Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Απόπειρες συντονισμού της κατοχικής διοίκησης

Εικόνες κατοχής

Associated Press

Εικόνες κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση ολοκληρώθηκε, αργά τη Δευτέρα, η δεύτερη συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής κατοχικής πολιτικής διοίκησης με εκπροσώπους πολιτικών, εθνοτικών και θρησκευτικών παρατάξεων, στη Βαγδάτη. Παρά τις επιδιώξεις των Αμερικανών ιθυνόντων, στη συνάντηση προσήλθαν λιγότεροι Ιρακινοί από ό,τι στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη Νασιρίγια.

«Σήμερα που είναι η ημέρα των γενεθλίων του Σαντάμ Χουσεΐν, ας αρχίσουμε τη δημοκρατική διαδικασία για τα παιδιά του Ιράκ». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την 10ωρη συνάντηση της Βαγδάτης, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ. Σε αυτήν συμμετείχαν 250 εκπρόσωποι της ιρακινής αντιπολίτευσης, λιγότεροι από τους 300-400 που συμμετείχαν στη συνάντηση της Νασιρίγια. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε, τελικά, και η μεγαλύτερη σιιτική οργάνωση «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ». Αντίθετα, ο ΟΗΕ απέφυγε να στείλει εκπρόσωπό του, παρά την πρόσκληση που απηύθυναν οι Αμερικανοί.

Στην τελική ολιγόλογη ανακοίνωση τονίζεται ότι το αργότερο μέσα σε ένα μήνα θα συγκληθεί η Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να εκλεγεί μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Μάικ Ο' Μπράιαν, ο οποίος δήλωνε ότι η μεταβατική διοίκηση δεν μπορεί παρά να κυβερνήσει για λίγο καιρό και ότι είναι μέγιστη ανάγκη να πραγματοποιηθεί σύντομα δημοψήφισμα για να εγκριθεί ένα νέο Σύνταγμα με βάση το οποίο θα εκλεγεί και θα κυβερνήσει η πρώτη κανονική κυβέρνηση του Ιράκ.

Διαδηλώσεις και μέτρα ασφαλείας

Την ώρα της συνάντησης, στη Βαγδάτη διαδήλωναν αρκετές εκατοντάδες Σιίτες από τη Νατζάφ, διαμαρτυρόμενοι για την ελλιπή εκπροσώπηση του κλήρου της ιερής αυτής πόλης στη συνάντηση. Αρκετοί από τους διαδηλωτές διαμαρτύρονταν και για τη σύλληψη, την Κυριακή, από τις αμερικανικές δυνάμεις του αυτοανακηρυχθέντος δημάρχου της Βαγδάτης, Μοχάμεντ Μοχσέν Ζουμπάιντι, μέλους του φιλοαμερικανικού «Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου», με το αιτιολογικό ότι «παρεμποδίζει το έργο της ανοικοδόμησης δρώντας ανεξέλεγκτα».

Από στρατιωτικής άποψης, Αμερικανοί επιτελείς ανακοίνωσαν ότι εντός των προσεχών 10 ημερών στη Βαγδάτη θα φθάσουν άλλοι 3-4 χιλιάδες άνδρες του πεζικού και της στρατονομίας, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας της πρωτεύουσας. Στη Βαγδάτη βρίσκονται, ήδη, 12.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ σε 150.000 υπολογίζονται οι Αμερικανοί που βρίσκονται σε ολόκληρο το Ιράκ.

Νωρίς χτες το απόγευμα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, χωρίς, όμως, να μπορεί να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη. Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανικός στρατός επέμεινε ότι ήταν ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών, στη Βαγδάτη, το Σάββατο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί και να τραυματιστούν δεκάδες Ιρακινοί και πεζοναύτες. Αυτόπτες μάρτυρες, πάντως, υποστήριζαν ότι οι Αμερικανοί αγνόησαν τις παραινέσεις τους να μην βάλλουν κατά της αποθήκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς σκληρότερη κατοχή... (2004-06-19 00:00:00.0)
Κόλαση για τους «απελευθερωτές» (2003-11-13 00:00:00.0)
Την Τρίτη τελικά η πρεμιέρα (2003-04-12 00:00:00.0)
Παζαρεύοντας το μέλλον του Ιράκ (2003-04-08 00:00:00.0)
Γνωστές και... άγνωστες στρατιωτικές απώλειες (2003-03-24 00:00:00.0)
Επιμένει σε κυρώσεις - βομβαρδισμούς η Ουάσιγκτον (1999-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ