Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Γνωστές και... άγνωστες στρατιωτικές απώλειες

Παρουσιάστηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις πέντε αιχμάλωτοι Αμερικανοί στρατιώτες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

Τουλάχιστον αμηχανία προκάλεσαν, όπως φάνηκε, στην αμερικανική ηγεσία οι εικόνες των αιχμαλώτων Αμερικανών στρατιωτών που αναμετέδωσε, από την ιρακινή τηλεόραση, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «αλ Τζαζίρα». Οι ειδήσεις σχετικά με τις απώλειες των αμερικανο-βρετανικών στρατευμάτων, εκτός από τα αλλεπάλληλα ατυχήματα, κυκλοφορούν εξαιρετικά δύσκολα και δε χρειάζεται, πλέον, παρά κοινή λογική για να αμφισβητήσει κανείς τους αμερικανο-βρετανικούς ισχυρισμούς περί ελάχιστων απωλειών, δεδομένων των σκληρότατων μαχών που λαμβάνουν χώρα στο Νότιο Ιράκ.

Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες, 4 άνδρες και 1 γυναίκα, παρουσίασε, χτες το απόγευμα, η ιρακινή τηλεόραση. Οι 5 αιχμάλωτοι δήλωσαν το όνομά τους, το βαθμό και τον τόπο καταγωγής τους, ενώ ήταν εμφανές ότι οι δύο (ένας άνδρας και μία γυναίκα) ήταν τραυματίες. Την είδηση τόσο της αιχμαλωσίας όσο και της εμφάνισης στην τηλεόραση είχε προαναγγείλει στους δημοσιογράφους ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος φερόταν, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, να έχει σκοτωθεί ή τουλάχιστον τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των πρώτων βομβαρδισμών.

Ο Ραμαντάν υποστήριξε ότι οι αιχμάλωτοι συνελήφθησαν στην περιοχή Σουκ αλ Σογιούκ, 32 χλμ από τη Νασιρίγια, στο Νότιο Ιράκ. Επίσης, προανήγγειλε ότι, σύντομα, η ιρακινή τηλεόραση θα μεταδώσει και εικόνες από δεκάδες κατεστραμμένα αμερικανικά άρματα και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Εκτός από την εικόνα των 5 αιχμαλώτων, η ιρακινή τηλεόραση και το «αλ Τζαζίρα» μετέδωσαν εικόνες όπου εμφανίζονται τα πτώματα τουλάχιστον 5 στρατιωτών, οι οποίοι αναφέρονται ως Αμερικανοί. Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι έχουν αιχμαλωτιστεί αρκετοί ακόμη Αμερικανοί και Βρετανοί, ενώ όπως ανακοινώθηκε επισήμως αργότερα χτες, οι ιρακινές αρχές υπολογίζουν σε 25 τους νεκρούς Αμερικανούς και Βρετανούς από τις μάχες γύρω από τη Νασιρίγια.

Νωρίτερα, ο διοικητής των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Τόμι Φρανκς, είχε ανακοινώσει επισήμως ότι έχουν σκοτωθεί, στις μάχες, 10 άνδρες και παραδεχόταν ότι αγνοούνται αρκετοί. Λίγο μετά, το στρατηγείο με ανακοίνωσή του ανέφερε 12 αγνοούμενους και 20 τραυματίες στις μάχες γύρω από τη Νασιρίγια.

Η μετάδοση της εικόνας των αμερικανών αιχμαλώτων πέτυχε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε μία από τις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε αμερικανικά δίκτυα. Ο Ράμσφελντ έσπευσε να κατηγορήσει την ιρακινή ηγεσία ότι παραβίασε τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου, όπου απαγορεύεται η φωτογράφισή τους και η υποβολή ερωτήσεων, παραβλέποντας φυσικά το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα πολλά αμερικανο-βρετανικά δίκτυα δείχνουν ακατάπαυστα αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι Ιρακινοί στρατιώτες που παραδίδονται.

Στο θέμα των αιχμαλώτων αναφέρθηκε, σε σύντομες δηλώσεις του επιστρέφοντας από το Καμπ Ντέιβιντ προς το Λευκό Οίκο και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ζητώντας από το Ιράκ «να τους φερθεί ανθρώπινα». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ιρακινής ηγεσίας, η οποία δεσμευόταν να σεβαστεί τη Συνθήκη της Γενεύης.

Στο περιθώριο, πάντως, των συγκεκριμένων εξελίξεων, η αμερικανική διοίκηση επιβεβαίωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε από τη μονάδα υποστήριξης της 3ης Μεραρχίας Πεζικού, που προσπαθεί να προελάσει στο Νότιο Ιράκ, από αυτοκινητικό δυστύχημα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ