Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Σ. ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Τέλος εποχής

Στο Κατάρ μεταφέρεται το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων και η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Σ. Αραβία

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΧΑ.--

Αποχωρεί, και επισήμως, από το σαουδαραβικό έδαφος το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς στο Κατάρ μεταφέρεται το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού.

Την είδηση επιβεβαίωσαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Πρίγκιπας Σουλτάν, μετά από συνάντησή τους στο Ριάντ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για τη συνεργασία και την υποστήριξη της Σ. Αραβίας» και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει σε τίποτα τις «καλές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, από κοινού, κατέληξαν στη σχετική συμφωνία». Από την πλευρά του, ο Πρίγκιπας Σουλτάν δήλωσε ότι «δεν προηγήθηκε κανένα σχετικό σαουδαραβικό αίτημα», αλλά εκτίμησε ότι «εφόσον δε θα γίνονται περιπολίες στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ, δεν υπάρχει η αναγκαιότητα παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων εδώ».

Οπως διαβεβαίωναν Αμερικανοί αξιωματικοί, οι προετοιμασίες μεταφοράς του Κέντρου Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων έχουν, ήδη, αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του καλοκαιριού. Στη Σ. Αραβία θα παραμείνουν ελάχιστοι Αμερικανοί, κυρίως εκπαιδευτές, αν και ο χώρος της αμερικανικής βάσης θα παραμείνει περιφραγμένος, «ούτως ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί αν παραστεί τέτοια ανάγκη». Το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων δημιουργήθηκε το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο, και έκτοτε η αμερικανική στρατιωτική παρουσία εκεί ενισχύθηκε προκαλώντας την οργή αρκετών φανατικών ισλαμιστών που υποστηρίζουν ότι βεβηλώνονται οι ιεροί τόποι του Ισλάμ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση μετακίνησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Σ. Αραβία στο Κατάρ, παρά τους χαμηλούς τόνους που προσπάθησαν να τηρήσουν και οι δύο πλευρές, αποτελεί σημαντικότατη στροφή της αμερικανικής πολιτικής στον Κόλπο, που αντανακλά και τα πυκνά σύννεφα στις σχέσεις των, πάλαι ποτέ, στενών συμμάχων. Το τελευταίο κρίσιμο επεισόδιο φαίνεται ότι διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, όταν η σαουδαραβική ηγεσία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη βάση παρά μόνο για συντονισμό.

«Η εισβολή στο Ιράκ θα μείνει στην ιστορία»

«Ο πόλεμος στο Ιράκ θα μείνει στην ιστορία ως μοναδικός, μέχρι σήμερα, συνδυασμός ισχύος, ακριβείας, ταχύτητας και ευελιξίας, από επιχειρησιακής άποψης» υποστήριξε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μιλώντας στις αμερικανικές δυνάμεις στη βάση Ας Σαλίγια, της Ντόχα. Ο Ράμσφελντ ευχαρίστησε τους Αμερικανούς στρατιώτες και εξήρε την προσφορά τους, ενώ επανέλαβε, πολλάκις, ότι η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση «ξεχώρισε και για τη συμπόνια και την ευαισθησία που επέδειξε απέναντι στους αθώους πολίτες».

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, όπου καθήκον του αμερικανικού στρατού θα είναι οι προληπτικές επιθέσεις και ο μη συμβατικός πόλεμος». Επίσης, μιλώντας στο «αλ Τζαζίρα», ο Ράμσφελντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «δεν προτίθενται να διατηρήσουν βάσεις στο Ιράκ. Μόνο μια μικρή περίοδο θα το έχουμε υπό κατοχή. Δε θέλουμε αυτοκρατορίες, δεν είμαστε ιμπεριαλιστές, δεν ήμασταν ποτέ» κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ