Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στη ζώνη του πολέμου η Κρήτη!
  • Ο υπουργός Αμυνας παραδέχεται ότι η ενεργοποίηση της Σούδας σημαίνει «αυξημένους κινδύνους» για την Ελλάδα, γι' αυτό μεταφέρθηκαν οι «Πάτριοτ» στην Κρήτη
  • Ιπτάμενα τάνκερ που απογειώνονται από τη Σούδα ανεφοδιάζουν στον αέρα τα μαχητικά που απογειώνονται από αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο και βομβαρδίζουν το Ιράκ

Ο εξ Ανατολών κίνδυνος, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, μετατέθηκε προς... νότο και συγκεκριμένα στην Κρήτη, λόγω της εμπλοκής της, εξαιτίας της λειτουργίας της βάσης της Σούδας, στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Τις αποκαλυπτικές αυτές δηλώσεις έκανε χτες στη ΝΕΤ, ο κατά τ' άλλα Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, ταυτίζοντας έτσι το «εθνικό συμφέρον» με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η ταύτιση αυτή παραπέμπει στις πιο μελανές σελίδες, ραγιαδισμού, υποτέλειας και ξενοδουλίας της νεότερης ελληνικής Ιστορίας.

Ο Γ. Παπαντωνίου, με αφορμή ερώτημα για τη μεταφορά στην Κρήτη των αντιαεροπορικών - αντιβαλλιστικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ», είπε συγκεκριμένα: «Τα συστήματα "Πάτριοτ" έχουν μια συγκεκριμένη εμβέλεια και τα τοποθετούμε ανάλογα με το πώς κινούνται οι κίνδυνοι που μας απειλούν. Μέχρι στιγμής η έμφαση ήταν στο Βόρειο Αιγαίο και τον κίνδυνο εξ Ανατολών. Τώρα, λόγω της εμπόλεμης αυτής κατάστασης ορισμένα συστήματα «Πάτριοτ» τα μετακινούμε λίγο πιο νότια στην Κρήτη, διότι θεωρούμε ότι αυτή η περιοχή πλέον έχει κάποιους αυξημένους κινδύνους λόγω πολέμου στο Ιράκ και εκτιμούμε ότι αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό σύστημα προστασίας του εθνικού εναέριου χώρου. Τα συστήματα «Πάτριοτ» είναι για την Ελλάδα και τα αναδιατάσσουμε ανάλογα με την εξέλιξη της στρατιωτικής συγκυρίας».

Σε άλλες δηλώσεις του ο Γ. Παπαντωνίου που τις έκανε το Σάββατο το βράδυ μετά την ενημέρωσή του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι «επηρεάζεται το περιβάλλον εθνικής ασφάλειας της χώρας μας». Αναφορικά με το θέμα των ελληνικών πληρωμάτων των ΝΑΤΟικών ιπταμένων ραντάρ (AWACS), που έχουν σταλεί στην Τουρκία και το ενδεχόμενο αποχώρησης των γερμανικών πληρωμάτων λόγω της τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ, ο υπουργός Αμυνας επισήμανε: «Πρώτα από όλα τα AWACS ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, τελούν αποκλειστικά υπό νατοϊκή διοίκηση, αλλά σε κάθε περίπτωση η δική μας στάση θα σταθμιστεί από το εθνικό συμφέρον».

Στο μεταξύ, όπως επιβεβαιώνεται από πληροφορίες που έχει ο «Ρ», από τη Σούδα απογειώνονται καθημερινά περίπου 10 αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (ιπτάμενα τάνκερ). Τα αεροσκάφη αυτά συμμετέχουν άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς ανεφοδιάζουν στον αέρα τα μαχητικά που επιχειρούν στο Ιράκ μέσω του εναέριου χώρου του Ισραήλ και της Ιορδανίας. Πρόκειται για τα μαχητικά που απογειώνονται από αμερικανικά αεροπλανοφόρα τα οποία βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Σούδα τώρα, όπου οι Αμερικάνοι ανοίγουν μέτωπο κατά του Ιράκ και από την Ιορδανία, πρόκειται να παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ