ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

«Η δική μας επιλογή είναι ειρήνη, κοινωνική λαϊκή ευημερία, ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα. Δική μας επιλογή είναι να γυρίσει σελίδα, ο λαός στην εξουσία. Δική μας επιλογή είναι να δουλέψουμε όσο γίνεται πιο εντατικά για να γίνει ο 21ος αιώνας, από τις πρώτες δεκαετίες αιώνας των αλλαγών υπέρ του λαών, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της ειρήνης, του σοσιαλισμού».

Μ' αυτές τις φράσεις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα «έκλεισε» την ομιλία της χτες βράδυ στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΕ του Κόμματος στην πλατεία Συντάγματος.

Το «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε ξανά και ξανά, εκατοντάδες φορές, στις προσυγκεντρώσεις από το Μουσείο έως την Ομόνοια, την Κλαυθμώνος και το Μοναστηράκι, στις πορείες τους προς το Σύνταγμα, αλλά και στη μεγάλη μαχητική πορεία - στην οποία συμμετείχαν με τους μετριότερους υπολογισμούς πάνω από 15.000 άτομα - που ακολούθησε προς τις πρεσβείες της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Στα μισητά σύμβολα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες, το ίδιο έπραξαν και μπροστά στα γραφεία της ΕΕ, και τα συνθήματα εναλλάσσονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς κλείνοντας μέσα τους όλη την οργή και την αγανάκτηση που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Ολη την αποφασιστικότητα για αγώνα μέχρι τέλους που μπορεί να έχει ένας κομμουνιστής. Την οργή και την αποφασιστικότητα που είχαν χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ μαζί: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» - «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» - «Κλείστε τη βάση, φέρτε και το πλοίο, έξω η Ελλάδα από το σφαγείο» - «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» - «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο»...


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προληπτικός πόλεμος των λαών κατά των ιμπεριαλιστών σε όλα τα μέτωπα
  • Η μεγαλύτερη βοήθεια που πρέπει να εξασφαλίσουμε στο λαό του Ιράκ είναι να βγει η Ελλάδα από το βρώμικο πόλεμο
  • Πόλεμο στον πόλεμο, διαφορετικά θα μας γονατίσουν, και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε
  • Πρέπει να κατακτήσουμε ετοιμότητα γι' αυτό που έρχεται

«Απέναντι στον προληπτικό πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πρέπει οι λαοί να διεξαγάγουν τον δικό τους προληπτικό πόλεμο κατά των ιμπεριαλιστών, σε όλα τα μέτωπα, στο μέτωπο της ειρήνης, στο μέτωπο των κοινωνικών δικαιωμάτων, κατά των κυβερνήσεων που οικοδόμησαν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και ανέτρεψαν τις λαϊκές κατακτήσεις». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες, κατά τη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που διοργάνωσε το Κόμμα στο Σύνταγμα ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ και στην ελληνική συμμετοχή. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Μέρες τώρα», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα, «οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μαχητικά νιάτα της ΚΝΕ, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές, πεζοπόρους της ειρήνης, δίνουμε μαζί τη μάχη κατά της ιμπεριαλιστικής εισβολής στο Ιράκ.

Ο ελληνικός λαός ενώθηκε με τη μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Γης που βγήκαν στους δρόμους. Με τον αμερικανικό λαό. Χαιρετίζουμε τους πρώτους αρνητές στρατιώτες που εμφανίστηκαν τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ.

Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας. Αδικούν τη νεολαία όσοι αποδίδουν την ορμητικότητά της σε μια αυθόρμητη και τάχα αυτόνομη επιλογή, ενώ είναι προϊόν σκέψης και μιας ορισμένης πείρας.


Οι δολοφόνοι ιμπεριαλιστές έσπασαν τα μούτρα τους στην πρώτη φάση της επιδρομής τους, παρά την υπεροχή των όπλων τους. Υποτίμησαν τον πατριωτισμό του ιρακινού λαού, κάθε λαού που δεν ανέχεται την ιμπεριαλιστική κατοχή. Στα κορμιά του ιρακινού λαού δοκιμάζουν τα νέα δολοφονικά τους όπλα. Ενώ κάνει το ντεμπούτο της η νέα ψηφιακή μεραρχία. Οργανώνουν νέες ψυχολογικές επιχειρήσεις. Επεσαν στην αντίληψή μας πληροφορίες ότι προβλέπεται και σχεδιασμός με προβοκάτσιες, προκειμένου να αποδείξουν ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν έκαναν καλά τη δουλιά τους, για την ανεύρεση χημικών ή άλλων βιολογικών όπλων. Ωστε να επιτύχουν την αλλαγή στάσης των συμμάχων της ΕΕ. Βέβαιοι δεν είμαστε, όμως ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.

Ο,τι και να γίνει, ο λαός του Ιράκ δε θα σταματήσει την αντίστασή του».

Είναι εχθροί των λαών, όχι ελευθερωτές

«Δεν έχουν δικαίωμα οι ιμπεριαλιστές», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «να αποφασίζουν ποιος θα εξοπλιστεί και ποιος θα αφοπλιστεί. Ποιος θα είναι ηγέτης μιας χώρας και ποιος δε θα είναι. Ο λαός αποφασίζει, η επιλογή του κάθε φορά καθορίζεται από το συσχετισμό δύναμης.

Ο ιμπεριαλισμός διαπράττει εγκλήματα και με τον πόλεμο και με την ταξική εκμετάλλευση στις "ειρηνικές" περιόδους. Σκοτώνει και εν καιρώ ειρήνης. Σήμερα στο εργοστάσιο "ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ", στην Κόρινθο, 6 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 3 τραυματίστηκαν. Καταγγέλλουμε το νέο έγκλημα της πλουτοκρατίας.


Eurokinissi

Είναι εχθροί των λαών, και όχι ελευθερωτές. Θέλουν να κάνουν το Ιράκ μια τεράστια στρατιωτική βάση με αμερικανική διακυβέρνηση και ενδεχομένως με ΝΑΤΟικό "καπέλο" ή "καπέλο" ΟΗΕ. Κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να προσφέρει νομιμότητα στον πόλεμο αυτό. Από το Ιράκ θα οργανώσουν ένα νέο γύρο επιθέσεων κατά γειτονικών κρατών, με βάση το δόγμα της ανασυγκρότησης του αραβικού κόσμου».

Τις τελευταίες μέρες οι αμερικανικές πρεσβείες δραστηριοποιούνται παντού, και στη χώρα μας, προκειμένου να επιβάλουν τη φίμωση, να πετύχουν τον αποπροσανατολισμό, τη χαλιναγώγηση του αντιπολεμικού κινήματος. Θέλουν να πείσουν ότι η ηγεμονία των ΗΠΑ εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Οι δημοσιογράφοι δέχονται πιέσεις και εντολές να κρατάνε ισορροπίες, να είναι ουδέτεροι, να κλείσουν τα μάτια τους στο έγκλημα. Πρωτοστατεί η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Τύπου.

Μπράβο σε όλους εκείνους και εκείνες που αντιστέκονται, και είναι αρκετοί».

Η Ελλάδα συμμέτοχος-συνένοχος

«Οι ΗΠΑ», συνέχισε η ομιλήτρια, «ελέγχουν απολύτως τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, χρησιμοποιούν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όλες τις προσβάσεις που τους έχουν δώσει για να περνάνε τα δολοφονικά τους όπλα. Πλοία ξεφορτώνουν και φορτώνουν "Τόμαχοκ" και φέρετρα. Αμερικανικές ακταιωροί ελέγχουν τον κόλπο της Σούδας. Κλιμάκιο Αμερικανών στρατιωτικών έχει εγκατασταθεί στον Αραξο. Ο "Κουντουριώτης" αποτελεί την πολεμική επιμελητεία του αμερικανικού στόλου, ενώ ελληνικά πληρώματα βρίσκονται στα ΑΒΑΚΣ. Και ο πρωθυπουργός το βιολί του, "δε συμμετέχουμε"!


Πολιτική πονηριά διαθέτει το ΠΑΣΟΚ. Μόνον που η πονηριά και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια.

Είναι υποκριτές η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που από τη μια μεριά διακηρύσσουν το σεβασμό τους στις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες, και από την άλλη μεριά διαδηλώνουν κατά του πολέμου, που διεξάγεται με τη στήριξη της Σούδας. Επικρίνουμε το Συνασπισμό που εμφανίζει ως αντιπολεμική ενότητα τη συμπόρευση με τα κυβερνητικά στελέχη στις κινητοποιήσεις.

Τα μάτια ανοιχτά, θέλουν να αποπροσανατολίσουν το αντιπολεμικό-φιλειρηνικό κίνημα, να το μετατρέψουν σε μελό και σόου, στο πλευρό του ενός άξονα που ανταγωνίζεται τον άλλο.

Βεβαίως και χρειάζεται η μέγιστη ενότητα του ελληνικού λαού, αλλά αυτό δε σημαίνει ανοχή σε κείνους που συνέβαλαν στο κτίσιμο της "νέας τάξης πραγμάτων", ενώ έχουν μεταβάλει την Ελλάδα σε βάση δολοφονικής εξόρμησης κατά του ιρακινού λαού, όπως έκαναν και στο παρελθόν κατά του γιουγκοσλαβικού.

Να βγει η Ελλάδα από το σφαγείο, να κλείσει η Σούδα, να έρθει το πλοίο, να σταματήσουν οι διευκολύνσεις. Δεν αρκεί να στέλνουμε τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ. Η μεγαλύτερη βοήθεια που πρέπει να τους εξασφαλίσουμε είναι να βγει η Ελλάδα από το βρώμικο πόλεμο».

Καμία πειθαρχία στους ιμπεριαλιστές

«Καμία δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τόνισε στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα, «δε δεσμεύει τον ελληνικό λαό όταν πρόκειται να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των εισβολέων, των ιμπεριαλιστών.

Αν δεν παρέμβουμε τώρα, αύριο η Σούδα και οι άλλες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν κατά της Συρίας, κατά του Ιράν.

Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση της κυβέρνησης. Αντί γι' αυτό, έχει ριχτεί στην οργάνωση της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να θολώσει τα νερά και να αποκτήσει φιλειρηνικό προφίλ.

Ο ελληνικός λαός είναι σε θέση να βοηθήσει και ανθρωπιστικά τον αδελφό λαό, με έναν όρο: Να διασφαλίσει ότι αυτή η βοήθεια να φθάσει στα χέρια των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Να μη φθάσει στα χέρια των Αμερικανοβρετανών, που με το ένα χέρι ρίχνουν βόμβες και με το άλλο εμπορεύονται την πείνα και τη δίψα των Ιρακινών».

ΟΧΙ στον ελληνικό μισθοφορικό στρατό

«Ο πόλεμος κατά του Ιράκ», παρατήρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «μας βάζει μπροστά σε μια μεγάλη υποχρέωση. Να οργανώσουμε την αντίδραση κατά της συγκρότησης μισθοφορικού στρατού στην Ελλάδα. Τα παιδιά που σπρωγμένα από την ανεργία αναζητούν μια λύση δουλιάς, πρέπει να το σκεφθούν καλά. Να το μετρήσουν.

Δε θέλουν τα παιδιά του λαού στρατευμένα στη μεγάλη υπόθεση της υπεράσπισης των συνόρων και της ακεραιότητας της χώρας, αλλά "Ράμπο" στον πόλεμο σε βάρος άλλων λαών. Αν χρειαστεί θα ζητήσουν από τους μισθοφόρους να σηκώσουν τα όπλα ακόμα και κατά των πατεράδων και μανάδων τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Η Ελλάδα είχε μέχρι τώρα πλήρη συμμετοχή στην πραγματοποίηση πολεμικών επιδρομών, στους εκβιασμούς και στη βία που ασκήθηκε στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάλυψε την προβοκάτσια της Γερμανίας με τους Γερμανούς και Ούγγρους μισθοφόρους, που άναψαν τον εμφύλιο πόλεμο στις Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας. Συνέβαλε και αυτή στη διάλυση της χώρας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια στήριξε τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας αρχικά στη Βοσνία και στη συνέχεια στο έδαφος της Σερβίας. Στήριξε τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αποδεχτεί σωρεία επεμβάσεων σε βάρος λαών με τη μέθοδο των οικονομικών εκβιασμών, του εμπάργκο.

Την ίδια ώρα αφήνουν ανυπεράσπιστο τον παλαιστινιακό λαό. Ενώ βαφτίζουν λύση του Παλαιστινιακού ένα κρατικό μόρφωμα μέσα στο ισραηλινό γκέτο.

Η ΕΕ μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φρόντισαν στα κείμενά τους να απαλειφθεί η ρητή διατύπωση για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ύστερα από απαίτηση του Ισραήλ. Ιδού οι ένοχοι.

Η κυβέρνηση πήρε ενεργό μέρος στην εκβιαστική προσπάθεια του Κόφι Ανάν για να δεχτεί η Κύπρος το σχέδιο των Αμερικανοβρετανών.

Πάνω απ' όλα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία της ΝΔ, συνέδραμε ενεργά, συνειδητά στο κτίσιμο της "νέας τάξης πραγμάτων" της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ. Διέπραξε, ανάμεσα στ' άλλα, τρία κορυφαία εγκλήματα:

- Υπέγραψε φαρδιά-πλατιά το 1999 τη νέα δομή του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, δηλαδή το δικαίωμα ένοπλης επέμβασης, της οικονομικής και πολιτικής επέμβασης στο εσωτερικό χωρών, έξω μάλιστα από τη σφαίρα δράσης αυτού του πολεμικού οργανισμού.

- Συμφώνησε, μαζί με τα άλλα κράτη της ΕΕ, ότι, μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, πρέπει όλος ο καπιταλιστικός κόσμος να κηρύξει γενικό πόλεμο κατά των λαών, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

- Τρίτη εγκληματική πράξη ήταν η υπογραφή της κυβέρνησης στη συμφωνία του ΝΑΤΟ στην Πράγα, που υιοθετεί το προληπτικό χτύπημα, δηλαδή τη βασική στρατηγική του ιμπεριαλισμού.

Μπορούσε να δυσκολευτεί ο πόλεμος; Ναι!

- Αν η ελληνική κυβέρνηση έκλεινε τη Σούδα, αν έκοβε το δρόμο των διευκολύνσεων, αν δεν έστελνε το "Κουντουριώτη" στον Κόλπο οι δολοφόνοι ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία θα είχαν πρόσθετες δυσκολίες.

- Αν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και οι άλλες χώρες που είχαν αντίρρηση στην κήρυξη του πολέμου δε διέθεταν τον εναέριο χώρο τους, τις βάσεις τους και άλλες διευκολύνσεις στον πόλεμο, η μαύρη συμμαχία θα είχε ανυπέρβλητες δυσκολίες. Δε θα τους αρκούσαν το Κατάρ και το Κουβέιτ.

- Αν η Ελλάδα, αν όλες οι χώρες, που για δικούς τους λόγους είπαν ΟΧΙ, έλεγαν ΟΧΙ και στις διευκολύνσεις, τότε θα δυσκόλευαν να συγκροτηθεί ένας μακρύς κατάλογος φανερών και αφανών συμμάχων των ΗΠΑ.

Οι ιμπεριαλιστές της Ευρώπης μια ευχή ψελλίζουν, να κρατήσει όσο γίνεται λιγότερο ο πόλεμος, δηλαδή να νικήσουν οι εισβολείς όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θέλουν τον ιρακινό λαό γρήγορα ηττημένο, ώστε να ασχοληθούν με τις δικές τους υποθέσεις, να διευθετήσουν τις δικές τους διαφορές. Ταυτόχρονα, κλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες του πολέμου».

Να ηττηθεί η μαύρη συμμαχία, να απομονωθεί

«Δε θέλουμε τον πόλεμο», τόνισε η ομιλήτρια, «αλλά σήμερα αυτό που έχει σημασία είναι να νικήσει ο ιρακινός λαός και οι φιλειρηνικοί λαοί της Γης. Οσες θυσίες και να χρειαστεί να γίνουν. Αυτό που εμείς επιθυμούμε παραπέρα είναι ο νικητής ιρακινός λαός να καταφέρει νικώντας τους ιμπεριαλιστές να δώσει συνέχεια στον αγώνα του για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Αν τον Σαντάμ Χουσεΐν ανατρέψουν οι ιμπεριαλιστές θα τον αντικαταστήσουν με τη δική τους στρατιωτική διοίκηση και με μια κυβέρνηση-μαριονέτα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ