ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΣΥΡΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Διαβεβαιώσεις» Μπλερ προς Ασαντ

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Μακροσκελή τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός με το Σύρο Πρόεδρο. Οπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε τον Μπάσαρ αλ Ασαντ ότι η Βρετανία διαφωνεί με τις απόψεις «άλλων πλευρών» που θέλουν η Συρία να αποτελέσει έναν επόμενο στόχο και «θα εμποδίσει τέτοιες κινήσεις». Σύμφωνα, πάντα, με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμά ιδιαιτέρως τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και θα επιμείνει στη βελτίωση της πολιτικής προσέγγισής τους, παρά τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο θέμα του Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ φέρεται να κάλεσε τον Τόνι Μπλερ να «συνεισφέρει στον ταχύτερο δυνατό τερματισμό των εχθροπραξιών και στην ενδυνάμωση του ρόλου του ΟΗΕ», τονίζοντας ότι η χώρα του αντιτάσσεται σ' αυτόν τον πόλεμο επειδή πλήττει τον ιρακινό λαό. Επίσης, ζήτησε από τον Μπλερ να βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, χτες, στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα» δημοσιεύεται συνέντευξη του Σύρου ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος τονίζει ότι «ουδείς επιθυμεί μια αμερικανική στρατιωτική κυβέρνηση στο Ιράκ και κατά συνέπεια ο πόλεμος στο Ιράκ θα φέρει χάος στην περιοχή». Ο αλ Σάραα χαρακτήρισε «νεκρή» την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση γιατί «επηρεάζεται από το εβραϊκό λόμπι». Επίσης, διέψευσε, και πάλι, τις αμερικανικές αιτιάσεις περί παροχής πολεμοφοδίων στο Ιράκ από τη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες «δεν έχουν φιλικές σχέσεις τα τελευταία 20 χρόνια».

«Εντούτοις, συμπλήρωσε, το Ιράκ είναι αραβική χώρα, έχουμε την ίδια ιστορία, είμαστε γείτονες και για το Ισραήλ είμαστε και οι δύο εχθροί». Ο Σύρος ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ «θα ζήσουν δύσκολους μήνες ή και χρόνια στο Ιράκ ενώ ο ιρακινός λαός θα υποφέρει περισσότερα δεινά, γιατί οι Αμερικανοί δε γνωρίζουν την περιοχή και νομίζουν ότι το Ιράκ είναι Τέξας».

Επισήμως... ελάχιστα εξακριβωμένα στοιχεία για τις απώλειες

ΝΤΟΧΑ.--

Οι σφοδρές μάχες μαίνονταν και χτες με αμείωτη ένταση τόσο στο κέντρο της Βαγδάτης, από χτες το πρωί, όσο και στα υπόλοιπα μέτωπα εντός των πόλεων του Νοτίου Ιράκ. Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτικών απωλειών, ιδιαίτερα στις σφοδρότατες συγκρούσεις εντός των πόλεων, είναι πρακτικά αδύνατον να εξακριβωθεί και μοναδική πηγή ενημέρωσης παραμένουν οι επίσημες ανακοινώσεις του στρατηγείου των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στην Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Ντόχα, νωρίς χτες το πρωί, από την έναρξη της εισβολής μέχρι χτες, που άρχισαν οι επιχειρήσεις και εντός της Βαγδάτης, καταμετρούνταν 81 νεκροί Αμερικανοί, 155 τραυματίες, 7 αιχμάλωτοι και 8 αγνοούμενοι, αν και αυτός ο αριθμός των απωλειών θεωρείται αρκετά μικρός σε σύγκριση με τις σκληρές μάχες που σημειώνονται σε όλες τις πόλεις και κυρίως στην περίμετρο της Βαγδάτης. Αργότερα, χτες, είχε ανακοινωθεί ότι 4 πεζοναύτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν γέφυρα, που ανατίναξαν οι Ιρακινοί, στον παραπόταμο Ντιγιάλα του Τίγρη στη Βαγδάτη, ενώ άλλοι 2 στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν όταν επλήγη κέντρο επιχειρήσεων των αμερικανικών δυνάμεων στα νότια προάστια της Βαγδάτης. Επίσης, μέχρι χτες το μεσημέρι, επισήμως, είχαν ανακοινωθεί 30 νεκροί Βρετανοί στρατιώτες.

Οι Αμερικανοβρετανοί επιτελείς υπολογίζουν σε χιλιάδες τις ιρακινές στρατιωτικές απώλειες και μιλούν για τουλάχιστον 4.500 αιχμαλώτους. Από την ιρακινή πλευρά δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση στρατιωτικών απωλειών. Χτες το βράδυ, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους κατέρριψαν 2 αμερικανικά αεροσκάφη στην περιφέρεια της Βαγδάτης: ένα «Α 10», γνωστό και ως «δολοφόνο των τανκς», και ένα «F 15 Eagle».

ΚΑΝΑΔΑΣ
Διχασμός για τον πόλεμο

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Σε εσωτερικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί η στάση του Καναδά απέναντι σ' αυτό τον πόλεμο, αφού οι γαλλόφωνες περιοχές σε συντριπτικό βαθμό έχουν ταχθεί εναντίον του πολέμου εν αντιθέσει με τις αποκλειστικώς αγγλόφωνες περιοχές που τάσσονται υπέρ, ενώ εγκάρσια είναι η τομή συνολικά στην καναδική κοινωνία. Οι Καναδοί είναι απολύτως μοιρασμένοι αφού όσοι υποστηρίζουν τον πόλεμο και όσοι εναντιώνονται συγκεντρώνουν από 48%.

Ενδεικτικό ως προς τις περιοχές του Καναδά, είναι ότι οι κάτοικοι του Κεμπέκ είναι αναφανδόν εναντίον του πολέμου, ενώ οι κάτοικοι της Αλμπέρτα τον υποστηρίζουν, αφού η δημοσκόπηση δείχνει ότι μόνο 29% είναι υπέρ του πολέμου στο Κεμπέκ, ενώ στην Αλμπέρτα 62% ευνοούν την κατάσταση.

Σε ολόκληρη τη χώρα 56% των μεσηλίκων είναι υπέρ του πολέμου αλλά μόνο το 43% των ανηλίκων. Το ανδρικό φύλο είναι κατά 56% υπέρ, ενώ το γυναικείο κατά 41%. Διαφοροποιητικό στοιχείο αναφορικά με την τελευταία δημοσκόπηση, είναι ο μέσος όρος των Καναδών που πιστεύουν στη συνεργασία του Καναδά με τις ΗΠΑ. Ετσι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 51% πιστεύει ότι έπρεπε η Οτάβα να συμπαρασταθεί στην Ουάσιγκτον για την επίθεση. Φυσικά, το 75% των κατοίκων του Κεμπέκ συμφωνεί με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν στο ζήτημα, ενώ το 60% των κατοίκων της Αλμπέρτα διαφωνεί με την πολιτική του.

Το πρόβλημα της διαφοροποίησης και σ' αυτήν την περίπτωση, σε ένα διεθνές ζήτημα, καταμαρτυρά τη διάσταση μεταξύ γαλλόφωνων και αγγλόφωνων περιοχών, μια διάσταση που είχε κορυφωθεί με το κίνημα απόσχισης του Κεμπέκ και παρά την υποχώρησή της δείχνει ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις υφίστανται ακόμη και σήμερα.

ΒΕΛΓΙΟ
Και επισήμως τροποποιήθηκε ο νόμος για εγκλήματα πολέμου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων την προηγούμενη βδομάδα, και η Γερουσία ενέκρινε χτες τις μεταρρυθμίσεις του νόμου για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τις οποίες εγκλήματα που αφορούν σε «δημοκρατικές» χώρες θα παραπέμπονται στα δικαστήρια των χωρών αυτών και δε θα εξετάζονται από τα βελγικά.

Πλέον αγωγές για εγκλήματα πολέμου που έχουν κατατεθεί κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριελ Σαρόν (για το μακελειό δύο προσφυγικών καταυλισμών το 1982 στο Λίβανο), αλλά και κατά του πρώην Προέδρου Τζορτζ Μπους και του Κόλιν Πάουελ για το βομβαρδισμό καταφυγίου στη Βαγδάτη το 1991, που σκότωσε 403 ανθρώπους, πιθανότατα θα σταλούν στις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

Οι μεταρρυθμίσεις ήταν αποτέλεσμα της σφοδρής κριτικής του νόμου από τον Κόλιν Πάουελ και των «συστάσεων» που έγιναν προς την κυβέρνηση του Βελγίου.

ΔΑΝΙΑ
Η CIA φυγάδευσε Ιρακινό αντικαθεστωτικό

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Η CIA φυγάδευσε τον προηγούμενο μήνα από τη Δανία τον Νιζάρ αλ Καζράι, πρώην αρχηγό των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της δανικής εφημερίδας «Πολίτικεν».

Πηγή της εφημερίδας φέρεται ότι είναι απόρρητη έκθεση πρώην διευθυντή του τομέα αντιτρομοκρατίας της CIA, σύμφωνα με την οποία η υπηρεσία επιθυμεί να δει τον Αλ Καζράι να παίζει σημαντικό ρόλο στη μετά-Σαντάμ εποχή αν όχι να αντικαθιστά και τον ίδιο το Σαντάμ (άποψη που δε συμμερίζεται το Πεντάγωνο). Σύμφωνα επίσης με τον πρώην αξιωματούχο της CIA (που ολοκλήρωσε την έκθεση στις 28 του Μάρτη), η υπηρεσία φυγάδευσε τον Αλ Καζράι, ο οποίος τώρα βοηθά τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Η εξαφάνιση του Ιρακινού πρώην στρατηγού πάντως είχε απασχολήσει τις δανικές αρχές τις τελευταίες βδομάδες αφού εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Ο Αλ Καζράι κατηγορείται ότι ήταν υπεύθυνος για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον των Ιρακινών Κούρδων στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Ο Αλ Καζράι, αρχηγός των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 1990, θεωρείται ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που έχει αυτομολήσει στη Δύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ