Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Νεανική οργή κατά των ΝΑΤΟικών επιθέσεων
  • Σήμερα στις 6 μ.μ. η πορεία από τα Προπύλαια στην αμερικανική πρεσβεία
  • Συναντήσεις το πρωί με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη και την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Συνέντευξη Τύπου και κοινή ανακοίνωση έδωσαν χτες οι πολιτικές νεολαίες

Σε μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στο σημερινό συλλαλητήριο κάλεσαν χτες σε κοινή συνέντευξή τους οι πολιτικές νεολαίες της χώρας μας. Η συγκέντρωση θα γίνει στα Προπύλαια ώρα 6 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Προχτές το βράδυ, την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβίας, οι πολιτικές νεολαίες συναντήθηκαν και αποφάσισαν να πάρουν ορισμένες κοινές πρωτοβουλίες. Στην προχτεσινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, της Νεολαίας ΔΗΚΚΙ, της Ενωσης Αριστερών Νέων (ΕΑΝ), της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της ΕΣΔΗΝ και της Νεολαίας Ανοιξης (ΝΕΑΝ).Σήμερα στις 10 το πρωί,οι πολιτικές νεολαίες θα συναντηθούν με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη στη χώρα μας, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το επόμενο διάστημα, αντιπροσωπείες των πολιτικών νεολαιών θα μεταβούν στο Βελιγράδι και, όπως σημείωσαν, θα συνεχίσουν και με άλλες κοινές πρωτοβουλίες.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα βήματα αυτής της κοινής πρωτοβουλίας και οι εκπρόσωποι των νεολαιών κατήγγειλαν την απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επίθεση, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες απέναντι στο λαό και τη νεολαία της χώρας μας", επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ, Νίκος Σερετάκης,και τόνισε ότι "η κοινή δήλωση των "15", η εξουσιοδότηση στον Σολάνα και το ελληνικό πλοίο στην Αδριατική αποτελούν συνέχεια του "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" και της παράδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία. Αποδεικνύεται συνεχώς ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Πρέπει να παραιτηθεί".

Οι εκπρόσωποι της Νεολαίας ΔΗΚΚΙ, Απόστολος Τσέας και Αρης Ξυδάς,καταδίκασαν τις "ηθικές υποχωρήσεις" και την "πολιτική υποτέλειας" της κυβέρνησης, που "άφησε τα "φασιστικά" ΝΑΤΟικά στρατεύματα να περνάνε από τα εδάφη και τα λιμάνια της χώρας μας". Κατήγγειλαν, επίσης, τον Αμερικάνο πρέσβη Ν. Μπερνς που συμπεριφέρεται ως "έπαρχος", ενώ ο Α. Τσέας κλείνοντας την παρέμβασή του είπε ότι οι Αμερικάνοι πρέπει να φύγουν από τα Βαλκάνια. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και τη στάση της, ο εκπρόσωπος της ΕΑΝ, Διομήδης Τόλιος,είπε ότι έχει μετατραπεί σε "θυρωρό των υπαλλήλων του ΝΑΤΟ" και ότι είναι θλιβερό το γεγονός πως δεν μπορεί να αντισταθεί στους Αμερικάνους.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΔΗΝ, Σταύρος Καράμπελας,μίλησε για σχέδια του ΝΑΤΟ που στόχο έχουν τη δημιουργία "κρατιδίων - προτεκτοράτων" στην περιοχή, εκφράζοντας φόβους και για την περιοχή της Θράκης.

Η κοινή ανακοίνωση

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε η κοινή ανακοίνωση των πολιτικών νεολαιών.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι ΚΝΕ, Ν. ΠΑΣΟΚ, ΕΑΝ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, ΕΣΔΗΝ και Ν. ΔΗΚΚΙ και καλούν το λαό και τη νεολαία σε αγώνα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για αιματοκύλισμα των λαών των Βαλκανίων. Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Οι πολιτικές νεολαίες με το ψήφισμά τους αυτό καταγγέλλουν την απροκάλυπτη επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Η δολοφονική επίθεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε κυρίαρχο κράτος παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Την ίδια στιγμή πιστεύουμε πως πρέπει να κατοχυρωθούν τα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, μέσα από διαδικασίες διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Η όξυνση του εθνικισμού, που πυροδοτεί το μίσος, τον αλυτρωτισμό και την αντιπαράθεση μεταξύ των λαών, αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην αμφισβήτηση και μεταβολή των συνόρων στην περιοχή.

Απαιτούμε:

  • Καμία ελληνική συμμετοχή ή εμπλοκή σε στρατιωτική δράση στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας.
  • Καμία χρήση των ΝΑΤΟικών βάσεων, του ελληνικού εδάφους, εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, για επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.
  • Την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.
  • Καταγγέλλουμε τον πρέσβη των ΗΠΑ Ν. Μπερνς που συμπεριφέρεται σαν νέος Πιουριφόι, λες και η χώρα μας είναι επαρχία των ΗΠΑ.
  • Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλογιστεί το μέγεθος των κινδύνων που επιφυλάσσει η τυχόν εμπλοκή της χώρας μας στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας.
  • Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η ελληνική νεολαία θα αντισταθεί με όλους τους τρόπους στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών που θέλουν να αιματοκυλήσουν τα Βαλκάνια.
  • Δηλώνουμε ότι η ελληνική νεολαία θα αποτελέσει ασπίδα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Βαλκανικής".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ