Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συναγερμός απ' άκρη σ' άκρη

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα οι μαχητές υπερασπιστές της ειρήνης. Οι κομμουνιστές απευθύνουν πλατύ κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις. Στους δρόμους από το βράδυ της Τετάρτης

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των βομβαρδισμών, στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, άρχισαν οι διαδηλώσεις. Εκατοντάδες λαού στη Θεσσαλονίκη ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης και απαίτησαν να σταματήσει το έγκλημα. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ φράζουν το δρόμο προς το λιμάνι. Επιδίδεται στο γιουγκοσλάβικο προξενείο ψήφισμα αλληλεγγύης στο σερβικό λαό. Επόμενος σταθμός το γερμανικό και το αμερικάνικο προξενείο.

Η πορεία διαλύθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Ο κόσμος σε ετοιμότητα. Ωρα 9μμ, οι πρώτες βόμβες πέφτουν. Νέο κάλεσμα από το ΚΚΕ. Νέα πορεία. Στιγμές συγκλονιστικές εξελίχθηκαν. Ο κόσμος στα πεζοδρόμια έκλαιγε, χειροκροτούσε, έμπαινε στην πορεία. Σταθμός πρώτος και πάλι το γιουγκοσλαβικό προξενείο. Ο πρόξενος ευχαριστεί τους κομμουνιστές. Από τις 10.30 ως και τη 1.30 το βράδυ ο λαός διαδήλωνε. "Κλίντον και Μπλερ δολοφονούν, Καραμανλής - Σημίτης χειροκροτούν".

Εξω από το γερμανικό προξενείο με κόκκινη μπογιά έμεινε ο αγκυλωτός σταυρός και το σύνθημα "Εξω οι δολοφόνοι", να τους θυμίζουν πως ο λαός δεν ξεχνά το φασισμό. Στο αμερικάνικο προξενείο έσπασαν το μπλοκ των αστυνομικών δυνάμεων και έγραψαν στο τοίχο "Φονιάδες των λαών".

Επόμενο βήμα: Συμβολική κατάληψη στη δημοτική τηλεόραση. Κλιμάκιο του ΚΚΕ απαίτησε και βγήκε ζωντανά στον "αέρα". Το κάλεσμα ένα: "Ο λαός να αντισταθεί τώρα. Οι εξελίξεις ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για όλη τη Βαλκανική. Ιδιαίτερα οι μανάδες να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους".

Στις άλλες πόλεις

Στην Κατερίνη,χτες, Κνίτες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ διαδήλωσαν, πίσω από τις στρατιωτικές δυνάμεις, δεχόμενοι τα χειροκροτήματα όλου του λαού της πόλης, που βρισκόταν εκεί. Στόχος αυτής της κίνησης, όπως μας δήλωσε ο γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, είναι: "Να δηλώσουμε την ετοιμότητά μας για αντίδραση στην προγραμματισμένη απόβαση των Αμερικανών στο λιμάνι του Λιτοχώρου. Καλούμε όλο το λαό της Πιερίας να συμμετάσχει ενεργά σε οποιαδήποτε αντιπολεμική κινητοποίηση πραγματοποιήσουμε".

Στο Κιλκίς η ΝΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε χτες βράδυ εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει αντιπολεμική εκδήλωση για την Κυριακή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με θέμα: "Η κατάσταση στα Βαλκάνια. Μετατροπή της περιοχής μας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟικών στρατευμάτων". Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γ. Χουρμουζιάδης,καθηγητής Πανεπιστημίου, και ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Γρεβενά μέλη του ΚΚΕ μοίρασαν αντιπολεμικό υλικό στους πολίτες που παρακολουθούσαν την παρέλαση και τους κάλεσαν να βγουν όλοι μαζί στους δρόμους του αγώνα, για μια ελεύθερη χώρα, για ανεξάρτητα Βαλκάνια. Ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπουγάς,αναφερόμενος στα επόμενα βήματα δηλώνει ότι η Οργάνωση θα έρθει σε επαφή με τους φορείς της πόλης για την από κοινού οργάνωση μιας αντιπολεμικής διαδήλωσης.

Στην Καστοριά οι Οργανώσεις του Κόμματος έχουν προγραμματίσει μαζικές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και τις κοινότητες του νομού, ενημερώνοντας τους πολίτες. Ο γραμματέας της ΝΕ Καστοριάς δήλωσε στο "Ρ" σχετικά: "Ο κόσμος είναι ανάστατος και καταδικάζει την επέμβαση των Αμερικάνων στο Κόσσοβο. Εμείς από την πλευρά μας προχωρούμε σε νέες κινητοποιήσεις και ερχόμαστε σε επαφή με φορείς της πόλης προκειμένου να κλιμακώσουμε των αγώνα μας".

Στη Φλώρινα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου πικετοφορία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή φορέων. Ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ του ακριτικού νομού, Δημήτρης Μούλης,δηλώνει στο "Ρ": "Ως ΝΕ θα προσπαθήσουμε τα μέγιστα για να εκφραστεί η αγανάκτηση του κόσμου. Συσπειρωμένα και ενωμένα με μια φωνή να φωνάξουμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ".

Στην Αριδαία του Νομού Πέλλας σήμερα, στις 7μμ, η Κομματική Οργάνωση διοργανώνει αντιπολεμική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.ΟΟμιλητής θα είναι ο Αλέκος Χατζηκώστας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ, Μιχάλης Φουνταλής,δηλώνει: "Ο λαός της πόλης μας είναι ανάστατος. Η πόλη μας, ο νομός μας έχει δεσμούς φιλίας χρόνων με το γειτονικό λαό. Τα παιδιά μας σπουδάζουν εκεί. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συμπαρασταθούμε στο σερβικό λαό. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να σπάσουν με τη βία τη φιλία μεταξύ των δύο λαών".

Στην Ημαθία τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν δύο αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στις 7μμ. Η μία θα γίνει στη Βέροια στην πλατεία Ελιάς και η δεύτερη στην πλατεία Καρατάσου στη Νάουσα.

Στη Χαλκιδική η ΝΕ του νομού θα πραγματοποιήσει αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία τη Δευτέρα 29 Μάρτη, στις 7μμ, στην πόλη του Πολυγύρου. Καθημερινά, κλιμάκια επισκέπτονται όλες τις κοινότητες και τις πόλεις του νομού προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες. Ο γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, Νίκος Παρθενιώτης,καλεί τον νομάρχη Χαλκιδικής και τους 14 δήμους να πάρουν ενεργά μέρος στην αντιπολεμική διαδήλωση της Δευτέρας και να εκφράσουν με την παρουσία τους έμπρακτα την αντίθεση στηνεπιβολή του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ