ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Συγκεχυμένα μέτωπα, ανηλεείς βομβαρδισμοί και μάχες

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΒΑΣΟΡΑ-ΜΟΣΟΥΛΗ-ΝΑΣΡΙΓΙΑ-ΝΑΤΖΑΦ-ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Οι ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ιράκ και οι σκληρές μάχες σε πολλά μέτωπα συνεχίζονταν και χτες, 15η μέρα από την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ. Αμερικανοί και Βρετανοί επιτελείς επέμεναν ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ιρακινή πρωτεύουσα. Το «πανηγυρικό» κλίμα προέλασης, πάντως, αμαυρώθηκε από την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου «Μπλακ Χοκ» (με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 4) και ενός αεροσκάφους «F 18 Hornet» (του οποίου ο πιλότος αγνοείται) στην περιοχή της Καρμπάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αργά χτες, ανακοινώθηκε ότι για πολλοστή φορά ένα αμερικανικό αεροσκάφος «F 15» βομβάρδισε «κατά λάθος» αμερικανική φάλαγγα νοτίως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, τουλάχιστον, 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Ελάχιστα χιλιόμετρα από τα νότια προάστια της Βαγδάτης υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, με τον στρατηγό Μπιούφορντ Μπρουκς, διοικητή της 3ης αμερικανικής μεραρχίας πεζικού, να ισχυρίζεται ότι «σημαντικό μέρος των δυνάμεών του βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από την ιρακινή πρωτεύουσα και έχουν αποκλείσει τη νότια είσοδό της». Τους ισχυρισμούς του επανέλαβε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Ντόχα του Κατάρ, Βίνσεντ Μπρουκς.


Associated Press

Ο Μπρουκς ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν και διέσχισαν γέφυρα πάνω από τον Τίγρη, βορείως της πόλης Αλ Κουτ, 150 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, την οποία υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «ελέγχουν». Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις διατηρούν υπό τον έλεγχό τους γέφυρα του Ευφράτη, κοντά στην Καρμπάλα, παρά τις αλλεπάλληλες αντεπιθέσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ιρακινές δυνάμεις και οι οποίες, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, ήταν εξαιρετικά σκληρές και αιματηρές και για τις δύο πλευρές.

Ο συνταγματάρχης Βίνσεντ Μπρουκς υποστήριξε, επίσης, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Σαντάμ Χουσεΐν», 20 χλμ από τη Βαγδάτη, και ελέγχουν τη γύρω περιοχή, ενώ παρουσίασε βίντεο με ειδικές αμερικανικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο «Ταρ Ταρ», 90 χλμ από την ιρακινή πρωτεύουσα. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επανέλαβε τη γνωστή επωδό ότι το ιρακινό καθεστώς «φαίνεται να μην ελέγχει τις δυνάμεις του». Επίσης, αρνήθηκε, για πολλοστή φορά, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήξει αμάχους εντός κατοικημένων περιοχών, αρκούμενος να επαναλάβει ότι γίνονται έρευνες για όσα σχετικά περιστατικά έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα.

Βομβαρδισμοί και διαψεύσεις


Associated Press

Παρά την αμερικανική επιμονή ότι η προέλαση προς τη Βαγδάτη συνεχίζεται, νωρίς το απόγευμα, ξένοι ανταποκριτές που μετέβησαν στο αεροδρόμιο «Σαντάμ Χουσεΐν» δήλωναν κατηγορηματικά ότι σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων δεν παρατήρησαν καμία ένδειξη παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων. Αργότερα, το βράδυ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι ισχυρές εκρήξεις και πυρά πυροβολικού ακούγονταν από την περιοχή του αεροδρομίου. Η ιρακινή πρωτεύουσα, και χτες, δέχτηκε αλλεπάλληλα κύματα βομβαρδισμών, κυρίως στα δυτικά και νοτιοανατολικά της προάστια, ενώ νωρίς χτες το βράδυ διεκόπη η ηλεκτροδότηση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, χτες το μεσημέρι, ότι αμερικανικός πύραυλος έπληξε υπαίθρια λαχαναγορά στο νοτιοανατολικό προάστιο Ναχραουάν της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άμαχοι και να τραυματιστούν 5. Επίσης, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, βόμβες διασποράς έπληξαν τη συνοικία Ντούρι της πρωτεύουσας.

Σύγχυση στο νότο

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, νοτίως της Βαγδάτης κατευθύνονται, τουλάχιστον, 4 μεραρχίες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, κάτι που δεν επιβεβαίωνε η ιρακινή πλευρά. Μάλλον βέβαιο, όμως, ήταν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει, μέχρι χτες βράδυ, να ελέγξουν το, κομβικής σημασίας από στρατηγική άποψη, «τρίγωνο» των πόλεων Αλ Κουτ-Αλ Κιντίγια-Αλ Ισκιντερίγια, το οποίο θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να περικυκλωθεί η πρωτεύουσα.

Αβέβαιη, εκτιμούσαν πολλοί αναλυτές, είναι και η κατοχή από τις αμερικανικές δυνάμεις των δύο γεφυρών στον Ευφράτη και στον Τίγρη αντίστοιχα, όπου οι μάχες δε φαίνονταν να τελειώνουν. Οι Αμερικανοί επιτελείς υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Καρμπάλα και Νατζάφ, αν και ομολογούσαν ότι οι σκληρές μάχες συνεχίζονταν σε διάφορα σημεία και των δύο πόλεων χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο τους. Συγκεχυμένη ήταν η κατάσταση και στη Νασρίγια, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς αλλά δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, όπως άλλωστε φαίνεται ότι συμβαίνει και στην πόλη Αλ Χίλα, στην όχθη του Ευφράτη.

Ασφυκτικός παρέμενε ο κλοιός και γύρω από τη Βασόρα με τις βρετανικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι επιχειρούν από δύο πλευρές και ότι έχουν προχωρήσει αρκετά μέσα στα ανατολικά της προάστια. Ο Βρετανός συνταγματάρχης Κρις Βέρνον ανακοίνωνε ότι οι βρετανικές δυνάμεις, εκτός από τον τακτικό στρατό, αντιμετωπίζουν την αντίσταση και τουλάχιστον 1.000 πολιτοφυλάκων και παραδεχόταν ότι «προς το παρόν» δεν υπάρχουν σχέδια εφόδου. Ο Βέρνον διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει γίνει χρήση βομβών διασποράς εντός της πόλης.

Σκληρές μάχες και στο βορρά

Από νωρίς χτες το πρωί σκληρές μάχες μαίνονταν στην πόλη Χαζέρ, όπου οχυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ιρακινές δυνάμεις που εγκατέλειψαν την ευρύτερη περιοχή Κάλακ. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν ακατάπαυστα τις ιρακινές θέσεις ενώ αργά το απόγευμα, ιρακινοί όλμοι έπληξαν την κουρδική περιοχή Χαμπάτ.

Πίσω από τις μάχες του βορείου μετώπου, μια «άλλη μάχη» χάθηκε για τους άνδρες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, υποστηρίζει η βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονταν στην περιοχή κοντά στη Μοσούλη εδώ και δύο μήνες, αλλά, μετά από μάχη με τις ιρακινές δυνάμεις τη Δευτέρα, αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν άρον άρον με ελικόπτερα, αφήνοντας πίσω τους ακόμη και τον εξοπλισμό τους. Οι Ιρακινοί υποστηρίζουν ότι οι Βρετανοί έχασαν 10 άνδρες σε αυτήν τη μάχη.


ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Θα μπορούσε μια κοινή στρατιωτική πολιτική και ένας κοινός στρατός της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι το «αντίπαλο δέος» στην αμερικανική πολεμική μηχανή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόσφατα, οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου υπέβαλαν από κοινού μια πρόταση για τη διαμόρφωση μιας κοινής και «αυτόνομης» στρατιωτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρόταση των «τεσσάρων» συζητείται ήδη στους κόλπους της ΕΕ. Στη χώρα μας υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ.

Η πρόταση των «τεσσάρων» στηρίζεται σε γαλλογερμανικά σχέδια, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να γίνει το «αντίπαλο δέος» των ΗΠΑ όχι μόνο στον οικονομικό, αλλά και στο στρατιωτικό τομέα.

Κατ' αρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε στρατός, έτσι και αυτός που προτείνουν οι «τέσσερις», είναι προέκταση και εργαλείο της κυρίαρχης τάξης και των συμφερόντων της. Η σκέψη ότι ένας στρατός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι «καλύτερος» από το στρατό των ΗΠΑ είναι το λιγότερο αφελής και σίγουρα επικίνδυνη. Ας αρχίσουμε από τις προθέσεις των Γάλλων και των Γερμανών που ηγούνται αυτής της πρωτοβουλίας.

Στην υπόθεση του Ιράκ, οι κυβερνήσεις αυτών των δύο χωρών αντιτάχθηκαν στην αμερικανοβρετανική επιδρομή, όχι γιατί δε θέλουν τον πόλεμο, αλλά γιατί απ' αυτόν τον πόλεμο κινδυνεύουν τα σημερινά και τα μελλοντικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Ομως, στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο η κυβέρνηση της Γαλλίας, όσο και η κυβέρνηση της Γερμανίας απέδειξαν (στην πράξη) πόσο φιλειρηνικές είναι.

Η Γερμανία, παραδείγματος χάριν, πρωτοστάτησε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Το Δεκέμβρη του 1990 με τη μονομερή αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». Στη συνέχεια, Γερμανία και Γαλλία τέθηκαν επικεφαλής, μαζί με τις ΗΠΑ, στη ΝΑΤΟική επιδρομή στη Βοσνία.

Με την ίδια θέρμη συντάχτηκαν πίσω από τους Αμερικανούς στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας το Μάρτη του 1999 με το πρόσχημα της σωτηρίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Ολοι μαζί τότε, ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι και «συνεταίροι» της ΕΕ, κουρέλιασαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο για τον οποίο τώρα κόπτονται οι κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ, μαζί τους και ο κ. Σημίτης.

Μόνο που τότε τα συμφέροντα των Γάλλων και των Γερμανών ταυτίζονταν με τα συμφέροντα των Αμερικανών. Ολοι αυτοί είχαν να κερδίσουν από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και το μοίρασμα των κομματιών της. Για τα «ψίχουλα» πήγαινε και ο κ. Σημίτης, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου.

Οι ίδιοι πάλι, πιστοί ακόλουθοι των Αμερικανών ιμπεριαλιστών πήραν μέρος στην επιδρομή κατά του Αφγανιστάν, με την προσδοκία ότι από τη λεία που θα προκύψει στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας θα πάρουν και αυτοί το κομμάτι τους.

Δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να δούμε ότι ο στρατός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τον σχεδιάζουν οι Γαλλογερμανοί θα είναι ένας ιμπεριαλιστικός στρατός που θα πραγματοποιεί τις επεμβάσεις του στο όνομα των συμφερόντων του «ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού» και θα συνεργάζεται με την αμερικανική ιμπεριαλιστική στρατιωτική μηχανή, όταν διακυβεύονται τα κοινά συμφέροντά τους.

Το πραγματικό και μόνο «αντίπαλο δέος» στον ιμπεριαλισμό, και τις στρατιωτικές του επεμβάσεις είναι οι λαοί και η πάλη τους. Μια πάλη με αντιιμπεριαλιστικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, η οποία θα οδηγεί σε ρήξεις στο εθνικό επίπεδο, ανατρέποντας την εξουσία των μονοπωλίων στη χώρα τους, διαμορφώνοντας έτσι και τους συσχετισμούς των δυνάμεων σε περιφερειακό και παγκόσμιο πεδίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ