ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2003
Σελ. /32
Εργα και ημέρες του «Πρίγκιπα του σκότους»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην Ουάσιγκτον, οι φίλοι τον λένε «Πρίγκιπα του σκότους», το όνομά του είναι Ρίτσαρντ Περλ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής του αμερικανικού Πενταγώνου, συμμετέχει, μαζί με τους Ντόναλντ Ράμσφελντ, Πολ Γούλφοβιτς, Κοντολίζα Ράις και άλλους, στην ομάδα των ακροδεξιών γερακιών της κυβέρνησης Μπους. Κάθε του εμφάνιση συνοδεύεται από μια προκλητική δήλωση, που δίνει τροφή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα ...πενάκια των γελοιογράφων. Πριν ενάμιση χρόνο είχε δηλώσει: «Αν κατισχύσουμε απέναντι στους Ταλιμπάν, και είμαι σίγουρος ότι θα το πράξουμε, και μετά καταστρέψουμε και το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν ...τότε όλοι θα πάρουν το μήνυμα - είστε στη σειρά... είστε οι επόμενοι...». Πριν λίγες μέρες, όταν η ηγεσία των ΗΠΑ, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, διέταξε την επιδρομή κατά του Ιράκ, ο Περλ δήλωσε ανακουφισμένος: «Ευχαριστούμε τον Θεό για το θάνατο του ΟΗΕ»!

Ο Ρίτσαρντ Περλ δεν έχει τη φήμη του αδιάφθορου γιατί ...δεν είναι. Ως πρόεδρος του Αμυντικού Συμβουλίου του Πενταγώνου, συνεχίζει να προσφέρει τις καλές του «υπηρεσίες» σε σειρά πολεμικών βιομηχανιών και άλλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, δηλαδή: «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»...

Πριν λίγες μέρες, στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «New Yorker», ο βραβευμένος με το Πούλιτζερ δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο αναφερόταν στην εταιρία «Trimere Partners», μια χρηματοπιστωτική εταιρία του Περλ. Η εταιρία αυτή, η οποία επενδύει σε επιχειρήσεις παραγωγής συστημάτων εσωτερικής ασφάλειας και πολεμικές βιομηχανίες, παρουσιάζει αύξηση των κεφαλαίων της κατά 45 εκατομμύρια δολάρια. Παραπάνω απ' το μισό αυτού του ποσού προέρχεται απ' την «Boeing», το γίγαντα του αμερικανικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος...

Οταν ο Περλ ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής για το άρθρο αυτό, απάντησε: «Ο Χερς είναι τρομοκράτης»!

Υπάρχει ακόμη η υπόθεση της εταιρίας «Autonomy Corporation», στην οποία ο Περλ είναι διευθυντής και μεγαλομέτοχος, με 75.000 μετοχές. Η εταιρία ανέπτυξε ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας και το αντίστοιχο λογισμικό, με το οποίο είναι δυνατή η ταυτόχρονη παρακολούθηση εκατοντάδων χιλιάδων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Τον Οκτώβρη του 2002, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έκλεισε με την «Autonomy Corporation» ένα τεράστιο συμβόλαιο για την αγορά του συστήματος. Λίγους μήνες αργότερα η εταιρία του Περλ υπέγραψε συμβόλαια αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την αγορά του ίδιου συστήματος από σειρά κυβερνητικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της Μυστικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας.

Ενα πρόσφατο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον «Πρίγκιπα του σκότους» αφορά στην εμπλοκή του στην υπόθεση «Global Crossing», μιας τεράστιας αμερικανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας, η οποία συζητά την εξαγορά της από ένα κινέζικο κονσόρτσιουμ. Αντιρρήσεις γι' αυτή την εξαγορά είχαν το Πεντάγωνο και το FBI, αφού οι Κινέζοι θα έβαζαν στο χέρι και ένα ανεπτυγμένο δίκτυο οπτικών ινών το οποίο χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ομως, όπως αποκαλύφθηκε από το δημοσιογράφο των «New York Times» Στέφεν Λάμπατον, ο Ρίτσαρντ Περλ ανέλαβε (φυσικά με το αζημίωτο) να βοηθήσει στο ξεπέρασμα αυτών των αντιρρήσεων. Ο Λάμπατον, επικαλούμενος έγγραφο του ίδιου του Περλ, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του Αμυντικού Συμβουλίου του Πενταγώνου ανέλαβε, έναντι αμοιβής 750.000 δολαρίων, να πείσει την Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων στις ΗΠΑ ότι δε συντρέχουν λόγοι ασφαλείας από την εξαγορά της «Global Crossing»...

Ο Ρίτσαρντ Περλ είναι ένα τυπικό προϊόν της αιμομεικτικής σχέσης του μεγάλου κεφαλαίου και της πολιτικής ισχύος. Τέτοια προϊόντα αφθονούν στην κυβέρνηση Μπους. Επομένως, η ιστορία του «Πρίγκιπα του σκότους» θα πρέπει να διαβαστεί ως μια σύνοψη των σύγχρονων φαινομένων του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού στις ΗΠΑ και όχι ως προσωπική. Εξάλλου, τη θέση του Περλ είναι έτοιμοι να την καταλάβουν εκατοντάδες μνηστήρες με τα ίδια χαρακτηριστικά.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πετρελαϊκές εταιρίες στο... «χακί»

Το ρόλο του στρατιωτικού συμβούλου παίζουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες στην επιδρομή των Αμερικανών και των Βρετανών στο Ιράκ, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρήσεων...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», όπως αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» (27 Μάρτη) «πετρελαϊκές εταιρίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαδραμάτισαν σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιράκ που πραγματοποιούνται κοντά σε πετρελαιοπηγές. Εργαζόμενοι της ΒΡ έδειξαν σε μηχανικούς του βρετανικού στρατού πώς λειτουργούν οι πετρελαιοπηγές λίγο πριν από την επίθεση σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ. Στελέχη της ΒΡ αρνήθηκαν ωστόσο να κάνουν οιοδήποτε σχόλιο για το ρόλο της εταιρίας τους στις προετοιμασίες. Επίσης, εταιρία αντιμετώπισης πυρκαγιών με έδρα το Χιούστον βοήθησε στην κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών, ενώ Αμερικανοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία πετρελαίου εκπαίδευσαν τους στρατιώτες και το Σώμα Μηχανικών στις πετρελαιοπηγές του Δυτικού Τέξας, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επίθεση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλες οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή αμείφθηκαν για το συμβουλευτικό τους ρόλο σχετικά με τις πετρελαιοπηγές. Μηχανικοί επίσης του στρατού συνεργάστηκαν με τη θυγατρική «Kellogg Brown & Root» της «Halliburton Co.» για μήνες, καταρτίζοντας σχέδιο δράσης για την ανοικοδόμηση της πετρελαϊκής υποδομής του Ιράκ. Το βρετανικό Σώμα Μηχανικών σχεδιάζει επίσης να υπογράψει και άλλες συμφωνίες με εταιρίες παροχής υπηρεσιών στον τομέα πετρελαίου κατά τις προσεχείς μέρες και βδομάδες.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Μπορεί να περιμένουν την αύξηση των κερδών τους μετά την επιδρομή στο Ιράκ, όμως οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες δεν αναστέλλουν την «ανασυγκρότησή» τους. Σ' αυτό το πλαίσιο η «Royal Dutch/ Shell», ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 15% έως 20% και να περικόψει 2.500 θέσεις εργασίας, παγκοσμίως, την προσεχή τετραετία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της «Shell», η μείωση του κόστους σε συνδυασμό με επενδύσεις ύψους 8 έως 9 δισ. δολαρίων ετησίως στα τμήματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας, θα βοηθήσουν την εταιρία να παρουσιάσει ποσοστό αύξησης κερδών 6% έως 8% ετησίως μέχρι το 2006.

«BRITISH AIRWAYS». Σε «θύματα πολέμου» εξελίσσονται 13.000 εργαζόμενοι στον υπ' αριθμόν 1 αερομεταφορέα της Ευρώπης, την «British Airways Plc» (ΒΑ), στο πλαίσιο της απόφασης της εταιρίας να μειώσει τη χωρητικότητά της κατά 4%. Επικαλούμενη πτώση της ζήτησης λόγω της επίθεσης στο Ιράκ, η BA ανακοίνωσε πρόσφατα το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο περιλαμβάνεται η αναστολή κάποιων πτήσεων προς τις HΠA και η επίσπευση των εκτεταμένων απολύσεων. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Ροντ Εντιγκτον, «μας περιμένουν δύσκολοι καιροί και η εμπειρία έχει δείξει ότι η διαφύλαξη ρευστού είναι ζωτικής σημασίας».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, στο διάστημα των τελευταίων επτά μηνών, σημείωσε το Μάρτη ο δείκτης εμπιστοσύνης του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου στις προοπτικές της εθνικής οικονομίας του. O δείκτης καταρτίζεται από το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (IFO). Επειτα από δύο μήνες ανόδου του, που είχαν δημιουργήσει ελπίδες ότι η γερμανική οικονομία θα αποφύγει τη στασιμότητα, ο εν λόγω δείκτης - που καταρτίστηκε για το Μάρτη με την πλειοψηφία των 7.000 ερωτηθέντων να απαντά πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ - υποχώρησε στις 88,1 μονάδες, από 88,9 το Φλεβάρη.

Στο τέλος, παραιτήθηκε!

Την περασμένη Πέμπτη, το βράδυ, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ανακοίνωσε την παραίτηση του Ρίτσαρντ Περλ από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Αμυνας του Πενταγώνου, μετά τον κατακλυσμό καταγγελιών, από τον αμερικανικό Τύπο, για σκάνδαλα στα οποία ήταν ανακατεμένος.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα κείμενα αυτής της σελίδας είχαν γραφτεί πριν την ανακοίνωση της παραίτησης Περλ. Αυτό, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, δεν αλλάζει τίποτα, ενώ «τα έργα και οι ημέρες του "πρίγκιπα του σκότους"» αποκτούν το χαρακτήρα μιας μικρής επιτομής των «κατορθωμάτων» του «αξιότιμου» Ρ. Περλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ