ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανησυχώντας για τα συμφέροντά τους...

Κοιτούν φωτογραφίες των νεκρών αμάχων που προκάλεσαν...

Associated Press

Κοιτούν φωτογραφίες των νεκρών αμάχων που προκάλεσαν...
ΠΑΡΙΣΙ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΜΟΣΧΑ.--

Βαφτίστηκαν «τρόικα της ειρήνης» ή «αντιπολεμικός άξονας» εξαιτίας της στάσης τους, κυρίως εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, έναντι του πολέμου κατά του Ιράκ. Χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στο Παρίσι, μόλις μία μέρα μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρόντος φυσικά του Κόλιν Πάουελ.

Ελάχιστα διέρρευσαν για το τι πραγματικά συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Ιγκόρ Ιβανόφ, αν και το ζήτημα της συνάντησης ήταν ποια θα πρέπει να είναι η στάση τους μετά το πέρας των εχθροπραξιών στο Ιράκ, δηλαδή η τύχη των συμφερόντων τους, αφού και οι τρεις χώρες έχουν συνάψει σειρά συμβολαίων με τη νόμιμη κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία όμως παραμένουν ανενεργά εξαιτίας του εμπάργκο και θεωρείται δεδομένο ότι με τη νέα κατάσταση θα κηρυχτούν άκυρα.

Επισήμως, πάντως, οι δηλώσεις τους δεν έδωσαν στίγμα προθέσεων αφού τόνισαν ξανά ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει από τώρα έναν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ, «ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό επίπεδο», κατά τον Γάλλο ΥΠΕΞ. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει «πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων για τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ».

Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους λόγω της «επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ιράκ», δήλωσε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «κάθε προοπτική για το μέλλον του Ιράκ πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση του Ιράκ μετά τον πόλεμο».

Από την πλευρά του ο Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε πως «η προτεραιότητα» αυτή τη στιγμή είναι «να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ιράκ».

Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας «France-3» τόνισε ότι η Γαλλία δεν είναι «στο στρατόπεδο των δικτατοριών», και εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί έκαναν «τριπλό λάθος», «ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό» στο Ιράκ.

Τέλος, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, είπε πως θεωρεί προφανές ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις «χάρη στην υπεροπλία τους» θα κερδίσουν τον πόλεμο στο Ιράκ και εξέφρασε την ελπίδα του για «γρήγορη νίκη» των συμμάχων. Οπως μεταδίδει το Reuters, είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός καγκελάριος - ο οποίος εξ αρχής είχε ταχθεί κατά της επέμβασης στο Ιράκ - εκφράζει την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν τον πόλεμο αν και επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στον πόλεμο.

ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Θέτοντας του όρους για τη «συμφιλίωση»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Είναι καιρός ΗΠΑ και Γαλλία να συμφιλιωθούν μετά από μία πολιτική διαφωνία για ένα πολύ σοβαρό θέμα τονίζει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro υπογραμμίζοντας με σημασία «ότι ποτέ οι δύο χώρες δεν διέρρηξαν τις φιλικές τους σχέσεις».

Πάντως παρά την κίνηση «αβρότητας» όπως αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε για άλλη μία φορά τους όρους, του παιχνιδιού όχι μόνο προς τη Γαλλία αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Πάουελ όπως τόνισε και στη συνέντευξη θεωρεί φυσιολογικό ότι οι διοικητές του στρατού των ΗΠΑ θα αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια του πληθυσμού και τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, καθώς «είναι μία ευθύνη την οποία δεν μπορούμε να αναθέσουμε σε κάποιον άλλον», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ξεκαθαρίζει για άλλη μία φορά ότι η αρχική επένδυση ανήκει στις ΗΠΑ και ότι στη συνέχεια η ΕΕ θα μπορέσει να συμβάλει στην ανοικοδόμηση και θα αποφασίσει για την κατανομή της βοήθειάς της.

Διευκρίνησε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα έχουν έναν ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και στους τομείς της ανοικοδόμησης και της εγκατάστασης πολιτικής εξουσίας στο Ιράκ, μετά το τέλος του πολέμου, τονίζοντας όμως ότι είναι ακόμα νωρίς για να εισέλθει κανείς σε λεπτομέρειες.

Ειδικότερα όσον αφορά στην μεταβατική εξουσία που θα εγκατασταθεί στο Ιράκ, ο Πάουελ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποτελείται από αντικαθεστωτικούς του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού, έτσι ώστε το Ιράκ να μην κυβερνάται αποκλειστικά από προσωπικότητες του εξωτερικού.

Τέλος, αρνήθηκε την ύπαρξη «μαύρης λίστας» εταιρειών που έχουν αποκλειστεί και υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να υπάρξει διαφάνεια στην ανάθεση των συμβολαίων, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ για την ανάπτυξη.

Εντείνεται η σύγχυση για τις απώλειες

ΝΤΟΧΑ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οσο πιο συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την πορεία των μαχών στα πολεμικά μέτωπα και κυρίως γύρω από την ιρακινή πρωτεύουσα αλλά και για τα αποτελέσματα των ανηλεών βομβαρδισμών, τόσο εντείνεται και η σύγχυση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των απωλειών και από τις δύο πλευρές.

Χτες το μεσημέρι, η αμερικανική διοίκηση στην Ντόχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της καταμετρούν 54 νεκρούς, στους οποίους δε συμπεριλαμβάνονταν οι 7 νεκροί από τη συντριβή του ελικοπτέρου «Black Hawk», την Πέμπτη, καθώς διερευνούνται ακόμη τα αίτια του συμβάντος. Αργότερα το απόγευμα, Αμερικανοί αξιωματικοί, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι σκοτώθηκαν άλλοι 4 πεζοναύτες, δύο στο αεροδρόμιο και δύο στις μάχες που συνεχίζονται στην περίμετρο της πόλης Αλ Κουτ, ενώ παραδέχονταν ότι την Πέμπτη 2 ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, «από φίλια πυρά» ο ένας και από ατύχημα ο άλλος. Με βάση την επίσημη ενημέρωση στην Ντόχα, οι Αμερικανοί αγνοούμενοι είναι 16 και οι τραυματίες περισσότεροι από 150. Η βρετανική πλευρά δεν έδωσε, χτες, επίσημη ενημέρωση για τις απώλειες των δυνάμεών της, που επισήμως παραμένουν στους 27 νεκρούς, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για αγνοουμένους ή τραυματίες.

Από την ιρακινή πλευρά, το απόγευμα της Πέμπτης είχαν ανακοινωθεί συνολικά 472-844 νεκροί και 4.399-5.994 τραυματίες άμαχοι, ενώ δεν έχει δοθεί απολογισμός για τις ιρακινές στρατιωτικές απώλειες. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, 83 άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν στα χωριά που γειτονεύουν με το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατά τη διάρκεια των νυχτερινών μαχών στην περιοχή, που συνοδεύτηκαν από σφοδρούς βομβαρδισμούς, όπως υποστήριξαν νοσοκομειακές πηγές. Η αμερικανική πλευρά, από την άλλη, υποστήριξε ότι μόνο στο συγκεκριμένο μέτωπο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 320 Ιρακινοί στρατιώτες.

ΒΕΛΓΙΟ-ΑΥΣΤΡΙΑ
Λαϊκή ανησυχία και καταδίκη του πολέμου

Βρυξέλλες-Βιέννη.-- Το 70% των Βέλγων θέλει να τελειώσει ο πόλεμος πρίν την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 31 Μαρτίου- 1η Απριλίου και δημοσίευσε η εφημερίδα «Λε Σουάρ».

Από αυτούς το 38% θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις των Αμερικανο-βρετανών πρέπει να «διακοπούν άμεσα κσι χωρίς προϋποθέσεις». Παράλληλα ένα 64% θεωρεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «θα έχει αρνητικές ή πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή».

Στην Αυστρία επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό «News», το 56% των πολιτών φοβάται ότι ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο πόλεμο, σε αντίθεση με το 41%. Ενώ και το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φοβούνται εξαιτίας του πολέμου.

ΗΠΑ
Εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τον πόλεμο

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Με εξαιρετική ικανοποίηση υποδέχτηκε ο Τζορτζ Μπους, την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που δεν ήταν άλλη από την έγκριση των κονδυλίων ύψους 80 δισ. δολαρίων, που ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προκειμένου να εξασφαλιστεί «η νικηφόρα έκβαση του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά και κατά της τρομοκρατίας». Κονδύλια που αναμένεται να εκταμιευτούν μέχρι και μέσα στο μήνα Απρίλη.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν επίσης για την επιβράβευση των συμμάχων των ΗΠΑ και για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σε μια από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή προβλέπεται ότι δε θα διατεθούν χρήματα από αυτόν τον προϋπολογισμό σε εταιρίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία ή τη Συρία, που θα προσπαθήσουν να πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε στην εισήγηση του Λευκού Οίκου και μάλιστα προσπάθησε να αποτρέψει την έγκριση αυτής της τροπολογίας, προκειμένου να μην προκληθούν ακόμη περισσότερα προβλήματα σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων «συμμάχων».

Πάντως, εγκρίθηκε η πρόταση του Τζορτζ Μπους για τη χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά και 3 δισ. προς τις αεροπορικές εταιρίες που στενάζουν για άλλη μια φορά...

ΤΟ «ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΤΩΠΟ»
Η απειλή του στρατηγού

ΧΑΖΕΡ.--

Οι δυνάμεις των Κούρδων κατέλαβαν μια «στρατηγικής σημασίας γέφυρα» κοντά στην πόλη Χαζέρ, ανέφεραν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία και ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ, και προωθήθηκαν 12 χλμ. προς τη Μοσούλη. Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων «φώτιζαν» παράλληλα στόχους για τα βομβαρδιστικά, που συνέχιζαν να πλήττουν τους υποχωρούντες Ιρακινούς, οι οποίοι σχεδιάζουν πιθανώς να υπεραμυνθούν Μοσούλης και Κιρκούκ -- δύο σημαντικότατων πετρελαϊκών κέντρων -- εντός των πόλεων.

Η Τουρκία εξακολουθούσε να παρακολουθεί ανήσυχα την κατάσταση. Η Cumhuriyet ανέφερε ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΣ στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ είπε στον Αμερικανό ΥπΕξ Πάουελ ότι «εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σχετικά με το Βόρειο Ιράκ, η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της». Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένεται να επιδιώξει «κοινή στάση» με το Ιράν στο Κουρδικό κατά την επίσκεψη του Ιρανού ΥπΕξ, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος αναμένεται την Κυριακή στην Αγκυρα.

«Να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες»

Κοινή έκκληση Ρωσίας - Κίνας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κοινή έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ιράκ απηύθυναν, χτες, Ρωσία και Κίνα, με γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών λίγο μετά την άφιξη για διαβουλεύσεις στην κινεζική πρωτεύουσα του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ. Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και επισημαίνεται ότι πρέπει άμεσα ο ΟΗΕ να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια πιθανή ανθρωπιστική τραγωδία αλλά και η επόμενη μέρα των εχθροπραξιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ