΚΝΕ στα Χανιά
Από πικετοφορία της ΚΝΕ στα Χανιά
ΧΑΝΙΑ (ανταπόκριση Λαμπρινή ΠΙΤΤΑΚΑ).--

Αίσθηση στον κρητικό λαό - και ιδιαίτερα στο λαό των Χανίων, που είχε την ευκαιρία από πρώτο χέρι, είτε να συμμετέχει είτε να μάθει για την κινητοποίηση - προκάλεσε η μεγαλειώδης για τα τοπικά δεδομένα αντιπολεμική συγκέντρωση στα Χανιά, όπου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, και ο αποκλεισμός της αμερικανικής βάσης της Σούδας, που οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Οι συνεχείς μαχητικές κινητοποιήσεις - πικετοφορίες, πορείες και συγκεντρώσεις που ξεδιπλώθηκαν το περασμένο Σάββατο και Κυριακή, με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που φωνάζονταν από τους διαδηλωτές, φανέρωσαν ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών και υπενθύμιζαν σε όλους πως ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή. Ετσι, το σύνθημα «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», πρόβαλε ακόμα περισσότερο την απαίτηση του ελληνικού λαού και της νεολαίας να κλείσει η βάση της Σούδας.

Αυτά τα αγωνιστικά καλέσματα των κομμουνιστών βρήκαν μεγάλη απήχηση στο λαό της Κρήτης και ιδιαίτερα της πόλης των Χανίων για την εκπλήρωση της παλλαϊκής απαίτησης να βγει η χώρα μας έξω από το βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Και η θετική ανταπόκριση του λαού και της νεολαίας των Χανίων στις κινητοποιήσεις των κομμουνιστών δείχνει πως οι προτάσεις και ο αγώνας του ΚΚΕ κατανοούνται από περισσότερους ανθρώπους. Κατανοείται ό,τι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά των λαών είναι το ξεδίπλωμα της παλλαϊκής αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής δράσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες τα αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά γιγαντοπανό του ΚΚΕ που αναρτήθηκαν σε διάφορα «καίρια» σημεία της πόλης τις προηγούμενες μέρες, δέσποζαν, προκαλώντας ευνοϊκά σχόλια στους κατοίκους των Χανίων, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε συζητώντας μαζί τους. Αντίθετα, με επιχείρηση μέσα στη νύχτα, κατ' απαίτηση - ή και με επιχείρηση των ίδιων;- των Αμερικανών της βάσης, εξαφανίστηκαν τα πανό που είχαν αναρτηθεί στο ύψωμα δίπλα και πάνω από τη βάση της Σούδας προκαλούσαν: «Να κλείσει η Σούδα», «Yankees kilers Go home».

Φυσικά η επιτυχία της κινητοποίησης των κομμουνιστών ήταν συνέπεια και συνέχεια της επίμονης προσπάθειας και των κινητοποιήσεων των κομμουνιστών και μαζικών φορέων της περιοχής της Κρήτης, του λαού ενάντια στον πόλεμο, όλο το προηγούμενο διάστημα. Αγώνας και κινητοποιήσεις που θα συνεχίζονται και θα εντείνονται ασταμάτητα όπως προβλέπεται...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παμμαθητικό συλλαλητήριο

Την Πέμπτη, 3 του Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους

Πανθεσσαλονικιό μαθητικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη, 3 του Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές που από την πρώτη ώρα έναρξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ βγήκαν στους δρόμους και μαχητικά διαδήλωσαν την καταδίκη τους, συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, που έγινε το απόγευμα της Κυριακής, συμμετείχαν εκπρόσωποι των μαθητών από δεκάδες σχολεία. Εκεί αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο αιματοκύλισμα του λαού του Ιράκ και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν το πόλεμο. Οι μαθητές χαρακτηρίζουν ως κοροϊδία την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει ότι η Ελλάδα δε μετέχει στον πόλεμο και απαιτούν: Απεμπλοκή της Ελλάδας. Να σταματήσουν οι διευκολύνσεις που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στους δολοφόνους. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές φρεγάτες από τον Περσικό.

Ηδη σε διάφορες συνοικίες της πόλης (Καλαμαριά, Χαριλάου, κέντρο Θεσσαλονίκης, κλπ.), τα τοπικά συντονιστικά έχουν προχωρήσει σε αντιπολεμικές πρωτοβουλίες. Επόμενος μεγάλος σταθμός καθορίστηκε το πανθεσσαλονικιό συλλαλητήριο της Πέμπτης. Παράλληλα όμως, οι μαθητές αποφάσισαν, αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί, να πραγματοποιήσουν και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διεκδικούν να σβηστούν οι απουσίες των μαθητών που συμμετείχαν στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις οργάνωσαν φορείς του φιλειρηνικού κινήματος σε πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας από την Παρασκευή (28/3/2003) το βράδυ έως χτες, Δευτέρα (31/3/2003) το απόγευμα.

- Στα Γιάννενα, το Σάββατο το βράδυ διοργάνωσαν αντιπολεμική συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα στην κεντρική πλατεία της πόλης. Πλήθος μαθητών παρακολούθησε τη συναυλία που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης, η ΝΔΕ, το ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό Σχολείων Ιωαννίνων. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, που θα κινητοποιηθούν με συγκέντρωση, παράσταση διαμαρτυρίας και συναυλία έξω από τη νομαρχία.

- Και στην Πρέβεζα, το Σάββατο το βράδυ η ΝΔΕ και το Συντονιστικό Σχολείων Πρέβεζας διοργάνωσαν συναυλία από μαθητικό ερασιτεχνικό συγκρότημα με εκατοντάδες μαθητές να συμμετέχουν. Το προηγούμενο βράδυ η ΝΔΕ μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης, το ΠΑΜΕ και τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» πραγματοποίησαν λαμπαδηδρομία στην αγορά της πόλης.

Τέλος, χτες το μεσημέρι, η ΝΔΕ μαζί με την Πανσπουδαστική ΚΣ διοργάνωσαν εκδήλωση - συζήτηση στο ΤΕΙ Πρέβεζας με ομιλητή τον Ηλ.Θερμό, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για τον πόλεμο στο Ιράκ και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, κατά την οποία έγινε πλούσια συζήτηση με συμμετοχή των σπουδαστών.

- Στη Λευκάδα, το Σάββατο το βράδυ έγινε μαζικότατη λαμπαδηδρομία στο κέντρο και την παραλία της πόλης, η οποία κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Πλήθος κόσμου με πυρσούς και κεριά ακολουθούσαν την «Γκουέρνικα» και το πανό της ΝΔΕ που κρατούσαν νεολαίοι στην κεφαλή της πορείας. Κατέληξαν στην κεντρική πλατεία, όπου μαθητικά συγκροτήματα πραγματοποίησαν μικρή συναυλία.

Επίσης, την Κυριακή το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λευκάδας έγινε πλούσια συζήτηση στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης, με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον πόλεμο στο Ιράκ και ομιλητές την Γ. Λαδογιάννη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Ηλ. Θερμό, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

- Στην Κέρκυρα, το Σάββατο το πρωί έγινε μαζικό και μαχητικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαρόκο, όπου έγιναν ομιλίες, ακολούθησε πορεία έως το Νέο Φρούριο και από εκεί έως τη Νομαρχία της Κέρκυρας. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης, το ΠΑΜΕ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

- Τέλος, στο Μεσολόγγι την Παρασκευή το απόγευμα πικετοφορία διοργάνωσε η Αχτίδα Μεσολογγίου της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στην αγορά της πόλης, η οποία, εκτός των άλλων, προκάλεσε τον ενθουσιασμό πολλών φαντάρων που παρακολουθούσαν την πικετοφορία, φωνάζοντας και αυτοί τα ίδια συνθήματα.

ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Στα Γιάννενα και στο ΤΕΙ Πειραιά

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα μιλήσει σήμερα Τρίτη, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης, σε εκδήλωση της ΚΝΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ και τις πολιτικές εξελίξεις. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο χώρο της Λέσχης του Πανεπιστημίου, στις 12.30 μ.μ.

Αύριο Τετάρτη, ο Γραμματέας της ΚΝΕ θα μιλήσει στο ΤΕΙ Πειραιά, σε αντίστοιχη αντιπολεμική συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 το μεσημέρι στο αίθριο.

Στην Ανατολική Πελοπόννησο

-- H Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί σε αντιπολεμική εκδήλωση σήμερα Τρίτη 1 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη κι από κει με πορεία στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα ακολουθήσουν ευρηματικές εκδηλώσεις.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας, η ΝΔΕ και άλλοι φορείς της περιοχής καλούν σήμερα Τρίτη 1 Απρίλη σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία στις 7 μ.μ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας καλεί σε συμβολική περικύκλωση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ανδραβίδας την Τετάρτη 2 Απρίλη. Η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Ανδραβίδας στις 5 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το στρατιωτικό αεροδρόμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ