Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, το περασμένο Σάββατο, ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά διαδήλωσε για την απεμπλοκή της χώρας από το βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, το περασμένο Σάββατο, ο λαός της Αθήνας βάδισε ακούραστα το γνώριμο δρόμο της αντίστασης στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Τίποτα δε θύμιζε τα συνηθισμένα πρωινά του Σαββάτου στην πρωτεύουσα. Ηταν χιλιάδες αυτοί που ανταποκρίθηκαν και πάλι στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και του ΠΑΜΕ, παρά το κρύο που ήταν τσουχτερό, αλλά και αψηφώντας το «σκηνικό» που στήθηκε στην πορεία της προηγούμενης μέρας με πρωταγωνιστές τους κουκουλοφόρους, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και συγκρότησαν μια ακόμα μαχητική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο E. Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος κατήγγειλε την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης που παραχωρεί τις βάσεις της Σούδας, του Ακτίου, τις ελληνικές φρεγάτες. «Στις Βρυξέλλες ξεφτιλίστηκε αυτό που λέμε Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ήταν «αίσχος που δε βρήκαν δύο λόγια να πουν για τον πόλεμο», αλλά ασχολήθηκαν με το πώς θα κατοχυρώνονται οι ευρεσιτεχνίες στην ΕΕ και πώς θα αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησης. Τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων απέσπασε ο πυροσβέστης Π. Δρίτσας, που δήλωσε ότι οι πυροσβέστες διαδηλώνουν μαζί με το λαό και βροντοφωνάζουν με θυμό και οργή ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης, επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, ο Γ. Μαρκάκης, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, ο Κ. Κωνσταντινίδης υποστράτηγος ε.α., αντιπροσωπεία της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και πολλοί ακόμα φορείς.

Οργισμένο λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι


Η πορεία που ακολούθησε ήταν μια διαρκής καταγγελία των ιμπεριαλιστών και όσων, έμμεσα ή άμεσα, τους υποστηρίζουν, από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Αθήνας και του Πειραιά. «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στηρίζουνε τον πόλεμο και την πλουτοκρατία», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν και δυνάμωσαν, όταν η πορεία περνούσε έξω από τη Βουλή, καταγγέλλοντας και ξεσκεπάζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, φοιτητές, μαθητές με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά αρνήθηκαν το ρόλο του παθητικού τηλεθεατή. Για μια ακόμα φορά, βρέθηκαν πλάι πλάι στο δρόμο, ενάντια στο άδικο, στη νέα βαρβαρότητα. Ενώθηκαν σε ένα πολύμορφο πλήθος, που η κινητοποίηση του Σαββάτου έδειξε ότι τροφοδοτείται, στη μακριά αυτή πορεία αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με νέους αγωνιστές της ειρήνης και που στο πέρασμά του έφερνε χαμόγελο, χειροκρότημα και το σύνθημα στα χείλη και των περαστικών. Τα μηνύματα της οργής, που καλούσαν τον κόσμο να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της ειρήνης, δεν έπαψαν ούτε στιγμή στη διάρκεια της διαδήλωσης. Και τα συνθήματα «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Λαϊκός ξεσηκωμός κάτω ο ιμπεριαλισμός», έγιναν κραυγή όταν η πορεία έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ