Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Μικροένταση και διαφωνίες Πούτιν - Μπλερ

ΜΟΣΧΑ.-

Χωρίς αποτέλεσμα, και σε μάλλον φορτισμένο κλίμα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Μοναδικό θέμα της ήταν οι εξελίξεις στο Ιράκ, η διαδικασία ανοικοδόμησής του και ο ρόλος που ο ΟΗΕ θα διαδραματίσει σ' αυτόν. Για να διευκολυνθεί το έργο του Μπλερ, ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Αλεξάντερ Βέρσμπαου, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «επιθυμούν πολύ η Ρωσία να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, αφήνοντας πίσω τις διαφωνίες που προηγήθηκαν του πολέμου». Η «πρόσκληση» της Ουάσιγκτον, φυσικά, αφορούσε, μόνο τη Ρωσία και όχι τις, επίσης, διαφωνούσες Γαλλία - Γερμανία.

Ο Πούτιν, όμως, δήλωνε, μετά τη συνάντηση, ότι «η Ρωσία γενικώς υποστηρίζει την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, αλλά συμφωνεί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υποστηρίζουν ότι αυτό θα γίνει μόνον εφόσον επικυρωθεί η μη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής εκεί. Αυτό μπορεί να το πράξει μόνον ο ΟΗΕ». Ο Ρώσος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του κυρίαρχου ρόλου του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση και απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δε δίστασε να αναρωτηθεί δημόσια αν υπάρχουν, καν, τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ για να εισβάλουν στο Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, εμφανώς ενοχλημένος, τόνισε ότι «το κύριο ερώτημα είναι αν θα βρούμε τρόπο συνεννόησης ή θα επιμείνουμε στις διαφορές». Κάλεσε, μάλιστα, τη Ρωσία να «επιμείνει στη στρατηγική της συνεργασία με τις ΗΠΑ, γιατί ο κόσμος θα είναι πολύ επικίνδυνος, αν δημιουργηθούν δύο ανταγωνιστικοί πόλοι». Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο διέρρεε ότι «δε θεωρεί παρά ελάχιστη τη βρετανική επιρροή στα αμερικανικά σχέδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ