Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Πυρ εναντίον όσων αντιδρούν

13 νεκρούς και 75 τραυματίες προκάλεσαν τα αμερικανικά στρατεύματα ανοίγοντας πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών κατά της κατοχής

Από τις διαδηλώσεις των Ιρακινών

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις των Ιρακινών
ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Πυρ εναντίον πλήθους Ιρακινών διαδηλωτών άνοιξαν οι αμερικανικές δυνάμεις, τη Δευτέρα το βράδυ, στην πόλη Φαλούτζα, 50 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, προκαλώντας πραγματικό μακελειό. Σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή, ένα πλήθος, περίπου 200 ανθρώπων, κινήθηκε εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν στρατοπεδεύσει στο δημοτικό σχολείο της πόλης, ζητώντας από τους στρατιώτες να το εγκαταλείψουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι δυνάμεις τους δέχτηκαν πυρά από ενόπλους, ανάμεσα στους διαδηλωτές, αλλά και πέτρες, γι' αυτό «και αναγκάστηκαν να ανταποδώσουν». Αντίθετα, αυτόπτες μάρτυρες, όπως και αρκετοί δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην περιοχή, μετέδιδαν ότι οι διαδηλωτές ζητούσαν με τα συνθήματά τους από τους στρατιώτες να εγκαταλείψουν το σχολείο και το Ιράκ, χωρίς, όμως, να φέρουν όπλα.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, νεκροί έπεσαν 13 Ιρακινοί πολίτες και τουλάχιστον 75 τραυματίστηκαν. Το CNN ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών στους 15. Οι διαρκείς πτήσεις αμερικανικών ελικοπτέρων πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της χτεσινής ταφής των νεκρών εξόργισε ακόμη περισσότερο τους αγανακτισμένους κατοίκους.

Σοβαρά επεισόδια, πιθανώς τα σοβαρότερα από τον τερματισμό των επιχειρήσεων, σημειώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, και στη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με την εκδοχή του αμερικανικού στρατού, αμερικανικά φυλάκια, στην όχθη του Τίγρη που διασχίζει την πόλη, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών και χειροβομβίδων και αναγκάστηκαν να καλέσουν σε υποστήριξη και ελικόπτερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν «την επίθεση». Σύμφωνα, πάντα, με τους Αμερικανούς, επρόκειτο για «ομάδα ενόπλων πιστών στον Σαντάμ Χουσεΐν», εκ των οποίων 6 σκοτώθηκαν.


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ