Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Μήνυση για εγκλήματα πολέμου κατά του Τόμι Φρανκς

Ομάδα Ιρακινών, θυμάτων του πολέμου, θα καταθέσει αγωγή για εγκλήματα πολέμου κατά του Αμερικανού στρατηγού Τόμι Φρανκς και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων και στρατιωτών στις 13 Μάη.

Σύμφωνα με το δικηγόρο των 19 θυμάτων, «υπάρχουν 17 συγκεκριμένα περιστατικά» που αποδεικνύουν ότι αμερικανικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο βομβαρδισμός λαϊκής αγοράς της Βαγδάτης από τους Αμερικανούς, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότερα από 60 άτομα.

Πάντως ο «νόμος για τα εγκλήματα πολέμου», τροποποιήθηκε πρόσφατα από τη βελγική Βουλή ύστερα από ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ. Πλέον τα βελγικά δικαστήρια στην περίπτωση που οι υποθέσεις αφορούν «δημοκρατικές» χώρες, μπορούν μόνο να τις παραπέμπουν στα δικαστήρια των εν λόγω χωρών.

Ωστόσο τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούσερ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «ανησυχεί» από τη νέα αυτή υπόθεση και πρόσθεσε ότι «η βελγική κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα, έτσι ώστε κανείς να μην εκμεταλλεύεται το νομικό σύστημα για πολιτικούς σκοπούς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ