Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δυναμική παρέμβαση στο άντρο των Αμερικανών στις Βρυξέλλες
  • Τρεις νεολαίοι συνδικαλιστές πιάστηκαν και χτυπήθηκαν από τη βελγική αστυνομία
  • Κάτω από την πίεση μιας διαδήλωσης αφέθηκαν ελεύθεροι

Με αυτό το πανό διαδήλωσαν χτες στελέχη του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία των φονιάδων στις Βρυξέλλες
Με αυτό το πανό διαδήλωσαν χτες στελέχη του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία των φονιάδων στις Βρυξέλλες
«Δεν είναι ανίκητοι. Ακόμα κι εδώ, στο φρούριό τους, στις Βρυξέλλες, αποδείξαμε πως οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Οι λαοί όταν αγωνίζονται μπορούν!».

Με τη φράση αυτή οι νεολαίοι συνδικαλιστές Αποστόλης Κόκκινος από τους οικοδόμους, Βάσω Μουκάνου από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και Γιάννης Κομνηνός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, χάθηκαν μέσα στις αγκαλιές δεκάδων άλλων στελεχών του ΠΑΜΕ, αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους από τη βελγική αστυνομία, η οποία δεν μπόρεσε τελικά να κρατήσει τα στελέχη του ΠΑΜΕ καθώς ήταν απόλυτα καθαρό πως το σύνολο της αντιπροσωπείας - περισσότεροι από 100 διαδηλωτές - ήταν αποφασισμένοι να παραμείνουν με νύχια και με δόντια εκεί στο χώρο έξω από την πρεσβεία - σύμβολο των φονιάδων των λαών.

Η χτεσινή διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν φυσική συνέχεια τόσο της μαχητικής διαδήλωσης της προηγούμενης μέρας, όσο και της αντίληψης του ΠΑΜΕ που βεβαιώνει στην πράξη πως στις γραμμές του συσπειρώνονται αγωνιστές αποφασισμένοι να παλεύουν πραγματικά για τα δίκια της τάξης τους.

Ετσι χτες το μεσημέρι σε μια ώρα που στις Βρυξέλλες θεωρείται απίθανο να υπάρχει διαδήλωση, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που βρίσκεται εδώ συμμετέχοντας στις ανοιχτές εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού περιφερειακού γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU) έκανε μία ακόμα δυναμική παρέμβαση. Με τρόπο που παρέπεμπε στις διαρκείς μαχητικές παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ στην Ελλάδα, περισσότεροι από 100 συνδικαλιστές βρέθηκαν ξαφνικά απέναντι από την αμερικάνικη πρεσβεία, στην οποία δεν μπορεί να πλησιάσει κουνούπι σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων. Ξεδίπλωσαν το πανό με τη φράση «Μπους - φασίστα - δολοφόνε» στα αγγλικά, άνοιξαν τις σημαίες του Μετώπου κι άρχισαν να διαδηλώνουν. Τριμελής ομάδα θέλησε να επιδώσει ψήφισμα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ.

Κι εκείνη την ώρα έλαμψε το μέγεθος της δημοκρατίας των Βρυξελλών. Πάνοπλοι αστυνομικοί έπεσαν πάνω στους τρεις συνδικαλιστές και άρχισαν να τους χτυπούν με μανία. Σιδεροδέσμιους τους έκλεισαν σε κλούβες που ετοιμάζονταν να φύγουν προς το κεντρικό αστυνομικό τμήμα. Σύσσωμοι οι διαδηλωτές πέρασαν τη λεωφόρο, έκλεισαν την κυκλοφορία και φτάνοντας μούρη με μούρη με τις αστυνομικές δυνάμεις έκαναν καθαρό ότι όχι μόνο δε θα διαλυθεί η διαδήλωση, αλλά και ότι είναι αποφασισμένοι να απελευθερώσουν τους συντρόφους τους.

Καθώς το γεγονός είχε ήδη γίνει γνωστό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο σημείο άρχισαν να φτάνουν και Βέλγοι διαδηλωτές που ενώνονταν με τους Ελληνες, ενώ ήταν πανηγυρικός ο τρόπος που χαιρετούσαν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα μόλις μάθαιναν τι συνέβη.

Τελικά, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερους τους τρεις συντρόφους, που έγιναν δεκτοί με νέα ένταση των συνθημάτων από το σύνολο των διαδηλωτών. Ο Απ. Κόκκινος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη νοσηλεία του.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε και εδώ στις Βρυξέλλες τη μάχη με τον τρόπο που ξέρει να παλεύει. «Η εργατική νεολαία συσπειρωμένη στις γραμμές του ταξικού κινήματος είχε τη δική της συνεισφορά» θα δηλώσει προς τους δημοσιογράφους η Βάσω Μουκάνου.

«Θελήσαμε να επιδώσουμε ένα ψήφισμα. Και είδαμε από πρώτο χέρι τι σημαίνουν όλα αυτά τα παραμύθια Βρυξελλών περί ελεύθερης διακίνησης προσώπων και ιδεών. Η δικτατορία των Βρυξελλών σ' όλο της το μεγαλείο! Δεν κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολιτικούς του υπηρέτες», συμπλήρωσε ο Αποστόλης Κόκκινος.

Και ο Γιάννης Κομνηνός συμπλήρωσε: «Αποδείξαμε και εδώ ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Ανίκητοι είναι μόνο οι λαοί όταν παλεύουν. Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Καταγγελία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων

Τις συλλήψεις και το χτύπημα των τριών συνδικαλιστών που έγιναν με εντολή των φονιάδων του λαού του Ιράκ - Αμερικανών και Ευρωπαίων - καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων.

Το Σωματείο υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του: «Οι μεγάλες αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις ενόχλησαν τους δολοφόνους των λαών. Να είναι σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε, παρά τις όποιες προσπάθειες να τρομοκρατήσουν τους λαούς. Το ταξικό κίνημα αγωνίζεται και δε θα υποκύψει. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα οργανώνουμε την αντιιμπεριαλιστική δράση των εργαζομένων σε κάθε τόπο δουλιάς».


Θ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης (2009-01-10 00:00:00.0)
Με το χρώμα - σύμβολο της Επανάστασης (2004-10-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-09-09 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν ενάντια στο ρατσισμό και τον πόλεμο (2002-03-12 00:00:00.0)
Μαχητικές συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια (2001-12-14 00:00:00.0)
Ο πιο περήφανος γιορτασμός της 25ης Μάρτη! (1999-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ