ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 2003
Σελ. /32
«Φρικτά στοιχεία» για την ανεργία στις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πανικό στο οικονομικό επιτελείο των ΗΠΑ προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία. Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Φλεβάρη, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 308.000!

«Πρόκειται για φρικτά στοιχεία» επισήμανε χαρακτηριστικά οικονομολόγος της εταιρίας παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών BMO Newsbitt Burns. «Είναι πλέον σαφές, τόνισε ο ίδιος, ότι η οικονομία των ΗΠΑ αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις πιέσεις από την ένταση με το Ιράκ και τη συνεχή περικοπή κόστους των επιχειρήσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικοί αναλυτές, τόσο του κυβερνητικού επιτελείου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, υπολόγιζαν, για τον ίδιο μήνα, μικρή αύξηση των ανέργων κατά 8.000.

Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ έφθασε στο 5,8%, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση ότι η ύφεση στην αμερικανική οικονομία είναι βαθιά και διαρκεί πολύ περισσότερο απ' όσο αρχικά είχε προβλεφτεί.

Οσον αφορά στην απώλεια θέσεων εργασίας, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου βρίσκεται στην πρώτη θέση με 92.000, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κλάδος των υπηρεσιών με 86.000 και ακολουθούν η βιομηχανία με 53.000 και οι κατασκευές με απώλεια 46.000 θέσεων εργασίας. Οπως αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τους τρεις τελευταίους μήνες οι περισσότερες απολύσεις γίνονται στις εμπορικές επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη οι περισσότερες απολύσεις γίνονταν στη βιομηχανία και τις κατασκευές. Δείγμα ότι η κρίση περνάει τώρα κυρίως στον τριτογενή τομέα.

Εξίσου αρνητικά είναι και τα στοιχεία για την πορεία των αμερικανικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας, κατά το διάστημα Γενάρης 2001 - Δεκέμβρης 2002. Εξάλλου αυτός ο κλάδος υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ενωσης Ηλεκτρονικών (ΑΕΑ), στο διάστημα αυτό οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας μείωσαν το προσωπικό τους κατά 10%, απολύοντας πάνω από 560.000 εργαζόμενους!

Οι κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας «εξαφάνισαν» 415.000 θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ ή ποσοστό 20%, ενώ πέρσι η απασχόληση στο συγκεκριμένο τομέα μεταποίησης υποχώρησε κατά 8% ή 137.000 θέσεις εργασίας, επισημαίνεται στη μελέτη της ΑΕΑ. Τα στοιχεία αυτά έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί αποδεικνύουν ότι η βιομηχανία τεχνολογίας έπαψε να είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον μεταποιητικό τομέα, θέση την οποία κατείχε επί επτά συνεχή χρόνια. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά και τις εσωτερικές ανακατατάξεις στο αμερικανικό μεγάλο κεφάλαιο.

«Πραγματικά μείναμε έκπληκτοι από το μέγεθος της μείωσης των θέσεων εργασίας στον τομέα υψηλής τεχνολογίας», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Γουίλιαμ Αρτσεϊ, διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΑ. «Κατά τους τελευταίους μήνες του 2002, ο τομέας μεταποίησης έχανε 12.000 με 13.000 θέσεις εργασίας το μήνα», συμπλήρωσε ο Γ. Αρτσεϊ. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κλάδος της νέας τεχνολογίας, το καμάρι της «νέας οικονομίας», σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας ήταν το Μάρτη του 2001. Στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2001, οι εταιρίες τεχνολογίας απέλυσαν περισσότερους από 36.000 εργαζόμενους.

Το πιο πρόσφατο κύμα περικοπών παρατηρήθηκε τη Δευτέρα, όταν η «Applied Materials» - o μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού επεξεργαστών - ανακοίνωσε την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας ή ποσοστό 14% του εργατικού της δυναμικού.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τόκιο καλεί Μόσχα για πετρέλαιο!

Καθώς τα φώτα της επικαιρότητας ήταν στραμμένα στο Ιράκ ενόψει της αμερικανικής επιδρομής, μιας επιδρομής που έχει στο στόχαστρό της τα πλούσια ιρακινά πετρελαϊκά κοιτάσματα, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσφέρεται να χρηματοδοτήσει έναν αγωγό που θα φέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ιαπωνία, με σκοπό να καλύψει έτσι το 25% των συνολικών αναγκών της ιαπωνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη μείζονος σημασίας, η οποία μπορεί να έχει στρατηγικό χαρακτήρα για ανακατατάξεις μεγάλης κλίμακας στην παγκόσμια οικονομία και αλλαγής των συσχετισμών μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το Τόκιο προσφέρεται να χρηματοδοτήσει το σύνολο, ή ένα τμήμα, των δαπανών για την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού στη Σιβηρία, συνολικής αξίας 4,54 δισ. ευρώ. Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 4.000 χιλιόμετρα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά σχέδια της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στην περίπτωση που η Ρωσία συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό, ο αγωγός δε θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το 2010. Παρ' όλα αυτά, ένας ρωσικός αγωγός έχει στρατηγική σημασία για την Ιαπωνία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το αργό της Μέσης Ανατολής, απ' όπου αγοράζει το 88% των 4,3 εκατ. βαρελιών που καταναλώνει ημερησίως. Προς το παρόν αγοράζει από τη Ρωσία μόλις 6.000 βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία είναι το εμφανές αναντικατάστατο για το «μαύρο χρυσό» της Μέσης Ανατολής. Είναι κοντά και διαθέτει αρκετά αποθέματα πετρελαίου, τόσα πολλά που στη Ρωσία το πετρέλαιο κοστίζει πέντε δολάρια το βαρέλι.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

ΡΙΖΙΚΟΣ ανασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεγάλο τραπεζοασφαλιστικό όμιλο της «Allianz», ειδικά όσον αφορά την τράπεζά της, Dresdner Bank. Αυτό σημαίνει εφαρμογή δραστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης θέσεων εργασίας (πλέον των 11.000 θέσεων εργασίας, που περικόπτονται στην Dresdner), της πώλησης τραπεζικών δραστηριοτήτων και της «εξυγίανσης» της εξασθενημένης τράπεζας.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα αναπτυχθεί το 2003 με ρυθμούς ελαφρώς υψηλότερους του 3% εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χερστ Κέλερ, μειώνοντας τις προβλέψεις του από το 3,7%. Ο Χ. Κέλερ τόνισε πως η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από ό,τι είχε προβλεφτεί, καθώς οι καταναλωτές και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

ΖΗΜΙΕΣ για πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια ανακοίνωσε για το οικονομικό έτος 2002 η «Assicurazioni Generali» -ο τέταρτος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ευρώπη- έπειτα από την υποβάθμιση της αξίας ορισμένων επενδύσεων. Παρά τις ζημίες, η «Generali» διατήρησε το μέρισμα προς τους μετόχους. Οι καθαρές ζημίες της «Generali» άγγιξαν πέρυσι τα 754 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,1 δισ. ευρώ του 2001. Τα έσοδα από ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 6%, στα 46,9 δισ. ευρώ.

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των τελευταίων τριάντα ετών, και οι έξι πρόεδροι των ΗΠΑ -είτε πρόκειται για Δημοκρατικούς είτε για Ρεπουμπλικάνους- προσπάθησαν να περιορίσουν την εξάρτηση της Αμερικής από τις εισαγωγές πετρελαίου. Ολοι τους απέτυχαν. Το 1973, ο πρόεδρος Νίξον δεσμεύτηκε να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το 1980, μέσω του Προγράμματος Ανεξαρτησίας. Εκείνη τη χρονιά, οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 40% των αναγκαίων ποσοτήτων πετρελαίου. Το 1979, ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τόνισε πως οι εισαγωγές αργού δεν πρόκειται ποτέ πια να αυξηθούν. Και όμως αυξήθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ