Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Να κλείσει τώρα η βάση του Ακτιου

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η συμμετοχή διαδηλωτών στη συμβολική περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης

Ο λαός της βορειοδυτικής Ελλάδας μέσα από το οργανωμένο φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής, για 4η συνεχόμενη μέρα στους δρόμους του αγώνα, διαδήλωσε και χτες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού.

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Συντονιστικής Γραμματείας αντιπολεμικού κινήματος βορειοδυτικής Ελλάδας, των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης και των Εργατικών Κέντρων της περιοχής, της ΠΕΑΕΑ, ο λαός της περιοχής συγκεντρώθηκε χτες στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Το σύνθημα δόθηκε και το οργισμένο λαϊκό ποτάμι ξεκίνησε. Μπροστά τα εντυπωσιακά πανό της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας και της Επιτροπής Πρέβεζας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: «ΣΤΟΠ στο ΝΑΤΟ - στην ΕΕ. ΟΧΙ στον πόλεμο έξω οι βάσεις του ΘαΝΑΤΟυ».

Χιλιάδες εργαζόμενοι αγρότες, νεολαίοι, συνταξιούχοι, άντρες και γυναίκες, γέροι και παιδιά με τα πανό στα χέρια και τις κόκκινες σημαίες και με τις πικέτες πορεύτηκε, προς την πύλη της βάσης. Στόχος η συμβολική περικύκλωσή της. Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, τα τύμπανα της ειρήνης ηχούσαν και η φωνή της αντίστασης αντηχούσε στην πεδιάδα του Ακτίου, «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», «Λαοί όλου του κόσμου ξεσηκωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε». Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στην κεντρική πύλη, το ποτάμι των διαδηλωτών είχε περικυκλώσει συμβολικά τη βάση. Μίλησαν η Γ. Λαδογιάννη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων, ο Χ. Βαρέλης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αρτας, ο Γ. Πολίτης, από την Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης Λευκάδας, ο Γ. Δημητρίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, ο Γ. Δρόσος, εκ μέρους των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην ομιλία, η Γ. Λαδογιάννη τόνισε πως ο λαός της ΒΔ Ελλάδας «σε τούτο το λαϊκό δικαστήριο της βάσης του Ακτίου» καταγγέλλει και καταδικάζει τον πόλεμο. Κάλεσε όλους τους μαζικούς φορείς και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργείο Εθνικής Αμυνας και να ζητήσουν να κλείσει η βάση. Επίσης, παρουσίασε τα αιτήματα του κινήματος: «Κάτω οι φονιάδες των λαών» - Να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο - Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και του Ακτίου - Να γυρίσουν πίσω τα πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο - Να αποσυρθούν τα πληρώματα των ΑΒΑΞ - Καμιά διευκόλυνση στου ιμπεριαλιστές».

Εκπρόσωπος των φορέων που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, μετέφερε στον διοικητή της ΝΑΤΟικής βάσης την απαίτηση των διαδηλωτών να σταματήσει η λειτουργία της βάσης και οι όποιες δραστηριότητές της σχετίζονται με το διεξαγόμενο πόλεμο κατά του ιρακινού λαού. Ο διοικητής διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Είπε ότι η βάση δε συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ και δήλωσε πως ο ίδιος και το προσωπικό της βάσης συμπαρίστανται στον αγώνα του κινήματος γιατί, όπως είπε, οι ίδιοι γνωρίζουν τα αρνητικά αποτελέσματα του πολέμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! (2021-05-28 00:00:00.0)
Σε κλοιό η βάση των ΑΒΑΚΣ (2003-02-13 00:00:00.0)
Πλούσιο φιλειρηνικό πρόγραμμα (2002-05-25 00:00:00.0)
Θα περικυκλώσουν τη ΝΑΤΟική βάση (2002-05-17 00:00:00.0)
Με πάθος και οργή στη «φωλιά» των ΝΑΤΟικών (2000-05-30 00:00:00.0)
Ούτε σπιθαμή ελληνικής γης στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες (1999-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ