Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«Συμφωνούν» για Ιράκ Αγκυρα - Δαμασκός

«Δεν απειλούμε τη Συρία, παραθέτουμε γεγονότα», υποστηρίζει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ενώ ο Κόλιν Πάουελ ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Δαμασκό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΡΙΑΝΤ.--

Τη συμφωνία τους, σε βασικές γραμμές, για το μέλλον του Ιράκ επαναδιατύπωσαν ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, και ο Τούρκος ομόλογός του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψης του δεύτερου στη συριακή πρωτεύουσα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Αλ Σάραα τόνισε ότι «Τουρκία και Συρία επιθυμούν μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στο Ιράκ, που θα σχηματιστεί μετά από δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές», συμπληρώνοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την παρουσία στρατού κατοχής». Ο Σύρος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «στόχος όλων θα πρέπει να είναι η διατήρηση της εδαφικής και εθνικής ενότητας του Ιράκ». Σχολιάζοντας την ένταση στις αμερικανο-συριακές σχέσεις, εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν μήπως η Συρία ανακατευτεί στα εσωτερικά του Ιράκ αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει» και κατέληξε ότι «η ένταση οφείλεται σε παρεξήγηση εξαιτίας της αμερικανικής άγνοιας για την ιστορία της Μέσης Ανατολής».

Ο Γκιούλ, από την πλευρά του, μίλησε για την ανάγκη μιας «ιρακινής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει όλες τις ιρακινές κοινότητες». Κάλεσε τους Κούρδους να εργαστούν γι' αυτό και χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία Κούρδων ενόπλων πολιτοφυλάκων στο Βόρειο Ιράκ, συνιστώντας στις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να «εξασφαλίσουν την ηρεμία πριν εγκαταλείψουν τη χώρα».

Επιμένει ο Ράμσφελντ, παρεμβαίνει το Ισραήλ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, τελικά, θα μεταβεί στη Συρία, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που αρχίζει σήμερα στη Μέση Ανατολή. Ενώ αυτό επιβεβαιωνόταν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το Ριάντ της Σ. Αραβίας, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διαβεβαίωνε ότι οι ΗΠΑ «δεν απειλούν τη Συρία και δεν έχουν κρυφά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή». Ο Ράμσφελντ επανέλαβε ότι «η Συρία επέτρεψε να περάσουν στο Ιράκ όπλα και μαχητές και δέχτηκε στο έδαφός της Ιρακινούς αξιωματούχους», τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι απειλή αλλά γεγονός».

Στη Συρία, όμως, επιμένει να αναφέρεται, οξύνοντας την ένταση, και η ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Ντάνιελ Αγιαλόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, υποστήριξε ότι «η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ δημιούργησε καλύτερες προϋποθέσεις για το Ισραήλ, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν καθώς παραμένουν ορισμένες μεγάλες απειλές όπως είναι η Συρία και το Ιράν». Ο Αγιαλόν απέφυγε να μιλήσει για στρατιωτικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό από κανέναν», αλλά επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη άσκησης πολιτικής πίεσης, στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και διπλωματικής απομόνωσης «έτσι ώστε να δρομολογηθούν ριζικές πολιτικές αλλαγές στις δύο χώρες».

«Περίεργο» περιστατικό

Ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζει ότι δύο άνδρες των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού ναυτικού συνελήφθησαν από το συριακό στρατό εντός του συριακού εδάφους και απελευθερώθηκαν μετά από 5 μέρες. Δε γίνεται γνωστό πότε ακριβώς έγινε αυτό και γιατί. Ορισμένοι ανώνυμοι Βρετανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι δύο συμμετείχαν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν κοντά στη συριακή μεθόριο όταν έπεσαν σε ιρακινή ενέδρα και στην προσπάθειά τους να σωθούν εισήλθαν στη Συρία. Επισήμως, δεν έχει γίνει εκατέρωθεν κανένα σχόλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ