Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΥΡΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Διαβεβαιώσεις» Μπλερ προς Ασαντ

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Μακροσκελή τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός με το Σύρο Πρόεδρο. Οπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε τον Μπάσαρ αλ Ασαντ ότι η Βρετανία διαφωνεί με τις απόψεις «άλλων πλευρών» που θέλουν η Συρία να αποτελέσει έναν επόμενο στόχο και «θα εμποδίσει τέτοιες κινήσεις». Σύμφωνα, πάντα, με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμά ιδιαιτέρως τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και θα επιμείνει στη βελτίωση της πολιτικής προσέγγισής τους, παρά τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο θέμα του Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ φέρεται να κάλεσε τον Τόνι Μπλερ να «συνεισφέρει στον ταχύτερο δυνατό τερματισμό των εχθροπραξιών και στην ενδυνάμωση του ρόλου του ΟΗΕ», τονίζοντας ότι η χώρα του αντιτάσσεται σ' αυτόν τον πόλεμο επειδή πλήττει τον ιρακινό λαό. Επίσης, ζήτησε από τον Μπλερ να βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, χτες, στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα» δημοσιεύεται συνέντευξη του Σύρου ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος τονίζει ότι «ουδείς επιθυμεί μια αμερικανική στρατιωτική κυβέρνηση στο Ιράκ και κατά συνέπεια ο πόλεμος στο Ιράκ θα φέρει χάος στην περιοχή». Ο αλ Σάραα χαρακτήρισε «νεκρή» την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και επέκρινε την αμερικανική κυβέρνηση γιατί «επηρεάζεται από το εβραϊκό λόμπι». Επίσης, διέψευσε, και πάλι, τις αμερικανικές αιτιάσεις περί παροχής πολεμοφοδίων στο Ιράκ από τη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες «δεν έχουν φιλικές σχέσεις τα τελευταία 20 χρόνια».

«Εντούτοις, συμπλήρωσε, το Ιράκ είναι αραβική χώρα, έχουμε την ίδια ιστορία, είμαστε γείτονες και για το Ισραήλ είμαστε και οι δύο εχθροί». Ο Σύρος ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ «θα ζήσουν δύσκολους μήνες ή και χρόνια στο Ιράκ ενώ ο ιρακινός λαός θα υποφέρει περισσότερα δεινά, γιατί οι Αμερικανοί δε γνωρίζουν την περιοχή και νομίζουν ότι το Ιράκ είναι Τέξας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ