Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Ουδέν νέωτερο

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Το κυβερνών Κόμμα Κολοράδο (Partido Colorado) φαίνεται να επιβεβαιώνει την παντοδυναμία στην πολιτική σκηνή μιας από τις μικρότερες και φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «First Analisis y Estudios» τόσο ο υποψήφιος για την προεδρία, Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος, απέσπασε πολύ υψηλά ποσοστάμ, ενώ αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και για την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Ο Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος, ο 46χρονος δικηγόρος και πρώην υπουργός Παιδείας, που έμεινε αλώβητος από τα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν την πολιτική και οικονομική ζωή της Παραγουάης, εξασφαλίζει περίπου το 38% των ψήφων και έτσι το Κόμμα Κολοράδο, που βρίσκεται ήδη επί 56 χρόνια στην εξουσία - από το 1947 περιλαμβανομένων και των 30 χρόνων της δικτατορικής διακυβέρνησης του Αλφρέντο Στρέσνερ που έληξε το 1989 - επισφραγίζει την κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή, γεγονός που έκανε τον Ντουάρτε Φρούτος να δηλώσει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι πρόκειται για θρίαμβο, υποσχόμενος παράλληλα «αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας».

Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος βρίσκεται ο Χούλιο Σέσαρ Φράνκο, πρώην αντιπρόεδρος, στέλεχος του Φιλελεύθερου Κόμματος, που συγκεντρώνει το 23% των ψήφων. Ακολουθεί ο Πέδρο Φαδούλ, ένας επιχειρηματίας που υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και απέσπασε περίπου το 22% των ψήφων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρότι η κυβέρνηση του Κόμματος Κολοράδο δεν είναι καθόλου δημοφιλής, αφού δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ο υποψήφιος του κόμματος κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της αντιπολίτευσης να συντονίσει τις ενέργειές της και βεβαίως τον πολιτικό μηχανισμό που έχει στήσει το κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, η λαϊκίστικη προεκλογική εκστρατεία εγκλώβισε μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική πλατφόρμα του Ντουάρτε Φρούτος «απευθυνόταν αποκλειστικά στους φτωχούς», δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας των ιθαγενών Γκουαρανί και των Κρεολών, ενώ δήλωνε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα προωθήσει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να εξέλθει η χώρα από τη δεινή οικονομική κρίση.

Είναι αβέβαιο τι θα πράξει τώρα ο Ντουάρτε Φρούτος, δεδομένου ότι αναλαμβάνει την προεδρία σε μία εξαιρετικά άσχημη περίοδο, αφού ο ένας στους τρεις πολίτες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, η ανεργία σύμφωνα με τους ειδικούς κυμαίνεται στο 35%, η κρίση έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ στη διεθνή σκηνή η Παραγουάη θεωρείται μία από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μετέωρο» το πολιτικό σκηνικό (2010-05-08 00:00:00.0)
Μείωση στον κυβερνητικό συνασπισμό (2007-05-15 00:00:00.0)
Αποσύρεται από την Κοινότητα των Ανδεων (2006-04-21 00:00:00.0)
Ουδεμία η αξία της ανθρώπινης ζωής... (2004-08-04 00:00:00.0)
Ενισχυμένη η «Αγωνιστική Ενότητα» στη Θεσσαλονίκη (2001-12-19 00:00:00.0)
Τελικά (και αμφισβητούμενα) αποτελέσματα (2001-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ