Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο πιο περήφανος γιορτασμός της 25ης Μάρτη!

Πληθαίνουν καθημερινά αυτοί που κατανοούν ως πρώτη απόδειξη του χρέους τους προς την πατρίδα, πριν απ' όλα τη μαχητική υπεράσπιση της ειρήνης. Οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το κάλεσμα του ΚΚΕ: "Ολοι στους δρόμους. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", βρίσκει πλατιά απήχηση. Απομονωμένη η κυβέρνηση, στέλνει τα ΜΑΤ και ματώνει τους διαδηλωτές!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

"Κλίντον και Μπλερ δεν είναι περιστέρια, τους λαούς σκοτώνουν με τα δικά τους χέρια", "Κλίντον και Μπλερ δολοφονούν, Καραμανλής Σημίτης χειροκροτούν".

Οργή δεμένη με γνώση, δεμένη με τη μνήμη της χτεσινής επετείου. Οι διαδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης η πρώτη. Στις 10,30 το βράδυ κι άλλη. Στις 11,15 το πρωί της Πέμπτης τρεις διαδηλώσεις ταυτόχρονα σε ισάριθμα σημεία. Το απόγευμα νέα δυναμική εμφάνιση.

Η Θεσσαλονίκη είναι στο πόδι. Τα νέα από τις γύρω πόλεις αναφέρονται σε ανάλογες εικόνες. Στο πόδι, όμως, και η κρατική τρομοκρατία. Στη Θάσο κομμουνιστές συλλαμβάνονται για "διατάραξη κοινής ησυχίας". Στις Σέρρες οδηγούνται στο αυτόφωρο για "αντίσταση κατά της αρχής". Στην Αλεξανδρούπολη συλλαμβάνονται για "παρακώλυση συγκοινωνίας". Το κράτος πάνοπλο, μα και θρασύδειλο! Ξέρει μόνο ποιος είναι το αφεντικό. Ξέρει και ποιος είναι ο εχθρός. Προστατεύει τις δυνάμεις κατοχής. Χτυπά τους διαδηλωτές. Και είναι ακόμα μόνο η αρχή. "Θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις", δηλώνουν οι Αμερικανοί. "Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός", η απάντηση μιας διαρκούς διαδήλωσης που θα κρατήσει πολύ ακόμα.

Οταν άρχιζε η απόβαση των κατοχικών δυνάμεων ήταν ένας Λιτοχωρίτης που βγήκε μπροστά τους με ένα πανό "έξω οι Αμερικάνοι".Μετά ήταν μερικές δεκάδες αυτοί που μπήκαν μπροστά και σταμάτησαν ένα γερμανικό τρένο. Ακολούθησαν εκατοντάδες στις διαδηλώσεις που έγιναν. Χτες είχαν φτάσει ήδη σε αρκετές χιλιάδες.

Το σάλπισμα ανήκει στο ΚΚΕ. Στο δρόμο πια όμως δε διαδηλώνουν μόνο οι κομμουνιστές. Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη. Ως και οι Αγγλοι φαντάροι που βρέθηκαν χτες αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές ένιωσαν την ανάγκη να φωνάξουν "no american". Δεν έκανε το ίδιο κανένας κυβερνητικός. Αντίθετα, μάλιστα έβαλαν την αστυνομία να τσακίσει τους διαδηλωτές, για να προστατέψουν τους Αμερικανούς. Η τρομοκρατία δεν πέρασε. Νέες διαδηλώσεις είναι στα σκαριά. Το σύνθημα "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη",ηχεί ξανά και ξανά στην πόλη σαν κάλεσμα - βάλσαμο για εκείνο το κομμάτι του λαού που δεν έχει δηλώσει υποταγή. Που δε θεωρεί τίτλο τιμής να φιλά κατουρημένες ποδιές. Που χτες έτριψε στη μούρη των αστυνομικών δυνάμεων το άρθρο 27 του Συντάγματος και αξίωσε να πεταχτούν οι κατοχικές δυνάμεις στη θάλασσα. Που και χτες και προχτές γέμισε κόκκινα συνθήματα το αμερικάνικο προξενείο, αντί να τρέχει, να σκύβει και να σαλιαρίζει με τους ΝΑΤΟικούς στη δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών.

Χτες, στην πόλη έδωσαν το "παρών" τους στην παρέλαση δύο Ελλάδες. Αυτή της υποταγής κι αυτή της αντίστασης. Η πρώτη έσπευσε μετά να κρυφτεί πίσω απ' τα ΜΑΤ και την αμερικάνικη σημαία. Η δεύτερη ανανέωσε το ραντεβού της στο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ