Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σήμανε συναγερμός!

Μαζικές, μαχητικές εκδηλώσεις στην Πάτρα, στην Κόρινθο, στον Πύργο, στη Ζάκυνθο κ. α.

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ορθώνει το ανάστημά του το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα, καταγγέλλοντας τους πολεμοκάπηλους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους τους, που αιματοκυλούν το γιουγκοσλαβικό λαό.

Από το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν το δολοφονικό χτύπημα κατά της Γιουγκοσλαβίας, ξεκίνησαν οι μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις των κομμουνιστών και άλλων φιλειρηνικών πολιτών σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου.

Στην Πάτρα το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μια από τις μαζικότερες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ,καθώς οι Πατρινοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κομμουνιστών και συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν τα φιλειρηνικά τους αισθήματα. Η πρωτοφανής σε όγκο και παλμό συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος,αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η συγκέντρωση, μίλησε για την ανάγκη να μπει φραγμός στα σχέδια της αμερικανοΝΑΤΟικής νέας τάξης, η οποία δε διστάζει να μακελεύει τους λαούς για να επιβάλλει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τόνισε πως οι κομμουνιστές, όπως έχουν κάνει στα 80 χρόνια της ύπαρξης του ΚΚΕ, θα μπουν και πάλι μπροστά στους αγώνες του λαού για την υπεράσπιση της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας. Στη συνέχεια ακολούθησε μια μαχητική πορεία στους δρόμους της Πάτρας, οι οποίοι δονήθηκαν από αντιΝΑΤΟικά και αντιαμερικανικά συνθήματα.

Η πορεία πέρασε από το αγγλικό προξενείο της πόλης, το οποίο σε λίγα λεπτά βάφτηκε κόκκινο από συνθήματα ενάντια στους "Φονιάδες των λαών" Αγγλους και Αμερικανούς, τους οποίους καλούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις όταν η πορεία πέρασε από τη Νομαρχία Αχαϊας, η οποία, αντιπροσωπεύοντας την κυβερνητική πολιτική, δέχτηκε την οργή των διαδηλωτών για τη στάση της κυβέρνησης που έχει γίνει πειθήνιο όργανο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών "συμμάχων".

Χτες το πρωί οι κομμουνιστές της Πάτρας ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους της πόλης μοιράζοντας υλικά του ΚΚΕ, που καλούν το λαό σε δράση ενάντια στη "νέα τάξη". Πολύ σύντομα και μετά τις εξελίξεις της Τετάρτης η εξόρμηση μετατράπηκε σε μια αυθόρμητη διαδήλωση, στους δρόμους της Πάτρας, η οποία βρήκε την ολόψυχη συμπαράσταση του λαού της Πάτρας. Οι κινητοποιήσεις των φιλειρηνιστών κλιμακώνονται με το συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην Κόρινθο το απόγευμα της Τετάρτης οι κομμουνιστές πραγματοποίησαν μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ οι οργανώσεις του Λουτρακίου πραγματοποίησαν εκεί πικετοφορία. Χτες τη σκυτάλη πήρε η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου, πραγματοποιώντας πικετοφορία. Σήμερα στις 6 μ.μ. πραγματοποιείται παγκορινθιακό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Οι Επιτροπές Ειρήνης Κορίνθου και Λουτρακίου, καθώς και η ΣΕ Συνδικαλιστών, που το διοργανώνουν, καλούν όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.

Στην Ηλεία οι κομμουνιστές πραγματοποίησαν την Τετάρτη αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Πύργου. Χτες μοίρασαν υλικά του ΚΚΕ στις πόλεις του νομού, συναντώντας μια πρωτοφανή ανταπόκριση ακόμα και από πολίτες συντηρητικών απόψεων, οι οποίοι όμως συγκινημένοι από το μακέλεμα του γιουγκοσλαβικού λαού και κατανοώντας το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σ' αυτό, μοιράζονταν με τους κομμουνιστές την ανησυχία τους, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να εναντιωθούν στα σχέδια της "νέας τάξης". Σήμερα πραγματοποιείται στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Πύργου αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η ΕΛΜΕ Ηλείας, το Σωματείο Χειριστών Χωματουργικών Μηχανημάτων και άλλοι μαζικοί φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ