Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Προς σύρραξη Τούρκων - Κούρδων;

Αμερικανοί πεζοναύτες στη βάση στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στη βάση στη Νοτιοανατολική Τουρκία
ΒΑΜΕΡΝΙ - ΙΡΜΠΙΛ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους επανέλαβε χθες αυτό που καθημερινά επαναλαμβάνουν τα μέλη της κυβέρνησής του προς την Αγκυρα: Στα σύντομα σχόλια, που έκανε αναχωρώντας από το Καμπ Ντέιβιντ, προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση να μη στείλει δυνάμεις της στο Βόρειο Ιράκ. Μάλλον πρέπει να εξηγεί κανείς το τι ακριβώς εννοούν οι Αμερικανοί, μιλώντας για την «ανάγκη να μην υπάρξει εισβολή» των Τούρκων, αφού οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας βρίσκονται έως και 15 χιλιόμετρα μέσα στο Ιράκ ήδη: Αυτό που σημαίνουν, λοιπόν, οι αμερικανικές απειλές είναι να μην προελάσουν οι Τούρκοι προς νότο, διότι ήδη στο Ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκονται περί τις 15.000 άνδρες και τις τελευταίες μέρες έχουν εισβάλει πλέον των 1.500 Τούρκων κομάντος. Πράγμα, που βεβαίως ο Χοσιάρ Ζεμπαρί, αξιωματούχος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, διέψευσε, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν νέες δυνάμεις» των Τούρκων στην περιοχή: Ισως, είπε, οι αναφορές αυτές να αποτέλεσαν μια «δοκιμή» πριν υπάρξει μια πραγματική εισβολή. Παρομοίως, την εισβολή διέψευσε και εκπρόσωπος του Γενικού Τουρκικού Επιτελείου, όπως και ο Αμπντουλά Γκιουλ, ο υπουργός Εξωτερικών.

Ηταν πρακτικά αδύνατο φυσικά να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δημοσίευε χθες η Σάντεϊ Τέλεγκραφ ότι οι Τούρκοι και οι Κούρδοι έχουν εμπλακεί σε μάχες σε τρία μέτωπα, πράγμα που ο ανταποκριτής της επιχείρησε να κάνει μόνο για να απωθηθεί από πάνοπλους Τούρκους στρατιωτικούς που απείλησαν να τον συλλάβουν -ή κάτι χειρότερο.

Δεν ήταν σαφές, αν όντως, όπως ανέφεραν χθες τρεις πηγές, το αλ Τζαζίρα, το Ασοσιέιτεντ Πρες και η Ουάσιγκτον Ποστ, έχουν φθάσει στα κουρδικά εδάφη «μεγάλες μονάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων», ωστόσο, σύμφωνα με το Ρόιτερς, υπήρχαν χθες μάχες στο Ιρμπίλ.

Στην ίδια την Τουρκία, χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης πήραν την ψήφο εμπιστοσύνης (350-162) και επανέλαβε σε ένα διάγγελμά του, που θύμιζε τη ...Σφίγγα, ότι η Αγκυρα σχεδιάζει να κρατήσει τα στρατεύματά της μέχρι και 19 χλμ. εντός Ιράκ. Επίσης, επανέλαβε τα περί ύπαρξης «συμφωνίας» της κυβέρνησής του «σε όλα» με την αμερικανική, όπως είχε κάνει και προχτές, Σάββατο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ