Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Επίδειξη βαρβαρότητας και αντίσταση

Σφοδρές μάχες σε κεντρικά σημεία και δρόμους της Βαγδάτης.

Αντίσταση αντιμετωπίζουν, όπως παραδέχονται, οι Αμερικανο-βρετανοί εισβολείς στις περισσότερες πόλεις του νοτίου Ιράκ

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΚΑΡΜΠΑΛΑ.-

«Επίδειξη δύναμης» χαρακτήρισαν Αμερικανοί αξιωματικοί την εισβολή με δεκάδες άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα δυνάμεων της 2ης ταξιαρχίας της 3ης μεραρχίας του αμερικανικού πεζικού στην ιρακινή πρωτεύουσα, νωρίς χτες το πρωί, από τα νοτιοδυτικά. Ανάλογη κίνηση εισβολής έγινε, αργά το μεσημέρι, από δυνάμεις του 7ου σώματος Αμερικανών πεζοναυτών και από νοτιοανατολικά. Μάχες μαίνονταν σφοδρότατες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας στους δρόμους των δύο αυτών τομέων της ιρακινής πρωτεύουσας ενώ αμέσως μετά τη δύση του ήλιου άρχισαν να πραγματοποιούνται και ορισμένα κύματα εναέριων βομβαρδισμών. Οι σκληρές μάχες συνεχίζονταν και σε άλλες πόλεις, κυρίως του νοτίου Ιράκ, όπου οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με θύλακες αντίστασης.

Με το πρώτο φως της μέρας, χτες, περίπου 65 άρματα μάχης και 40 θωρακισμένα οχήματα των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης, εξαπέλυσαν επίθεση από τα νοτιοδυτικά προς το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Μέσα σε σχετικά λίγη ώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις έφθασαν στη δυτική όχθη του Τίγρη και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Αμερικανών επιτελών, αλλά και τις ανταποκρίσεις δημοσιογράφων που συνοδεύουν τις δυνάμεις αυτές, κατέλαβαν δύο προεδρικά μέγαρα, συμπεριλαμβανομένου του μεγάρου της Δημοκρατίας που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Βαγδάτης.


Associated Press

Επί ώρα, τουλάχιστον 2 άρματα μάχης ήταν ορατά στον περίβολο του μεγάρου της Δημοκρατίας από τα ξενοδοχεία που διαμένουν οι πολεμικοί ανταποκριτές στην αντίπερα όχθη του Τίγρη ενώ σποραδικά πυρά πυροβολικού, βαρέων όπλων και αυτομάτων συγκλόνιζαν τις δυτικές συνοικίες της Βαγδάτης. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι παρά το γεγονός ότι οι ιρακινές δυνάμεις ανατίναξαν δύο γέφυρες στον ποταμό Ντιγιάλα, στην ανατολική Βαγδάτη, Αμερικανοί πεζοναύτες, με τη βοήθεια στρατιωτικών γεφυρών, κατάφεραν να διασχίσουν τον ποταμό και να εισβάλουν στην πόλη και από τα νοτιοανατολικά. Οι μάχες στο συγκεκριμένο κομμάτι της Βαγδάτης, όπως υποστήριζαν Αμερικανοί επιτελείς, είναι σκληρές και στην προσπάθεια των πεζοναυτών να καταλάβουν τις γέφυρες, σκοτώθηκαν, τουλάχιστον, 4 πεζοναύτες ενώ αναφέρονται πολλοί τραυματίες.

Σύμφωνα με ανταποκριτές, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν παγιδεύσει και αντιστέκονται στις υπόλοιπες γέφυρες του Τίγρη που διασχίζουν την πρωτεύουσα, ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν οι αμερικανικοί ισχυρισμοί ότι καταλήφθηκαν το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Πληροφοριών. Από το μεσημέρι, σφοδρή ανταλλαγή πυρών πυροβολικού και βαρέων όπλων ακουγόταν και από τα δύο μέτωπα εντός της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ δυνάμεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς φέρονταν να έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο όλων των σημαντικών δημοσίων κτιρίων για να τα υπερασπιστούν ενώ εξαπολύθηκε αντεπίθεση με όλμους και πυροβολικό εναντίον όλων των θέσεων των αμερικανικών δυνάμεων, και στο μέγαρο της Δημοκρατίας.


Associated Press

Κατά τη διάρκεια των απογευματινών βομβαρδισμών, βόμβες έπληξαν πολυκατοικία, σχεδόν στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, να σκοτωθούν 9 άμαχοι και να τραυματιστούν δεκάδες. Λίγο νωρίτερα, οι ιρακινές δυνάμεις έπληξαν κέντρο επιχειρήσεων της 2ης ταξιαρχίας του 3ου σώματος του αμερικανικού πεζικού, στα νότια περίχωρα της Βαγδάτης, με τον πρώτο απολογισμό, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς, να είναι 2 Αμερικανοί νεκροί, 2 δημοσιογράφοι που ήταν ανταποκριτές στη Βαγδάτη και είχαν μεταβεί σε εκείνο το σημείο (ένας Ισπανός και ένας Γερμανός) ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 15.

Κλίμα τρομοκρατίας

Η προώθηση των αμερικανικών δυνάμεων, από τα δυτικά, στο κέντρο της πόλης, είναι απόδειξη ότι το ιρακινό καθεστώς δεν ελέγχει, πλέον, πλήρως, ούτε τη Βαγδάτη, υποστήριξε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο στρατηγείο της Ντόχα, στο Κατάρ. Ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς δήλωσε ότι «οι διοικητές των δυνάμεων που βρίσκονται εκεί θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στις θέσεις που κατέλαβαν ή όχι» και κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για έφοδο αλλά όχι απαραίτητα για την κύρια μάχη, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε μακριά από το να πανηγυρίσουμε την τελική νίκη» και ότι «υπάρχουν ακόμη σκληρές μάχες μπροστά μας».

Ο Μπρουκς, αναφερόμενος στο σύνολο των πολεμικών μετώπων, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη θύλακες αντίστασης σε αρκετές ιρακινές πόλεις του νότου, και δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς Βρετανών αξιωματικών ότι πιθανότατα βρέθηκε, κοντά στη Βασόρα, το νεκρό σώμα του Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, γνωστού και ως «χημικού Αλί», ο οποίος είναι ο διοικητής των ιρακινών δυνάμεων στο Νότο. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθηθεί η τακτική «εισβολής και υποχώρησης, όποτε θέλουμε, όπου θέλουμε» με στόχο να καταρρεύσει εσωτερικά το ιρακινό καθεστώς. Επίσης, δύο διαφορετικοί Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν, χτες, στην Ντόχα, ότι κοντά στην πόλη Χιντίγια, στο κέντρο του Ιράκ, «πιθανότατα ανακαλύφθηκε αποθήκη απαγορευμένων όπλων» ενώ σε κέντρο εκπαίδευσης στην περίμετρο της Καρμπάλα, βρέθηκαν ποσότητες «κοκτέιλ απαγορευμένων όπλων» και κυρίως αερίου νεύρων και αερίου μουστάρδας.

«Ελέγχουν» δολοφονώντας

Βρετανικά τεθωρακισμένα βρίσκονται στο κέντρο της Βασόρας, υποστήριζαν, χτες, Βρετανοί επιτελείς, τονίζοντας ότι υπάρχουν, ακόμη, ορισμένοι θύλακες αντίστασης αλλά «γενικά ο έλεγχος, ακόμη και του μεγαλύτερου μέρους της παλιάς πόλης της Βασόρας, βρίσκεται στα χέρια των βρετανικών δυνάμεων». Χαρακτηριστικά, ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης Χιού Μπλάκμαν, της 7ης θωρακισμένης ταξιαρχίας, δήλωνε ότι «λίγο πολύ τελείωσε η μάχη στη Βασόρα». Τουλάχιστον 3 Βρετανοί σκοτώθηκαν, πάντως, στις χτεσινές μάχες στην πόλη.

Αμερικανοί αξιωματικοί υποστήριζαν ότι μετά από σκληρή 48ωρη μάχη κατάφεραν να ελέγξουν και το κέντρο της πόλης Καρμπάλα, αφού έκαμψαν την αντίσταση, όπως υποστηρίζουν, τουλάχιστον 500 Ιρακινών στρατιωτών, εκ των οποίων μόνο οι 100 επέζησαν και αιχμαλωτίστηκαν. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ελέγξουν πλήρως το κέντρο και των πόλεων Νατζάφ και Νασρίγια, όπου συνεχίζονται οι μάχες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ