Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παζαρεύοντας το μέλλον του Ιράκ
  • Συνάντηση των ηγετών της εισβολής Μπους και Μπλερ, στη Βόρεια Ιρλανδία
  • Πληθαίνουν τα σενάρια και οι υποθέσεις για την επόμενη μέρα στο Ιράκ
  • Πολ Γούλφοβιτς: Τουλάχιστον έξι μήνες για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ-ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Το μέλλον(;) του Ιράκ, τα σχέδια ανοικοδόμησης, πιθανώς οι ενδεχόμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο «οδικός χάρτης» για το Παλαιστινιακό, αλλά και το μέλλον της «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελέσουν τα θέματα της συζήτησης ανάμεσα στον Αμερικανικό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Κυρίαρχο κατά τους Βρετανούς αξιωματούχους είναι το ζήτημα του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, αναφορικά με την ανοικοδόμηση, αλλά και η σύσταση της «μεταβατικής κυβέρνησης» που μέχρι στιγμής η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι πρέπει να εναποτεθεί σε ιρακινά χέρια και όχι απαραίτητα στους εκλεκτούς των «ιεράκων» ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου Αχμεντ Τσαλαμπί, ο οποίος σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, την αμερικανική Washington Post, αλλά και την αυστραλέζικη Sydney Morning Herald, από την Παρασκευή, υπό τη συνοδεία του αμερικανικού στρατού μεταφέρεται από το Βόρειο Ιράκ σε στρατόπεδα έξω από την πόλη Νασιρίγια, για «στρατιωτικούς και πολιτικούς λόγους».

Οσον αφορά δε, στο Παλαιστινιακό ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αναμένει τις απολαβές του, δηλαδή το «πράσινο φως» για τη δημοσίευση του «οδικού χάρτη», που σε περίπτωση έγκρισης εκ μέρους του Μπους θα ανακοινωθεί μετά την επίσημη ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του Μαχμούτ Αμπάς γνωστού και με το όνομα Αμπού Μάζεν.

Οσο για το βορειοϊρλανδικό, «το γεγονός ότι έρχεται ο Αμερικανός Πρόεδρος δε σημαίνει ότι έχουμε μια συμφωνία και ότι θεωρούμε δεδομένη τη θετική αντίδραση των πολιτικών κομμάτων», στις προτάσεις που διατύπωσαν οι κυβερνήσεις του Λονδίνου και του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, που πρόσθεσε: «Είναι μια απόδειξη της δέσμευσης της αμερικανικής κυβέρνησης υπέρ της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, ο μόνος δρόμος που υπάρχει για μια μόνιμη διευθέτηση της κατάστασης στη Βόρεια Ιρλανδία».

Πρώην στρατηγοί
και στελέχη της CIA

Παρά τα παρεμφερή ζητήματα, το Ιράκ παραμένει φυσικά το κύριο ζήτημα. Δηλώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν το πέρας της συνάντησης σήμερα, ενώ σύμφωνα με τους Βρετανούς αξιωματούχους, «οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πού βρισκόμαστε στο Ιράκ, να συγκρίνουν τα στοιχεία και τις αναλύσεις που διαθέτουν ειδικά για την κατάσταση στη Βαγδάτη και τη Βασόρα».

Αυτά εκ μέρους των Βρετανών. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επισπεύδουν τις διαδικασίες για την εγκατάσταση προσωρινής πολιτικής διοίκησης στο Ιράκ. Επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης, η οποία θα εγκατασταθεί από την Τρίτη στο Ουμ Κασρ, ανεξάρτητα από την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων στη Βαγδάτη, θα είναι ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος σύμφωνα με τους New York Times θα ηγείται του, φέροντος εύσχημου ονόματος, «υπουργείου Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων», κατά το μνημόνιο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπου τονίζεται η ανάγκη να ενταχθούν υπό την άμεση εξουσία των ΗΠΑ όλες οι περιοχές που ελέγχει ο στρατός, ακόμα και πριν τον τερματισμό του πολέμου.

Το γεγονός αυτό εξακολουθεί να προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς. Ο εκνευρισμός του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, είναι έκδηλος, αφού παραμένει πιστός στο δόγμα του, αυτό της διεθνούς νομιμοποίησης και τονίζει ότι έχει αρχίσει ήδη διάλογος με τα Ηνωμένα Εθνη. Επίσης, σύμφωνα με τον βρετανικό Observer, αντιρρήσεις εντονότατες για τον «απόλυτο έλεγχο του Πενταγώνου» εκφράζει και η πλειοψηφία των μελών και των δύο Σωμάτων του αμερικανικού κογκρέσου.

Εκτός αυτών, ο επίσης απόστρατος στρατηγός Μπακ Γουόλτερς θα είναι επικεφαλής του «υπουργείου Ανοικοδόμησης» στο νότιο Ιράκ, η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Υεμένη Μπάρμπαρα Μποντίν θα έχει υπό την ευθύνη της τις κεντρικές περιοχές της χώρας και ο στρατηγός Μπρους Μπουρ θα είναι υπεύθυνος του βόρειου τομέα.

Επίσης, σύμφωνα με την Observer, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ πιθανολογείται ότι θα αναλάβει υπουργός Πληροφοριών στο Ιράκ.

Τουλάχιστον 6 μήνες

Ο ρόλος του Τζέι Γκάρνερ θα είναι περισσότερο «τεχνοκρατικός και πολιτικός», όπως ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκρότηση μιας αμιγούς ιρακινής κυβέρνησης δε θα γίνει πριν περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες, αφότου βεβαίως καταρρεύσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, εάν οι Ιρακινοί θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια νέα κυβέρνηση τόσο γρήγορα όπως οι Κούρδοι σχημάτισαν μια περιοχή στο Βόρειο Ιράκ που άρχισαν να διοικούν το 1991, μετά τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο, ο Γούλφοβιτς δήλωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Μάλιστα, ο Γούλφοβιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της παραμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, όπως αυτή που εξακολουθεί να υπάρχει στη Γερμανία μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτός λείας οι «διαφωνούντες»(2003-12-11 00:00:00.0)
Λάθη και προειδοποιήσεις(2003-11-27 00:00:00.0)
Απλόχερα χαμόγελα, φειδωλές δωρεές(2003-10-25 00:00:00.0)
Απόπειρες συντονισμού της κατοχικής διοίκησης(2003-04-30 00:00:00.0)
Οσο χρειαστεί...(2003-04-23 00:00:00.0)
Ο Τζέι Γκάρνερ(2003-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ