Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ
"Φύγετε τώρα!"

Μια δυναμική διαδήλωση έφτασε χτες το πρωί μέσα στο στρατόπεδο των Αγγλων και των Γερμανών, απαιτώντας να φύγει γρήγορα ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής από την περιοχή

"No American! no American! no American!"

Οι Αγγλοι φαντάροι είχαν χάσει τ' αβγά και τα πασχάλια! Ηταν λίγο μετά τις 11 το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μόλις που είχαν βγει από ένα ανήλιαγο υπόστεγο - το στρατόπεδό τους - και λιάζονταν με τα σώβρακα ακόμα οι περισσότεροι, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές με κόκκινες, ελληνικές και σέρβικες σημαίες, πετάχτηκαν από το "πουθενά" και με μια αστραπιαία κίνηση βρέθηκαν εντός του στρατοπέδου τους. Ισα που πρόλαβαν οι Αγγλοι να φωνάξουν "no American" κι αυτό τα έλεγε όλα... Δεκάδες σπρέι με κόκκινη μπογιά άρχισαν να αδειάζουν πάνω στα τεθωρακισμένα, στα τζιπ και τους τοίχους του στρατοπέδου.

"No American" να συνεχίζουν να φωνάζουν οι Αγγλοι, ενώ ένας λιμενικός που είχε στο μεταξύ φτάσει κοντά, το μόνο που βρήκε να πει ήταν μία απειλή προς τους διαδηλωτές, γιατί - ισχυρίστηκε - πατούσαμε σε γιουγκοσλάβικο έδαφος! Εισέπραξε την πληρωμένη απάντηση πως αν έχουν έτσι τα πράγματα, τότε ο ίδιος πρέπει να αποχωρήσει πάραυτα γιατί αλλιώς η παρουσία του εκεί ισοδυναμεί με εισβολή στην επικράτεια κυρίαρχης χώρας. Τα ευτράπελα συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα και τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο όταν οι Αγγλοι άκουσαν τους διαδηλωτές να τους λένε: "Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό μαζί σας. Είσαστε όμως παράνομα σε ελληνικό έδαφος και πρέπει να φύγετε. Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε ενάντια στον πόλεμο, δε θα πάθει κανείς από σας τίποτα". Ακούστηκαν μερικά ακόμα "no American" και προς έκπληξη των Ελλήνων αξιωματικών του Λιμενικού, που εμφανίστηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως στην υπεράσπιση των ξένων, οι Αγγλοι αποδέχτηκαν τελικά την ύψωση ελληνικής σημαίας εκεί που μέχρι χτες η ελληνική κυβέρνηση ανεχόταν να κυματίζει η εγγλέζικη.

German killers

Επόμενος στόχος το γερμανικό στρατόπεδο, κοντά ένα χιλιόμετρο μακριά από τους Εγγλέζους. Υπάλληλος του τελωνείου χωρίς ίχνος τσίπας, δηλώνοντας "είμαι φασίστας και περήφανος για τον Μεταξά" (!), επικαλείται το γεγονός ότι είναι τελωνειακός χώρος για να απαγορεύσει την είσοδο στη διαδήλωση. Οι πύλες πέφτουν η μία μετά την άλλη. Υπάλληλος του ΟΛΘ αναγκάζεται τελικά να βρει τα "χαμένα" κλειδιά για να μην γκρεμιστούν όλα. Ορμητικά η διαδήλωση φτάνει κοντά στα γερμανικά τεθωρακισμένα. Είναι η ώρα που με τσίτα τα γκάζια φτάνει στο λιμάνι η πρώτη κλούβα με τα ΜΑΤ. Από κοντά ένας ταγματάρχης του ελληνικού στρατού και ο υπολιμενάρχης. Οι διαδηλωτές τούς καλούν να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και να πετάξουν τους ξένους στη θάλασσα. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Γίνεται επικοινωνία με ανώτατους αξιωματικούς του Γ Σώματος, από τους οποίους ζητείται να δηλώσουν καθαρά σε ποιο στρατό υπηρετούν, σε ποιο Σύνταγμα έχουν ορκιστεί. Οι διαδηλωτές επικαλούνται το άρθρο 107 του Συντάγματος που αφήνει την τήρηση του Συντάγματος στον πατριωτισμό των Ελλήνων και ζητάνε από τις αστυνομικές δυνάμεις να πάρουν θέση: Με τον καταχτητή ενάντια στους πατριώτες ή με τους πατριώτες ενάντια στον κατακτητή. Επικρατεί σύγχυση. Ολα καταγράφονται από μαγνητόφωνα και κάμερες. Διστάζουν να χτυπήσουν.

Μια ομάδα νέων κοριτσιών και μαζί τους σύντροφοι της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης σπάνε τον κλοιό και σκαρφαλώνουν στα τεθωρακισμένα. "German killers go home",το σύνθημα που βάφει κόκκινες τις μηχανές του ολέθρου. Δεκάδες ελληνικές και σερβικές σημαίες κρέμονται στις μάσκες των φορτηγών. Μια ελληνική σημαία μπήγεται στην οροφή ενός γερμανικού οχήματος. Οι διαδηλωτές κάνουν καθαρό πως ό,τι έγινε ήταν μόνο μια προειδοποίηση. Χαλαρώνουν όλοι. Φαίνεται πως θα υπάρξει εκτόνωση. Τα ΜΑΤ μπαίνουν ξανά στην κλούβα. Λίγο αργότερα η εντολή που παίρνουν είναι κατηγορηματική: Ματώστε τους!

Η ματωμένη συνέχεια γράφεται μπροστά στο αμερικανικό προξενείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ