ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 2003
Σελ. /32
«Στον αέρα» η επόμενη μέρα

Associated Press

Ο συντονισμός και η παροχή κάθε είδους βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Ιράκ ήταν, όπως φάνηκε τουλάχιστον, το μοναδικό σημείο συμφωνίας στους κόλπους της ΕΕ για το θέμα. Τη δέσμευσή τους για διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, καθώς και για σεβασμό των μειονοτήτων του διατύπωσαν και οι Μπους, Μπλερ και Αθνάρ μετά το πέρας του «πολεμικού συμβουλίου» στις Αζόρες.

Ολοι ανεξαιρέτως οι «ανησυχούντες» για το μέλλον του Ιράκ προσέφεραν οικονομική βοήθεια και «θυμήθηκαν» τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στην ανοικοδόμησή του, αν και δεν τον «τίμησαν» αναλόγως πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Ομως, πρακτικά όλοι οι σχεδιασμοί είναι «στον αέρα», δεδομένης της αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη μέρα. Και η Ουάσινγκτον, που εδώ και μήνες ανοιχτά εκπονεί διάφορα σχετικά σενάρια, δε μοιάζει να έχει καταλήξει σε ένα «πειστικό» τρόπο διαχείρισης του χάους που θα προκαλέσει η εισβολή των στρατιωτικών της δυνάμεων σε μια χώρα, που ήδη παρέπαιε επικίνδυνα σε όλους τους τομείς υποδομής εξαιτίας των μακρόχρονων κυρώσεων.

Τα σχέδια «των σωτήρων»...

Η Ουάσιγκτον, με βάση τις πληροφορίες, σχεδιάζει κατάληψη του Ιράκ, επιβολή, για κάποιο χρονικό διάστημα, στρατιωτικής διοίκησης για να διατηρηθεί η ηρεμία και να εξοβελιστούν όλα τα στοιχεία του ιρακινού καθεστώτος και μετάβαση σε μια πολιτική διοίκηση που θα απαρτίζεται από προσωπικότητες της ιρακινής αντιπολίτευσης, φίλα προσκείμενες στην Ουάσιγκτον. Πριν από αυτή τη μετάβαση, η ιρακινή αντιπολίτευση δεν προβλέπεται να διαδραματίσει παρά βοηθητικό ρόλο.

Το Πεντάγωνο έχει διορίσει τον στρατηγό Τζέι Γκάρνερ, συντονιστή της «Επιτροπής Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας». Περιστοιχίζεται από, τουλάχιστον, άλλα 200 άτομα (Αμερικανούς πρώην στρατιωτικούς, διπλωμάτες και μέλη κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων). Ο Γκάρνερ θα συντονίζει τις τρεις ζώνες που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν για το «ομοσπονδιακό» Ιράκ (τον κουρδικό Βορρά, το σιιτικό Νότο και τη Βαγδάτη). Τη διοίκησή τους, σε πρώτη φάση, θα αναλάβουν 3 Αμερικανοί, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει το όνομα της Μπάρμπαρα Μποντίν, πρώην πρέσβειρας στην Υεμένη.

Εχει, επίσης, συσταθεί, εδώ και δύο μήνες, από Βρετανούς και Αμερικανούς, η λεγόμενη διυπουργική «Μονάδα Σχεδιασμού για το Ιράκ». Επικεφαλής τέθηκε ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης και αξιωματικός του Ναυτικού Ντομινίκ Σιλκότ. Η «μονάδα» θα «εξειδικεύει» τις αποφάσεις της «Επιτροπής» και όλοι μαζί θα αναφέρονται στον Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή Τόμι Φρανκς. Θεωρητικώς, όλα αυτά θα ισχύσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ έχει διαρρεύσει ότι σε μια πρώτη φάση, οι προσωπικότητες της φιλοαμερικανικής αντιπολίτευσης θα αναλάβουν «περιορισμένους συμβουλευτικούς ρόλους» με συμβόλαια των 180 ημερών, προκειμένου να μετριαστεί η αντίδραση των «εσωτερικών» αντιφρονούντων, τους οποίους η Ουάσιγκτον σκοπεύει, επίσης, να αξιοποιήσει.

Τέλος, η αμερικανική διοίκηση θεωρεί δεδομένη την, επί πληρωμή, βοήθεια των Ιρακινών δημοσίων υπαλλήλων (γιατρών, γραφειοκρατών, δασκάλων), τους οποίους θεωρεί απαραίτητους για την ανοικοδόμηση της χώρας, και της πλειοψηφίας των Ιρακινών στρατιωτών, τους οποίους θα καλέσει να εργαστούν στα έργα ανοικοδόμησης. Οσο για τον ΟΗΕ, θα αναλάβει το δυσβάσταχτο έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

...και η πραγματικότητα

Τα σχέδια αυτά, εξαρχής, χαρακτηρίστηκαν «απλοϊκά και μη ρεαλιστικά». Σφοδρές επικρίσεις δέχτηκε, καταρχάς, η αντίληψη περί κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους των εξόδων ανοικοδόμησης από τις πωλήσεις του ιρακινού πετρελαίου. Ο Ερικ Σβαρτζ, ειδικός ανθρωπιστικής βοήθειας της κυβέρνησης Κλίντον, μίλησε για «όνειρα θερινής νυκτός» δεδομένης της καταστροφής που θα υποστεί η ήδη κατεστραμμένη πετρελαϊκή υποδομή και υπολόγισε ότι για τη συντήρηση μιας αμερικανικής διοίκησης, τουλάχιστον 75.000 ανδρών στο Ιράκ, για να διασφαλιστεί κάπως η τάξη, μόνο τον πρώτο χρόνο θα χρειαστούν 20 δισ. δολάρια.

Και το ίδιο το περιεχόμενο των αμερικανικών σχεδιασμών έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αμερικανοί ειδικοί επισήμαιναν ότι είναι σχεδόν ανέφικτο για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να διατηρήσουν την εδαφική και πληθυσμιακή ενότητα του Ιράκ, δεδομένων των οξύτατων εθνικών και θρησκευτικών διαφορών (Κούρδοι, Ασσύριοι, Χαλδαίοι στο Βορρά, σουνίτες Ιρακινοί στο κέντρο και στο Νότο, το σιιτικό 65% του συνόλου στο Νότο). Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του ότι η σιιτική οργάνωση Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ (που εδρεύει στο Νότο και στο Ιράν και προσφάτως ανέπτυξε, τουλάχιστον, 1.500 ετοιμοπόλεμους άνδρες στο Βορρά), δήλωνε, μόλις 24ωρα πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία δύναμη κατοχής», ασχέτως αν είχε συμμετάσχει στις, υπό αμερικανική αιγίδα, συνόδους της ιρακινής αντιπολίτευσης, τότε η κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα ακόμη και για αυτό το πρώτο επίπεδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οσο για το «όραμα Μπους» περί εξαγωγής «δημοκρατίας» στο σύνολο του αραβικού κόσμου, με πρώτη στάση το Ιράκ, αμφισβητείται ακόμη και από το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με μυστική έκθεση που διέρρευσε, στα μέσα Μάρτη, η «εγκαθίδρυση δημοκρατίας όπως η Ουάσιγκτον το φαντάζεται στο Ιράκ» δεδομένων των θρησκευτικό-εθνοτικο-κοινωνικών δυσκολιών είναι «πρακτικώς ανέφικτη» και η άποψη ότι η ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος θα προκαλέσει «ντόμινο δημοκρατικών ανακατατάξεων στις αραβικές χώρες είναι μη ρεαλιστική». Την ανησυχία τους δεν έκρυβαν ούτε στελέχη της CIA, που υποστήριζαν ότι το Πεντάγωνο προχώρησε στους σχεδιασμούς του χωρίς να ζητήσει τη γνώμη κανενός.

Τόσο η CIA όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρούν πολύ πιθανότερο ένα άλλο ντόμινο: αυτό της γενικής αποσταθεροποίησης και της όξυνσης των τρομοκρατικών επιθέσεων. Τις ανησυχίες εντείνει το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκάθαρα, και στο διάγγελμά του, μίλησε για αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών στην Ουάσινγκτον. Το «μήνυμα» Μπους έχουν λάβει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι -Ιράν, Συρία- ενώ η ιδέα προκαλεί τρόμο και στα φιλοαμερικανικά καθεστώτα, ιδιαίτερα μετά τη διαρροή της έκθεσης του Πενταγώνου, που πρότεινε την τριχοτόμηση και της Σ. Αραβίας. Προφανώς, διόλου τυχαία Ιρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι «το Ιράν δε θα περιμένει παθητικά να τεθεί στο αμερικανικό στόχαστρο εφόσον οι ΗΠΑ θα έχουν εγκατασταθεί στη μεγάλη βάση τους: το Ιράκ». Ισως, ο πραγματικός πόλεμος, λοιπόν, να αρχίσει αμέσως μετά το τέλος των μαχών...


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Ο μαύρος χρυσός, το δολάριο και η ηγεμονία

Ο πόλεμος αυτός είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει όλα τα δεδομένα όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον υπόλοιπο πλανήτη. Οι αλλαγές αυτές, όμως, θα γίνουν γύρω από έναν άξονα: του πετρελαίου και κατ' επέκταση της γεωπολιτικής, της δύναμης του δολαρίου και της εγκαθίδρυσης μιας ηγεμονίας, όπου θα συμμετέχουν συγκεκριμένες μεγάλες δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Κατ' αρχήν, οι πετρελαϊκοί γίγαντες προσμένουν πολλά από τον πόλεμο, αφού ελπίζουν ότι ο «μαύρος χρυσός» στα σπλάχνα του Ιράκ θα είναι σε λίγο καιρό στην κατοχή τους. Και όχι μόνο. Ελπίζουν ότι θα υποβάλουν και τους κανόνες του παιχνιδιού για όλη την ευρύτερη περιοχή. Κάτι που ήθελαν να πράξουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες, αλλά δεν μπορούσαν, καθώς είχαν αποβληθεί.

Μοιράζουν συμβόλαια

Ηδη ο πλειστηριασμός εκ μέρους των αμερικανικών και βρετανικών «μεγάλων αδελφών» έχει αρχίσει. «Exxon Mobil», «Chevron Texaco», «Shell», BP, αλλά και η τεξανική «Halliburton», όπου ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ υπήρξε επί χρόνια σύμβουλός της, φέρονται ότι έχουν ήδη «κάνει συμβόλαια»... Πώς και με ποιον; Με κανένα, αν και σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» (16/01/03), αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Αμύνης είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις «ανεπισήμως» με στελέχη των «Halliburton», «Schlumberger», «Exxon Mobil», «Chevron Texaco» και «Conoco Phillips», ώστε να σχεδιάσουν τη μεταπολεμική πετρελαϊκή παραγωγή...

«Ανεπισήμως» συμφωνούν... μόνο ευελπιστώντας και προσδοκώντας ότι τα βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βαγδάτη και όλο το Ιράκ, ουσιαστικά εξαναγκάζοντας με την πειθώ των όπλων τους «Ιρακινούς που θα έχουν στον έλεγχό τους τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ», όπως μας τονίζουν συνεχώς ο Νο1 πολέμαρχος Τζορτζ Μπους, αλλά και ο Νο2 Τόνι Μπλερ, να υπογράψουν τα συμβόλαια με τις «μεγάλες αδελφές». Εξάλλου, σύμφωνα με το αμερικανικό «Newsweek», το κυριότερο επιχείρημα που θα προβάλλουν είναι ότι είναι οι μόνες που έχουν τη δυνατότητα, την οικονομική εννοείται, να αποκαταστήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ στα 6 εκατομμύρια βαρέλια που έχει τη δυνατότητα, μετά από 12 χρόνια υποπαραγωγής, αλλά και να αναπτύξουν τις εγκαταστάσεις στο Νότιο Ιράκ - 60% των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων του Ιράκ.

Ελεγχος της περιοχής

Για να μπορέσουν όμως να εξασφαλίσουν τα δεκάδες δισ. του κέρδους, θα πρέπει να εισέλθουν σε ένα μεταπολεμικό Ιράκ, που θα πρέπει να είναι σταθερό πολιτικά και θετικό για τους ίδιους, ώστε να υπογραφούν τα αμφιλεγόμενα συμβόλαια όπου θα τους δίνεται η ιδιοκτησία των πετρελαιοπηγών και θα εξασφαλίζεται η απαλλαγή από την καταβολή φόρου ή των διεθνών περιβαλλοντικών περιορισμών, όπως ήδη έχουν κάνει σε άλλες περιπτώσεις και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά ποτέ στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική. «Το ζήτημα δεν είναι το πετρέλαιο ως προϊόν, αλλά ο ευρύτερος στόχος, δηλαδή οι μεγάλοι πετρελαϊκοί γίγαντες να αλλάξουν συλλήβδην τους όρους της ανάμειξής τους στην περιοχή και την πολιτική του πετρελαίου, με τα κοινής ευθύνης και παραγωγής συμβόλαια», διαπιστώνει ο αναλυτής ασφάλειας και πετρελαίου της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, Ναουάφ Ομπάιντ.

Η δήλωση αυτή του Σαουδάραβα αξιωματούχου, με κεκαλυμμένο τρόπο θέτει το ζήτημα των όρων. Ορων που θα εξυπηρετήσουν το δεύτερο πυλώνα του πολέμου, την ηγεμονία, μέσω του δολαρίου.

Οταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο εδώ και μήνες για τον πόλεμο, ότι «δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το πετρέλαιο» είχε βάση. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Μάικλ Ρένερ στο «Foreign Policy in Focus», ο στόχος της αμερικανοβρετανικής εκστρατείας είναι «ο έλεγχος του πετρελαίου όλου του Περσικού Κόλπου, αλλά και η ανάγκη για την απόλυτη κυριαρχία του πετρελαίου του Ιράκ που είναι σε σύνδεση με την υπεράσπιση του δολαρίου».

Πόλεμος ευρώ και δολαρίου;

Από τις αρχές του Απρίλη του 1997, δηλαδή έξι χρόνια πριν, έκθεση του Ινστιτούτου Τζέιμς Μπέικερ του Πανεπιστημίου Ράις επισήμανε τον «κίνδυνο του Ιράκ και του Ιράν», για τη μελλοντική μη ελέγξιμη διάθεση πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, φόβοι που επιβεβαιώθηκαν με την απόφαση του ΟΠΕΚ ότι η διάθεση πετρελαίου του Ιράκ, αλλά και άλλων χωρών - μελών του Οργανισμού μπορεί να γίνεται και σε ευρώ και όχι μόνο σε δολάρια!

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και με το Ιράν να μετατρέπει τα αποθεματικά κεφάλαια της χώρας σε ευρώ (Iran Financial News 25/08/02), αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η Τράπεζα του Καναδά και, ανήκουστο, ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊβάν («Business Week» 17/01/03, «Asia Times» 11/4/02).

Και όχι μόνο αυτό, το καθεστώς το Σαντάμ Χουσεΐν ήδη έχει προσφέρει αφειδώς συμβόλαια εξόρυξης και παραγωγής - τα οποία παραμένουν ανενεργά όσο διαρκούν οι κυρώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών - στη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Ιταλία και τη Μαλαισία. Στην περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ και αντικατάστασής του από ένα νέο καθεστώς - πελάτη είναι το πιο πιθανό όλα αυτά τα συμβόλαια να ακυρωθούν, αν και θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν τουλάχιστον στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία μέρος της πίτας της πετρελαϊκής παραγωγής, με αντάλλαγμα την ψήφο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού μπορούσαν κατ' αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν τον έλεγχο και φυσικά τη συνέχιση της ηγεμονίας του δολαρίου, καθώς «το παγκόσμιο εμπόριο είναι ένα παιχνίδι όπου οι ΗΠΑ παράγουν δολάρια και όλος ο κόσμος παράγει αγαθά που τα δολάρια αγοράζουν»... σημειώνει ο Γουίλαμ Γκρέιντερ, στο περιοδικό «Nation». «Σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση ανατραπεί, τότε το υπερτιμημένο δολάριο θα παρασύρει στον κατήφορο την κλυδωνιζόμενη αμερικανική οικονομία»...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Με τον τρόμο της προδοσίας

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.--

Οι Κούρδοι ετοιμάζονταν, αυτήν την εβδομάδα, να πολεμήσουν στο πλευρό των Αμερικανών για την κατάληψη του Κιρκούκ και ίσως της Μοσούλης. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους όμως βρισκόταν ο τρόμος της αμερικανικής προδοσίας μετά τον πόλεμο...

«Το κίνημά μας και ο λαός μας κατασφαγιάζονται με απίστευτο τρόπο και όλοι σιωπούν. Αισθανόμεθα, εξοχότατε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ηθική και πολιτική ευθύνη έναντι του λαού μας, ο οποίος αφοσιώθηκε στην πολιτική της χώρας σας». Αυτά έγραφε ο Μουσταφά Μπαρζάνι σε επιστολή του στον Χένρι Κίσιντζερ το 1975. Οι ΗΠΑ είχαν τότε ενθαρρύνει τους Κούρδους να εξεγερθούν κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, όσο αυτός πολεμούσε εναντίον του Σάχη του Ιράν. Αλλά ο Σαντάμ, διαβλέποντας το αμερικανικό παιχνίδι, τα «βρήκε» με την Τεχεράνη. Ο Κίσιντζερ διέταξε τη CIA να αποχωρήσει. Ακολούθησε σφαγή των Κούρδων από τις ιρακινές δυνάμεις. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε με τους Σιίτες το 1991, όταν ο Αμερικανός στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοπφ πληροφόρησε προς έκπληξή τους τους (παραδοθέντες!) Ιρακινούς στρατηγούς ότι μπορούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους και τα ελικόπτερά τους και ο Βρετανός στρατηγός Σερ Πίτερ ντε λα Μπιγιέρ, «ήρωας πολέμου», έλεγε στη βρετανική κυβέρνηση ότι «έπρεπε να επανέλθει ο νόμος και η τάξη» στο Ιράκ από τις δυνάμεις του Σαντάμ. Το 1991, η επιβολή των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων και ο άβολος «γάμος συμφέροντος» της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν και του Ιρακινού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, των δύο μεγαλύτερων ένοπλων οργανώσεων των Ιρακινών Κούρδων, συνέβαλαν στη δημιουργία του κουρδικού θύλακα, ο οποίος, στη θεωρία, θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε ένα αυτόνομο ή ομόσπονδο Κουρδιστάν. Αυτό διαπραγματεύονται, εδώ και μήνες, οι Αμερικανοί με τους Κούρδους - αυτό ήταν το κεντρικό θέμα των συνομιλιών στην Αγκυρα με ενορχηστρωτή τον βετεράνο των παζαριών του Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, που «ολοκληρώθηκαν» μία μέρα πριν τελειώσει ο πόλεμος.

Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι αν πράγματι θέλουν να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος. Κάτι που οι Τούρκοι, όπως και οι Ιρανοί, δηλώνουν πως θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν, ακόμη και εισβάλλοντας στρατιωτικά. Οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι οι πεσμεργκά (εθελοντές μαχητές) θα κινηθούν προς το Κιρκούκ, όπου ανέμεναν «μικρή αντίσταση», μαζί με τους Αμερικανούς. Οι Τούρκοι προειδοποιούσαν ότι κάτι τέτοιο είναι «απαράδεκτο» και απειλούν με επέμβαση. Είναι ένα ενδεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά: 70.000 άνδρες είναι στη μεθόριο. Οι Αμερικανοί προειδοποιούν τους Τούρκους, με τους οποίους η συμφωνία για τη «διέλευση» 62.000 ανδρών χάλασε, ακριβώς επειδή η Αγκυρα αξίωνε γραπτή δέσμευση Μπους ότι δε θα δημιουργηθεί κουρδικό κράτος - η Αγκυρα ενέκρινε μόνο τη χρήση των αεροδιαδρόμων την Πέμπτη και στη συνέχεια την ανέβαλε..., να μην εισβάλλουν σε καμία περίπτωση.

Οι Κούρδοι πρότειναν στους Αμερικανούς να «διαμοιραστούν» τα πετρέλαια της περιοχής μεταπολεμικά. Οι Αμερικανοί φέρονταν να αντιπρότειναν να συγκυβερνήσουν οι Κούρδοι, οι Σιίτες, οι Τουρκμένοι και οι άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Είναι ένα σενάριο δύσκολα υλοποιήσιμο. Αν υπάρξει έστω και ομόσπονδο κουρδικό κράτος, οι Τούρκοι θεωρούν βέβαιο ότι το μειονοτικό θα αναζωπυρωθεί. Ενας Τουρκμένος πολιτικός έλεγε ότι «αν υπάρξει κουρδικό κράτος, η Τουρκία θα χάσει την Ανατολία μέσα σε 15 χρόνια». Ισως και νωρίτερα, λένε απόστρατοι Τούρκοι στρατηγοί. Θέλουν οι Αμερικανοί να μετατρέψουν την Τουρκία στο Μεσανατολικό αντίστοιχο της Γιουγκοσλαβίας; Μένει να φανεί.

Ο Κίσιντζερ είχε πει, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο τον κάλεσε να εξηγήσει τη στάση του έναντι του Μπαρζάνι, ότι «οι μυστικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να συγχέονται με το ιεραποστολικό έργο». Είναι κάτι που οι Κούρδοι μάλλον θα έπρεπε να θυμούνται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ