Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι ανθρωποφάγοι

Αν ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία των ΗΠΑ, θα διαπιστώσουμε ότι η υπερατλαντική συμπολιτεία θεμελιώθηκε με αίμα και διαρπαγές, αναπτύχθηκε οικονομικά με την απάνθρωπη εκμετάλλευση των δούλων και των εργατικών τάξεων κατόπιν, και είναι στιγματισμένη με πλήθος κτηνώδεις πράξεις σε βάρος άλλων λαών. Ως ημερομηνία ίδρυσης της συμπολιτείας, θεωρείται το έτος 1607, όταν 105 τυχοδιώκτες από την Αγγλία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Βιρτζίνια και ίδρυσαν μικρή αποικία εκεί. Κατά το αγγλικό στέμμα, η Βιρτζίνια, η Μασαχουσέτη και άλλες αχανείς εκτάσεις της νέας ηπείρου... ανήκαν σ' αυτό, γιατί, λέει, το 1497 τις είχε εξερευνήσει ο Αγγλος Τζον Κάμποτ!

Μέσα σε έξι μήνες, οι μισοί από τους πρώτους αποίκους πέθαναν από τις κακουχίες, αλλά νέες «καραβιές» συμπατριωτών τους άρχισαν να φτάνουν στο νέο κόσμο και να αποικούν διάφορες περιοχές, εξοντώνοντας αλύπητα τους ιθαγενείς «Ινδιάνους» και αρπάζοντας τη γη τους. Με αυτόν ακριβώς τον κτηνώδη τρόπο, με φόνους, δηλαδή, των γηγενών και διαρπαγή των εκτάσεων που τους ανήκαν επί αιώνες, δημιουργήθηκαν μία μία οι πολιτείες της Μασαχουσέτης, της Πενσυλβάνια και οι περισσότερες, γενικά, πολιτείες, που αποτελούν το κράτος αυτών που προσπαθούν σήμερα να κυριαρχήσουν στον κόσμο με τα ίδια μέσα που «έκτισαν» τη συμπολιτεία τους: Με αίμα, βία και πλιάτσικο.

Στις 4 Ιούλη 1776, οι δεκατρείς τότε πολιτείες της Αμερικής ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Αγγλία και συνέταξαν κοινή διακήρυξη, στην οποία ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και η ελευθερία τους είναι αναφαίρετο δικαίωμα». Ωραία λόγια, αλλά ψεύτικα εντελώς. Γιατί, τη στιγμή που διακήρυτταν την ελευθερία όλων, στις βαμβακοφυτείες του Νότου υπήρχαν χιλιάδες Αφρικανοί δούλοι. Ηταν οι άτυχοι «μπαρμπα - Θωμάδες», που ζούσαν και πέθαιναν σαν σκυλιά στα τεράστια κτήματα των αφεντικών.

Η δουλεία διήρκεσε ενενήντα επιπλέον χρόνια μετά τη διακήρυξη, αλλά και όταν απελευθερώθηκαν οι δούλοι, το 1865, η ζωή τους ελάχιστα βελτιώθηκε. Εγιναν Αμερικανοί πολίτες τρίτης κατηγορίας και έτσι εξακολουθεί να τους έχει μέχρι σήμερα η άρχουσα τάξη των λευκών. Τα γκέτο και η φτώχεια, που πλήττει σε όλες τις πολιτείες τους Αφροαμερικανούς, βεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Κατά τα άλλα, στη «δημοκρατία» των ΗΠΑ όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για να αναπτυχθούν. Βρε, ουστ!

Ο χώρος δε μας επιτρέπει να αναφέρουμε με λεπτομέρειες τους μετέπειτα «άθλους» της αμερικάνικης συμπολιτείας. Επιγραμματικά μόνο θα θυμίσουμε τη σφαγή των εργατών στο Σικάγο την Πρωτομαγιά του 1886, την «Κου Κλουξ Κλαν», τη δολοφονία του Λούθερ Μάρτιν Κινγκ, τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το Μακαρθισμό, την εγκατάσταση δικτατορικών καθεστώτων στις χώρες της νότιας Αμερικής, αλλά και εδώ στην Ελλάδα, το 1967. Θα αναφέρουμε ακόμη το βρώμικο πόλεμο στο Βιετνάμ, τις άγριες σφαγές των Αμερικανών «Ράμπο» στο Μάι Λάι, στη Ρουάντα, στη Σομαλία, στη Σερβία, στο Αφγανιστάν και τώρα στο Ιράκ. Σειρά εγκλημάτων, με μόνιμο πρόσχημα την «ελευθερία», δήθεν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι δυνατόν, όμως, να μιλούν για ηθική οι φονιάδες των λαών;

Αυτός είναι ο «βίος και η πολιτεία» των ΗΠΑ, που επιχειρούν στις μέρες μας να εγκαθιδρύσουν μια παγκόσμια αυτοκρατορία, βασισμένη στο αίμα, στη διαρπαγή και την εκμετάλλευση. Οι λαοί, όμως, δεν είναι διατεθειμένοι να παραδοθούν στη σκλαβιά που τους επιφυλάσσει η «νέα τάξη» των υπερατλαντικών γκάνγκστερς. Θα παλέψουν με νύχια και δόντια για την ελευθερία τους, την ανεξαρτησία των χωρών τους και την ειρήνη. Και θα νικήσουν!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραμπ και Κλίντον οι νικητές της «σούπερ Τρίτης»...(2016-03-03 00:00:00.0)
Επιδημία μηνιγγίτιδας από μολυσμένες ενέσεις(2012-10-10 00:00:00.0)
Κάποτε στην Αμερική...(2008-06-28 00:00:00.0)
Απειλές και «αποκαλύψεις»...(2004-12-16 00:00:00.0)
Κέρι, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών...(2004-03-04 00:00:00.0)
Θεσσαλονίκη 2003(2003-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ